Hogyan juttassam el a zenémet a kiadókhoz? – 3. rész


Az első részben kiveséztük, milyen állapotban érdemes elküldeni a zenénket, és kinek mit írjunk, majd a folytatásban kitárgyaltuk, hogy a kiadók milyen formátumban várják az anyagokat, és hogy mi történik, miután rányomtunk a küldés gombra. A sorozat utolsó részében rátérünk arra, miért nem elég, ha zseniális számokat írunk, és mi az, amivel jelentősen növelhetjük az esélyeinket. (A cikk eredetije a Sounds to Sample-en jelent meg, és itt olvasható.)

Kitekintés

Ha már arról beszélünk, hogyan tudjuk felhívni magunkra a kiadók figyelmét, akkor nem mehetünk el szó nélkül amellett az új trend mellett, hogy a kiadók már nemcsak magát a zenét nézik, hanem azt is, mekkora rajongótábora van az alkotónak. Régebben kizárólag a zenét nézték, de ma már keresik annak az előjeleit is, hogy az előadó népszerű és sikeres lehet. Pár mozdulattal le tudják ellenőrizni, hány ismerősöd van a Facebookon és hány rajongód a Myspace-en, és előbb fogják leigazolni azt, akinek a számait már ötezren lejátszották, mint azt, akiét egyszer sem, hiába jobb valamivel a zenéje.

Mivel a zeneiparban nincs sok tőke, ezért a kiadók a befutóra akarnak tenni. Ha fel tudsz mutatni néhány remixet ismertebb nevekkel, és egy Myspace oldalat 100 000 látogatással, akkor már azelőtt felhívhatod magadra a figyelmet, hogy a zenédbe belehallgattak volna.

Ilyesmivel nyilván nem mindenki büszkélkedhet, de mindenki szánhat némi időt arra, hogy fejlesztgesse az online megjelenését – legyen az saját webszájt, vagy Myspace-oldal. Ezzel legalább bizonyíthatjuk, hogy ezt is legalább olyan komolyan vesszük, mint a zenénket. Ma ez a dizájnos CD-borítók online megfelelője, és nagy szerepe lehet abban, hogy leszerződtetnek vagy sem.

Összefoglalás: az öt leghasznosabb tanács

1. Soha ne csatolj mp3-mat emailhez! Ezzel csak eldugítanád a lemezkiadók levelesládáját, és az anyagod rögtön a szemetesben landolna (néha automatikusan). A legtöbb kiadónak az a kényelmes, ha csak a linket küldöd el, miután a számot feltöltötted Yousenditre, Soundcloudra vagy a saját oldaladra. Ne felejtsd el a mailbe beleírni az elérhetőségeidet (telefonszám és email), pár sort arról, hogy ki vagy te. Említsd meg a korábbi sikereidet és a rajongóidat, ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy fel tudsz sorakoztatni ilyeneket.

2. Körültekintően nevezd el az mp3-makat! Vedd bele a művészneved és a szám címét, ezzel megkönnyíted a kiadót dolgát. Ennél tovább is mehetsz, és betegelheted az mp3-makat, megadhatod benne a szám címét, a neved, a műfajt. Ezek az adatok egy ID3 container nevű kis fájlban tárolódnak, és ha a demód mellett már nincs ott az email, akkor is minden megtudhat rólad a kiadó, akár a mailcímedet is. Erről bővebben a Wired cikkében olvashatsz.

3. 320 kbps-os mp3-makat konvertálj! Ez elég nagy ahhoz, hogy megfelő minősgében adja vissza a számod, de még nem szakadozik, ha streamelik.

4. Csinálj egy kis felhajtást magad körül! Küldd el a számaid rádióknak, próbálj bekerülni az online vagy offline sajtóba. Szánj időt arra, hogy online értelmes és meggyőző információk jelenjenek meg rólad. Ha fenn vagy Myspace-en vagy Facebookon, akkor fordíts energiát (vagy pénzt) a dizájnra, hogy az oldalad szép és kezelhető legyen. Akik szeretik a zenédet, azokat ösztönözd arra, hogy bejelöljék az oldalad, és próbáld meg feltornászni a lejátszásaidat. Ha egy kiadónak megtetszik egy demó, akkor a következő lépésben gyakran a weboldalad nézik meg. Ha ott ősrégi számokkal, hátborzongató dizájnelemekkel találkoznak, és az élet semmi jelét nem tapasztalják, az sokat ront az első benyomáson. Úgy kerülhetsz előrébb a sorban, ha meggyőződsz róla, hogy az oldalad színei jók működnek együtt, a szövegben nincsenek helyesírási hibák, és látszik, hogy azért nem csak a baráti köröd jelölt be. Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy hetekig csiszolgatnak egy számot, a webes megjelenésükre viszont csak pár percet fordítanak. Magadnak teszel szívességet, ha az online identitásod legalább olyan erős, mint a zenéd.

5. Mindig inkább a minőségre menj a mennyiség helyett. Ne engedj a kísértésnek, és ne küldj el minden új számot a kiadóknak. Ha az első pár nem tetszik nekik, akkor a többi emailt már el sem olvassák. Sokkal jobb, ha egy-két trekket tökélyre fejlesztesz, és csak ezeket küldöd el. Két szám 3-4 havonta egy kiadónak teljesen optimális. Sokkal jobb eredményt érhetsz el, ha kevesebb, de minőségibb anyagot küldesz, mintha középszerű alkotások tömkelegét zúdítod a kiadókra.

CÍMKÉK: , , , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!