7. Kapcsolódj!

Egyértelmű kijelentésnek tűnhet az internettel kapcsolatban, de ha nem kapcsolódsz, akkor inkább ne is fáradj az egész számítógép bekapcsolásával.

Egyszer az egyik ismerősöm tett egy nagyon érdekes észrevételt, miszerint elkészíteni egy honlapot, kirakni a netre, és várni, hogy érkezzenek a látogatók kicsit olyan, mint megírni egy könyvet, berakni a könyvtárba, majd egy év múlva visszatérni, és azon morfondírozni, miért nem kölcsönözte ki senki.

Ha van egy honlapod, az még nem promóciós stratégia. Ha szeretnél egy honlapot, akkor kell, hogy legyen promóciós stratégiád.

A promóciós stratégiádnak forgalmat kell generálnia, és ami még fontosabb, ismétlődő üzletet.

Ha rá szeretnéd venni az embereket, hogy meglátogassák az oldalad, nem elég csak felrakni a saját kis polcára az internet könyvtárában (csak hogy a metaforánál maradjunk).

Kapcsolódnia kell.

Három fő módon kell a honlapodnak kapcsolódnia:

1) A honlapodnak kapcsolódnia kell más honlapokhoz

Hogy megtalálják az oldalad, annak kapcsolódnia kell más egymással összekapcsolt honlapok hálózatához.

Annál jobb, minél több az oldaladra mutató bejövő hivatkozás (a kereső optimalizálásra egy következő fejezetben fogok kitérni), de hasonlóan fontos, hogy külső honlapokra mutató hivatkozásaid is legyenek. A kimenő hivatkozások (értsd: nem a saját, hanem más honlapokra mutató hivatkozások) érzékeltetik a látogatókkal, hogy hol helyezkedsz el a világban. Valaminek a részesévé tesz, és, ha szerencsés vagy, akkor a látogatóid egy részének te leszel ennek a világnak a központja: a kiindulási pont az adott témában. Lehet, hogy nem egy otthon, de egy alaptábor.

Ha jól csinálod, akkor egy sima célállomás helyett, ami egyébként már magában is nagyon jó, ugrópontként kerülsz be a könyvjelzők közé. És ez nem kicsit menőbb.

2) A honlapodnak kapcsolódnia kell önmagához

A tiszta és egyértelmű navigáció hihetetlenül fontos. Ha valaki vette a fáradtságot, hogy megkeressen, biztosítsd számára, hogy könnyen és egyszerűen megtalálja azt, amiért jött. Az oldaladnak kereshetőnek kell lennie, a hivatkozásoknak egyértelműnek és a honlapod struktúrájának teljesen intuitívnak.

Ha olyan tartalmat publikálsz, ami egy korábbi cikkedben leírtakhoz kapcsolódik, akkor azt be kell hivatkoznod. Ne hidd azt, hogy az oldalad minden látogatója visszatérő látogató. Inkább abból a feltételezésből indulj ki, hogy még soha sem jártak a honlapodon, és minden, amit mondasz új információ nekik.

És ez alapján ne feledd a visszatérő látogatóid megajándékozni. Ha az oldalad mindig pontosan ugyanúgy néz ki, és a tartalma is változatlan akárhányszor visszatérek, akkor miért kellene látogatnom?

3) A honlapodnak kapcsolódnia kell más médiához

Talán ez a legfontosabb kapcsolat, amit létre kell hoznod, mert olyan érdeklődőket irányít az oldaladra, akik eleve nem is keresték, ugyanakkor itt hatékony formában lehetőségük nyílik, hogy megismerjenek.

Más médián értek minden olyan csatornát, amin kommunikáció folyik: nyomtatott sajtó, rádió, TV, poszterek, szórólapok, rendezvények. Mindennek keresztpromótálnia kell mindent (erről többet majd a következő fejezetben), és a webes jelenlétednek integráns részét kell képeznie mindannak, amit teszel.

Ha már az elejétől fogva ilyen módon gondolkozol, akkor sok más dolgot is másként kezdesz el megközelíteni. Elkezdesz arról gondolkozni, hogy hogyan fog megjelenni a zenekarod biográfiája, ha egy slendrián újságíró bekopipészteli egy cikkbe, a helyi újságba. Eltűnődsz azon, hogy hogyan nézne ki a honlapod, ha valaki lefényképezné a monitorát, hogy megmutassa a haverjának a teleóján. Eszedbe jut a fiatal, feltörekvő rádiós, aki valami olyan érdekességet keres a zenekarodról, amiről beszélhet.

A legfontosabb, hogy legyen egy történeted, amit mesélsz. Amíg az internet az információ világa, addig az adatok magukban – még a koncert dátumok sem- annyira izgalmasak. Az embereket a sztori érdekli – egy igazi szereplőkkel és fejlődéssel, cselekménnyel és emberi értékekkel. Ha ebbe még a konfliktust és annak feloldását is bele tudod dolgozni, akkor már irányban is vagy.

Az emberek a történetekhez kapcsolódnak. Ez egy tény.

Ezen kapcsolatok kiépítéséhez a sztorid olyan formában kell előadnod, hogy az élvezhető legyen a webes környezetben, ugyanakkor adaptálható legyen minden más médiába. Ez nem a legegyszerűbb iránymutatás, ezt elismerem, de mindenképpen valami, amit érdemes megcélozni.

Végül van a kapcsolódásnak egy negyedik formája, amit érdemes megemlíteni – és annyira fontos, hogy a későbbiekben egy egész fejezetet szentelek neki. A lényege, hogy lehetővé teszed a honlapod látogatói számára, hogy helyetted létesítsenek kapcsolatokat. Ez az egyészt az a virál dolog, amit ha működésbe tudsz hozni, akkor a következő szintre léptél.

Eredeti szöveg

 

CÍMKÉK: , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!