90 másodperctől 9 percig – 1. rész

Cikksorozat arról, hogyan lesz egy kilencven másodperces vizsgamunkából egy teljes értékű kilenc perces track.

Az imPro suli képzése több modulra épül, ezek a hangtechnikus mesterség egy-egy nagyobb egységét ölelik át. Egyik ilyen modul a MIDI&Synthesis nevet viseli. (A MIDI röviden meghatározva az elektronikus – hardveres vagy szoftveres – hangszerek közötti kommunikációs szabvány, a szintézis pedig a hangok nem minta alapú előállítására fókuszál.) Ennek a blokknak a végén egy olyan munkát kell elkészíteni, melyben csak és kizárólag szintézis alapú eszközöket – szintiket, dobgépeket – lehet használni. Egy másik kikötés, hogy az elkészült mű 90 másodperces legyen, se több, se kevesebb.

Én Tension névvel egy olyan projektet készítettem, amiben egy képzeletbeli szám két részét, a kiállást és a felpörgetést dolgoztam ki. Tehát egy csendes, nyugodt kiállásból kilencven másodperc alatt több hullámon keresztül annyi feszültséget akartam vinni a zenébe, hogy a végén a hallgató már várja a feloldást. A csavar az egészben az volt, hogy ehelyett a nagy semmit kapja a hallgató, ugyanis a számnak kilencven másodperc után pont a legmagasabb ponton hirtelen vége lesz.

Már a szám készítésénél az járt a fejemben, hogy ha már dolgoztam ezen a kilencven másodpercen, akkor jó lenne egy teljes számmá alakítani, amit aztán egy kiadónak is elküldhetek. Az elhatározást tett követte, így született meg az All Gone című szám, amin a napokban végzem a végső simításokat. Cikksorozatom célja, hogy lebontsa és néhány fontosabb témakör köré építve bemutassa azt a folyamatot, mely során egy kilencven másodperces, önmagában kicsit sánta számrészletből egy kerek, egész és remélhetőleg piacképes track születik. Mindemellett tippeket is szeretnék adni azokkal az eszközökkel kapcsolatban, amelyeket használok: Cubase szekvenszer, pluginek.

Egy rakás problémám volt persze, hogyan is kezdjek el írni erről a folyamatról, amelynek nagy része csak úgy, gondolkodás nélkül jön. Persze az alkotás során váltakoznak a tudatos és nem tudatos döntések, ezeket összeszedni, rendszerezni és egy cikksorozatba gyúrni nem kis kihívás. De az önsajnáltatást rövidre vágva csapjunk inkább bele, és nézzük meg, hogy a teljesség igénye nélkül, milyen témakörökre lehet számítani:

  • MIDI vizsgamunka bemutatása
  • Eredeti szám mellé egy pár ütemű teljes loop felépítése
  • Témavariációk az eredeti szám harmóniájára
  • Automatizálás
  • Atmoszféra teremtés
  • Layering
  • Percussion rész
  • Teljes szám felépítése
  • Master

És hogy fokozzam a hangulatot a kilenc percből is most még csak kilencven másodpercet mutatok meg:

MIDI & Synthesis vizsgamunka – Meridian MIDI 90

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

Meridian – Allgone imPro teaser

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

Folyt. köv.

CÍMKÉK: ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!