9. Kevesebb klikk

Minél kevesebb klikket igényel egy adott dolog a site-odon, annál valószínűbb, hogy a látogatóid eljutnak oda. Exponenciálisan. Képzeld csak el, mennyire fontos ez, ha pénzt vársz tőlük.

Itt megfogadtam a saját tanácsomat, és átdesignoltam a New Music Strategies site-ot. Amiknek nincs külön oldaluk, a site oldalára kerültek, vagy egyszerűen kidobtam őket. Miert kéne egy új oldalra navigálni, csak hogy feliratkozhasson valaki a blogra vagy a hírlevére?

Az alapelv, hogy ahol csak lehet, redukáljuk a navigációhoz szükséges erőkifejtést a maximum haszon érdekében.

Ugyanez fokozottan érvényes, ha azt akarjuk, hogy a látogatók a site-on keresztül adjanak pénzt. Itt egy jó gyakorlati példa.

Nemrég vettem valami zenét a neten. Minden rendben volt, sokkal elégedetteb voltam, mint korábban egy másik alkalommal, amikor egy independent label oldalán akartam venni valamit.

Ezt a zenét a Type Recordings oldalán vettem, ahol vásárlási felület maga a könnyedség. Egyebeket is jól csinálnak (podcastok, RSS feed-ek, felhasználói felület, breadcrum navigáció), mellesleg nagyon szeretem a kiadványaikat. Perfekt online zenei élmény.

És nagyon jól teszik, hogy Paypal-t használnak.

A Paypal egy nemzetközileg elfogadott, egyszerű, megbízható, és biztonságos fizetési módszer, és bárkinek, aki valaha eBay-ezett (több tíz, ha nem 100millióan), van accountja.

Ez jócskán megkönnyíti a dolgot.

A másik, amit jól csinálnak, hogy tisztán és érthetően elmondják, pontosan hogyan néz ki a vásárlási folyamat. Van egy kis grafika a download shop oldalon, így néz ki:

Browse music > Kosár > Kassza > Letöltés.

És valóban ennyire egyszerű.

Nehéz lenne tovább egyszerűsíteni.

Teljes albumok boritóval együtt bezippelve. Ahelyett, hogy egyesével kellene klikkelnem a számokra, egyetlen klikkel letölthetem az egész albumot. Könnyebb és olcsóbb is volt, úgyhogy pontosan így tettem.

Egy zip file jobb, mint 13 különálló mp3. Kevesebb klikk.

De a kevesebb klikk elv egyéb területeken is érvényes. Tulajdonképpen mindenhol mindenre érvényesnek kellene lennie.

Ne kelljen keresnem dolgokat, legyenek előttem. Nem akarok bolyongani, kutatni, keresni.

Ne kerüljön erőfeszítésbe, ne legyen munka. Nem ügyességi vetélkedőszerűen, lenyíló menükön átugrálva, hirdetések mellett haladva kelljen eljutnom oda, ahová akarok menni.

Nem nevezem meg a rossz példát, elég annyi, hogy nagyjából az összes itt felvonultatott elvet felrúgta, és a fizetési rendszer is durván nyakatekert volt. Nem is vásároltam semmit.

Ez az egész valójában a website használhatóságáról szól.

Eredeti szöveg

CÍMKÉK: , ,

2 hozzászólás

  1. Fabók Péter szerint:

    Hasonlóképp lehet albumokat és számokat vásárolni a Bandcampen is. Ők se bonyolítják túl a dolgot :) szintén PayPal.

  2. Deák Ambrus szerint:

    True, Bandcamp jó!
    Azóta szerintem a Type Recordings-os site is változott, előzőleg sztem nem Boomkat-en voltak…

Szólj hozzá te is!