Hogyan juttassam el a zenémet a kiadókhoz? – 2. rész


Régebben elég lehetett egy ötletesen megdizájnolt kazetta vagy CD, hogy a kiadók meghallgassák a zenénket. Most már lassan kinevetnek egy CD-vel, egy mp3-mat viszont nehéz kidekorálni. Mit tehetünk mégis, miután elküldtük a demónkat, és meddig várjunk, mielőtt megőrülünk? Az előző részben végigvettük, hogy milyen állapotban érdemes elküldeni a zenénket, és kinek mit írjunk. A folytatásban arról lesz szó, hogy a kiadók milyen formátumban várják az anyagokat, és hogy mi történik, miután rányomtunk a küldés gombra. (A cikk eredetije a Sounds to Sample-en jelent meg, és itt olvasható.)

Hogyan?

Nem csak az a fontos, kinek címezzük a zenénket, az sem mindegy, hogyan küldjük. Derítsd ki, milyen formában kéri a számokat a kiadó, amit kiszemeltél. A Sounds to Sample ezer tánczenei kiadónak tette fel ezt a kérdést. Legtöbben azt várják el, hogy töltsék fel az mp3-mat Yousenditre, vagy más hasonló fájlküldőre, és csak a linket dobják el mailben a kiadó A&R-osának, aki az új tehetségek menedzselésével foglalkozik. A második legnagyobb csoport a saját Soundcloud dropboxát ajánlja, vagy az oldalukon lévő online fájlfeltöltőt. CD-t kérnek a legkevesebben. A mailhez csatolt mp3-maktól viszont egységesen mindenkit lever a víz, ami nem is csoda, ha azt vesszük, mekkora helyet foglal a levelezőben még egy szem jól tömörített mp3 is, és ezt megszorozzuk heti húsz-harminccal.

A kiadók ezen túl még több dolgot meghatározhatnak, például, hogy milyen minőségű legyen az mp3 – általában a 192 és a 320 kbps-osokat szeretik. Megkönnyíti a dolgukat az is, ha értelmesen nevezzük el a fájlunkat, azaz beleírjuk a művésznevünket és a track címét valahogy így: Név_Számcím.mp3. Ha eddig máshogy mentetted el a zenéidet, akkor érdemes erre áttérned, mert ez a zeneiparban megszokott gyakorlat.

Kell a dizájn?

Amióta léteznek demófelvételek, állandó téma, hogy mennyire számít a külalak. Régebben óriási jelentősége volt, az A&R-os asszisztense, aki kazetták vagy CD-k százai között válogatott, nagy eséllyel azt emelte ki, amelyik színvonalasan nézett ki, vagy valami egyedi ötlettel hívta fel magára a figyelmet. A zenészeket úton-útfélen arról okították, hogy minőségi csomagolásban adják le a zenéjüket, és egy profin megírt sajtóanyagot is mellékeljenek az együttesről. A lényeg az volt, hogy jó benyomást keltsenek, és végre valaki meghallgassa a zenéjüket.

Ez mostanra teljesen megváltozott. Ha emailben küldesz egy linket, vagy fájlt töltesz fel Soundcloudra, nem sok lehetőséget van arra, hogy különleges dizájnelemekkel villogj. Igaz, továbbra is érdemes írni pár jól megfogalmazott mondatot az addigi produceri munkásságodról, ha vannak, akkor a megjelenéseidről, a fellépéseidről, és hogy miért pont nekik írsz. Most is legyél tömör, udvarias, és mindenképp ellenőrizd a helyesírást, mielőtt elküldöd.

Türelem

Készülj fel arra, hogy hosszú lesz a várakozás. Az A&R-osokhoz annyi anyag fut be folyamatosan, hogy állandóan le vannak maradva velük, és az a helyzet, hogy legtöbben csak heti egy-két órát szánnak a beküldött zenék meghallgatására, amikor éppen nem borzasztó elfoglaltak. A zenészbarátabb kiadók feltüntetik az oldalukon, hogy nagyjából mennyi idő múlva tudnak visszajelezni. Mindenesetre amíg otthon malmozol, érdemes pár dolgot észben tartani:

– Lehet, hogy egyáltalán nem írnak vissza (akkor sem, ha csak elutasítanának).

– Mire válaszolnak, egy hónap is eltelhet.

–  Felesleges a válaszra várva anyázni vagy depresszióba esni, inkább állj neki a következő számodnak, és legyél azon, hogy ez még ütősebbre sikerüljön.

Visszajelzés

Miután addig vártál, amíg csak az idegeid bírták – legalább két hetet, – ideje, hogy felhívd a kiadót telefonon, vagy írj nekik. Ez arra jó, hogy az A&R-os emlékezetét felfrissítsd, és ösztönözd rá, hogy meghallgassa a számod. Csak ne vidd túlzásba. Kérdezz rá, hogy megkapták-e a demódat, és volt-e idejük meghallgatni. Az sem tragédia, ha nem volt, persze sokkal jobb, ha igen. Ha  meghallgatták, és nem csak egy szóban válaszolnak, akkor máris megkaptad az áhított visszajelzést a zenédre.

Régebben akkor is szoktak válaszolni, ha tetszett nekik a szám, de hasra azért nem estek tőle, és javasoltak változtatásokat. Ma már ritkábban teszik ezt meg. Lehet, hogy az alappal lesz bajuk, vagy kidobnának belőle egy részletet, de bármit is mondanak, azt érdemes megfogadni. A zenekészítés és a produceri munka állandó tanulást igényel, és mindenféle visszajelzést nagyon komolyan kell venni. Szánj rá időt, hogy rendesen megköszönd nekik, és ha nagyra értékeled a kiadót, akkor szívleld meg jól.

Az utolsó részben többek között arról lesz szó, hogy ma a dizájn helyett milyen eszközökkel növelhetjük az esélyeinket arra, hogy pozitív visszajelzést kapjunk.

CÍMKÉK: , , , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!