Fabrikáljunk dry/wet potmétert!


Első tippként azt tanácsolnám, hogy készítsetek minél több saját effect rack-et, mert az jó. Ha sikerült egy hangból valami jót kihozni az Ableton beépített effektjeivel, akkor érdemes lementeni a sáv insert effektjeit audio effect rack-ként, mert azt így a jövőben egy teljesen más projektben, egy egészen más hang esetében is fel tudod használni még.

Sokszor viszont előállhat az a helyzet, hogy az effect-elt hang megtetszik, és az tökéletesen passzolna a szám egyik részébe, de a szám bizonyos részeinél szükség lenne a száraz, effekt nélküli hangra is. Ekkor két lehetőséged van:

1. ha nem kell átmenet az effektelt részbe, akkor  simán automatizálod a rack on/off-ját,

2. ha viszont fokozatosan akarod beúsztatni az effektet, akkor kénytelen vagy az egész sávot duplikálni és a hangerőkkel játszani.

Vagyis mégsem, íme egy módszer arra, hogyan tudsz egy globális dry/wet gombot kialakítani, ami megoldja az ilyen szituációkat.

 

Hogyis van ez?

Tegyük fel, hogy van egy sima szaxofon loop-om, amit használni szeretnék, így hangzik szárazon:

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

Erre gyorsan rápakoltam pár effektet, és lett belőle ez:

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

Egyik sem tetszik igazán, valahol félúton hangzana talán a legjobban, a számban pedig hol inkább szárazon, hol pedig az effektekkel.

Ezért aztán kijelölöm az összes effektemet és Ctrl+G (Mac: cmd+G) -vel begroupolom őket.

Ha az újonnan készült rack-em középső gombjára kattintok, akkor láthatóvá válnak a chain-ek a racken belül.

Érthető módon most még csak egy chain-em van, abban lesz az összes effekt. Ctrl+R – rel (Mac: cmd+R) nevezzük el ezt a chaint Wet-nek.

Alatta a “Drop Audio Effect Here” panelen jobb egérgombbal új chaint hozhatunk létre, próbáljuk is ki. Nevezzük el Dry-nak.

Így most két láncunk van, az elsőben benne vannak az effektjeink, a második teljesen üres. Ha solozzuk az egyes chaineket, akkor hallhatjuk a loop-ot így is úgy is.

 

Nade minek is?

Ha rákattintunk a Chain buttonra, előjön a “lánc szelektor” szekció, amivel a chainek működését szabályozhatjuk.

A narancssárga “szelektor” pozíciója határozza meg, hogy melyik chain lesz aktív – a fenti esetben a 0-s pozícióban mindkettő, mindenhol máshol egyik sem. Na mi ezt nem akarjuk, húzzuk szét jól a Wet-et és Dry-t is egészen 127-ig. Valahogy így:

Mozgatni a szelektrounkat akkor tudjuk, ha átmegyünk a Macro Control-okhoz (klikk a legfelső gombra az effect rack-en ) és hozzárendeljük a chain szelektorunkat jobb klikkel a Macro 1-hez. Ki is írja, hogy a neve láncszelektor, mostantól ezt lehet tekergetni.

Nade ez még mindig nem ér semmit, mert mindkét chain 0-127-ig aktív. Próbáljuk ki, mi van, ha a wetet lerövidítjük és közben tekergetjük a szelektorunkat! Ha egyszercsak simán száraz lett, akkor jó helyen vagyunk.

 

A trükk

Van a kék sáv felett egy világoskék is, ami a hangerőért felel.

Ha ezt húzogatjuk, akkor átmenetet tudunk rajzolni a kék vonalunkba.

Így már pofonegyszerű a történet, fogjuk a wet kék csíkját és rövidítsük le 126-ig. A világoskéket pedig húzzuk nullára, hogy valahogy így nézzen ki a végeredmény:

Ekkor 127-nél csak a dry jel fog hallatszódni és fokozatosan erősödik a wet, ahogy a 0-hoz közeledünk.

Csináljuk meg a fordítottját a száraz csatornára, hogy a hangerőnk egy szinten maradjon, ne legyen a 0-nál a két lánc összege. A láncoknak végül valahogy így kell kinéznie:

Ekkor 127-nél a szárazat kapjuk és fokozatosan vizesedik a jel, ahogy a 0-hoz közeledünk.

A szaxinkat így már kedvünkre tekergethetjük, íme egy példa:

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

Kifejezetten javallott végezetül a wet láncból kitörölni az effekteket és ezután az effect rack-et default preset-ként lementeni, hogy bármikor használhassuk a jövőben.

Ha bármi kérdésetek van, hajrá!

CÍMKÉK: ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!