8. Keresztpromóció

A netes anyagaid nem arra valók, hogy az offline reklámot helyettesítsék, és a kettő nem élhet egymástól független életet. Ezért azt kell kitalálnod, hogyan működhet a kettő szerves egészként.

Ez nem agysebészet, próbálom is rövidre fogni. Bárminek, amit teszel – akár online, akár offline – vissza kell mutatnia a website-odra.

Ha posztert vagy flyert gyártasz, tedd rá a site-od címét. Ha emailt írsz, az aláírásodban szerepeljen, ha valahol interjút adsz, sződd bele a szövegedbe. Ha előadsz, bíztasd arra a hallgatóságod, hogy majd nézzék meg. A címet a CD-borítód szövegében és a reklámpólóidon is tüntesd fel, vagy költsd bele az URL-t a számodba! És ezzel most csak félig-meddig viccelek.

Van néhány egyszerű és egyértelmű dolog, amikkel hozzájárulhatsz, hogy az oldalad váljon a tevékenységed és a külvilággal folytatott kommunikációd központjává. Ezeket passzív keresztpromóciós stratégiának hívom. Léteznek ennek valamivel aktívabb formái is, amiket szintén érdemes bevetni.

Mondok pár példát, amikkel korábban találkoztam. Ezek leginkább az élő fellépésekre alkalmazhatók, de más területekhez is adhatnak kiindulási alapot.

  • Fotózás: A színpadon fellépő zenekar lefényképezi a közönséget, majd másnap felteszi az oldalára, hogy a rajongók letölthessék, vagy továbbküldhessék a barátaiknak.
  • Játékkal egybekötött fotózás: Ez ugyanúgy működik, mint az előző, annyi plusszal, hogy a rajongókat ingyenes letöltéssel vagy CD-vel ajándékozza meg. Az előadó bekarikáz a fotón néhány rajongót, és ha azok felismerik magukat, és jelentkeznek az oldalon, akkor nyernek.
  • Csengőhang: Az előadő a színpadon felvesz egy félperces zenerészletet, amiben azt énekli, hogy: “Ez itt az x együttes énekese, vedd fel a telefont, vedd fel, téged keresnek, stb.”. Én sem értem, mit esznek az emberek a csengőhangokon, de az a helyzet, hogy oda vannak értük. Csak úgy, mint az előző példánál, a buli után ezt is töltsd fel a site-odra, hogy akik ott voltak és szem/fültanúi voltak az eseménynek, megkaphassák a felvételt csengőhang formátumban.
  • Promóciós kártya: Ajándékozd meg egy ingyenes mp3-mal azokat, akik elmentek a bulidra. Osztogass kártyákat, amiken az oldaladról letölthető zene linkje szerepel.

Ezek az ötletek némi gondolkodást és előkészületet igényelnek, és ahogy már említettem, elsősorban arra alkalmasak, hogy a fellépéseiden a site-odat promótálják. Természetesen ez mindkét irányban működik, nyilván az oldaladon is érdemes reklámoznod a fellépéseidet.

Ezen a pár példán túl még számtalan más variáció létezik ugyanerre a témára. Kíváncsi volnék a ti ötleteitekre, vagy azokra a hasonló jelenségekre, amikkel ti találkoztatok, és helyük lenne a listán. Örömmel venném, ha megkeresnétek a New Music Strategies oldalán keresztül, és megosztanátok velem a javaslataitokat.

Eredeti szöveg

CÍMKÉK: , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!