Hogyan juttassam el a zenémet a kiadókhoz?

Miért nem reagál a kiadó a nekik beküldött zenékre? Miért nem képesek legalább egy sort visszaírni? Nem mindegy, milyen állapotban küldjük el a zenét, kinek mit írunk, és hogyan. A demók beküldéséhez ad aprólékos tanácsokat David Felton újságíró-producer a Sounds to Sample-en megjelent írásában, amit a hosszúsága miatt több részre bontottunk. (Az angol nyelvű eredeti itt olvasható.)

Amióta a zenét rögzíteni lehet, a zeneiparba való betöréshez vezető leghatékonyabb út az, ha a megfelelő kezekbe el tudjuk juttatni a saját felvételünket. Nem is olyan rég a zenészek még füstös klubokban csúsztatták a kiadók embereinek a kezébe az egyénire megdizájnolt demókazettákat, amire négy recsegő sávban vették fel a zenéket. Aztán jött a CD, amit már rábíztunk a postára, a felületére ráfirkantottuk az együttes nevét, az elérhetőségünket, és néha egy kis csúszópénz is jutott a borítékba a biztonság kedvéért. Ma a kiadó mailcímére küldözgetjük az mp3-makat, vagy a Soundcloud dropboxukba töltjük fel a fájlokat, és reménykedünk benne, hogy a fejesek rákattintanak.

Az eszközök ugyan változnak, de a cél ugyanaz maradt: valahogy meg kell ragadjuk a kiadó figyelmét, és el kell érnünk, hogy bevegyenek az alkotóik közé. Ez természetesen nem könnyű. A kiadók, főleg a nagyok, hetente tucatnyi vagy akár több száz demófelvételt is kaphatnak. Így mindent el kell követned azért, hogy a zenéd kiemelkedjen a többi közül tartalomban és minőségben, és a körítés is növelje az esélyeidet.

Csak ha készen állsz

Nyilvánvalónak tűnik, mégis fontos leszögezni, hogy csak olyan számot küldj el, ami elkészült. A kiadók egyik leggyakoribb panasza, hogy sokszor még csiszolás alatt álló, vagy egyenesen csak ötlet szinten felvázolt számokat kapnak, mondjuk egy nyolc ütemnyi részletet, amiről a producer azt gondolja, hogy húzós track válhatna belőle.

Bár a szándék jó lehet, nem nehéz megérteni, hogy a kiadók miért nem örülnek ennek: ők egy egész számot, és majd egy alkotót szeretnének leigazolni, nem pedig egy ötletet. A szám befejezése a te dolgod, ha magad sem veszed veszed hozzá a fáradtságot, akkor hogy várod el a kiadótól, hogy energiát szánjon rá. A befejezett szám alatt pedig azt értik, hogy legyen kikeverve, és legyen befejezése.

Igaz, hogy néha újra felveszik a számot, de már nem csináltatják meg előlről, főleg, ha tánczenéről van szó. Ha indie-ben, popban vagy rockban utazol, akkor valószínűleg egy nyolcvan százalékban kész szám már elég a kiadónak. Az elektronikus zenében ez kevés, ők úgy állnak hozzá, hogy egy profi producer nem küldözget befejezetlen munkákat. Ha megvan hozzá a tudásod, érdemes kicsit előmasterelni a számot – egy finom multiband komplresszálás es limitálás elég – de felesleges pénzt kiadni arra, hogy egy profi megcsinálja neked. A kiadó tisztában van azzal, hogy a demó az demó, és nem több, általában van is egy profi emberük, akik az összes számukat mastereli.

Hová?

A demók beküldésénél az egyik legfontosabb kérdés az, hogy kinek címezze az ember. Nem érdemes minden kiadót telebombázni, majd arra várni, hátha valakinél beüt. Az email és a Soundcloud egyik hátulütője, hogy borzasztó könnyen el lehet juttatni egy rakás kiadóhoz az anyagokat. Ez a módszer viszont ritkán hoz eredményt, inkább ellentétes hatást vált ki, és elriasztja a kiadókat. Ráadásul sokszor elvárják, hogy egyedül ők kapják meg a demót, és nem szívesen foglalkoznak olyan zenékkel, amik aztán esetleg egy másik kiadónál jönnek ki.

Sokkal jobb, ha tudatosan célzunk meg kiadókat, kinyomozzuk, kik adnak ki ahhoz hasonló zenét, amit mi írunk. Így nyilván nagyobb eséllyel lesznek vevők a zenénkre. Ha van egy behatárolható műfaj, amiben mozogsz, akkor érdemes a műfajhoz köthető kiadókról listát írni. Valószínű, hogy ezekkel korábban már kapcsolatba is kerültél valamilyen formában, mondjuk vették tőlük zenét, vagy jártál a bulijaikon. Ha eddig teljesen elszigetelten zenéltél, és még nem néztél körül, akkor itt az idő nekiállni. Nézz fel a Beatportra, vagy a DJ Downloadra, hallgasd meg a hozzád legközelebb álló műfaj 100 legnépszerűbb zenéjét. Olvass utána a kiadóknak, nézd meg, kiket adtak ki eddig, és gondold át, te hogyan illenél a sorba. Szűkítsd le a kört nagyjából húsz kiadóra, ez lesz a végleges címlistád.

Kinek?

Ha megvannak a kiszemelt kiadók, akkor a következő lépésben azt kell kinyomozod, hogy a cégen belül név szerint kinek írj, milyen formátumban kérik a számokat, milyen mailcímre küldj linket, vagy ne is linket küldj, hanem inkább a Soundcloudra töltsd fel a fájlt, esetleg postán add fel. Lehet, hogy sok időd megy el, mire végigtúród a kiadók szájtjait, a Myspace-es oldalakat, és kibányászod az aranyat érő adatokat, de ezen nem érdemes spórolni.

Hogy megkönnyítsd a saját dolgod, nyiss egy táblázatot, írd be oszlopokban a kiadó nevét, weboldalát, hogy milyen stílusokat adnak ki, és az elérhetőségeket, amiket találsz. Így lesz egy saját kis adatbázisod benne a megfelelő kontaktokkal.

A nagyobb kiadók általában konkrétan megadják a beküldési feltételeket, néhány nagy kiadónak, például a Toolroom Recordsnak vagy a CR2-nek külön demóoldala van. A kontaktoknál vagy a bemutatkozásnál is érdemes körülnézni. A legtöbb esetben viszont egyáltalán nem teszik közszemlére ezeket az adatokat, így tovább kell kutakodnod. Írj egy mailt nekik, vagy használd az üzenetküldőjüket.

Legyél rövid, udvarias, és ne kérdezz sokat! Gondolj bele, hogy aki olvassa, rettentő elfoglalt lehet. Ha egy sorban tud válaszolni, akkor nagyobb eséllyel kapsz visszajelzést. Írhatod például, hogy: “Sziasztok, szeretnék nektek demót küldeni. Kinek címezzem?” / “Hi, I’m interested in submitting a demo to you. Can you confirm where to send it please?” Ha tudod az A&R-os nevét, akkor nyilván őt kell megszólítani, mert egy személyre szóló emailre nagyobb eséllyel jön válasz. A kiadó értékelni fogja, hogy kicsit utánajártál, hol kopogtatsz.

A következő részben azzal folytatjuk, hogy milyen formátumban adjuk be a számot, és hogy mi történik, miután rányomtunk a küldés gombra.

CÍMKÉK: , , , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!