10. Profizmus

Ha meg akarsz élni a zenélésből – akár online vagy offline -, akkor muszáj profinak lenned. A web a legalkalmasabb hely arra, hogy magad határozd meg, milyen benyomást teszel másokra, és azt az üzenetet sugározd, hogy készen állsz a pénzkeresésre.

Lehet, hogy nincsen menő irodád. Az is lehet, hogy semmiféle irodád nincsen, de remélhetőleg legalább egy névjegykártyát tartasz magadnál. Nem számít, hogy metálegyüttesben gitározol, kiadónál dolgozol, zenetanár vagy, kereskedő, menedzser vagy roadie, mindig találkozol olyan emberekkel, akik tudnak segíteni neked, és hajlandóak is erre, később is emlékezni fognak rád, és a megfelelő pillanatban beajánlanak a megfelelő helyre, de csak akkor, ha megvannak nekik az elérhetőségeid. Ettől még nem kell úgy tűnjön, hogy egy nagy, komoly céghez tartozol.

Online nincs lehetődéged rá, hogy a személyes varázsodat kifejtsd. Ezt a webszájtodnak kell pótolnia. Hogy mit gondolnak rólad az emberek, az attól függ, mit találnak rólad online. Felsorolok néhány dolgot, amit figyelembe kell venned, ha azt szeretnéd magadról sugallni, hogy komolyan pénzt akarsz keresni ezzel, megbízható vagy, és hosszú távra tervezel.

A benyomás mindent meghatároz

Amit magadról mutatsz, azt konkrét eredményekkel kell alátámasztanod, de ettől még nem muszáj a webszájtodnak pontos képet adnia az aktuális anyagi helyzetedről. Rettentő könnyen keltheted azt a látszatot, hogy rendes költségvetésed van, miközben már a malacperselyt is feltörted kínodban. Hiába tudod magadról, hogy érdemes rád pénzt költeni, erről még másokat is meg kell győznöd.

Erőltetettnek tűnhet, de ha kifelé azt a fajta sikert sugárzod, amit egyszer el szeretnél érni, akkor az univerzum átrendeződik ennek megfelelően, és a kívánságod valósággá válhat. Az univerzum nem tűri a belső ellentmondásokat. Ha így könnyebben emészted meg, akkor vedd úgy, hogy ha valamiben elegen hisznek, akkor az már igaz.

Legyen rendes domained

Korábban már írtam arról, milyen hibákat követnek el az emberek, amikor domainnevet választanak maguknak, de a legfontosabb, hogy szánj rá pár dollárt, eurót, vagy színes gyöngyöt, hogy legyen saját domained. Néhány óra alatt simán elinnád azt a pénzt, amibe kerül, és utána használhatsz hozzá akármilyen ingyenes tárhelyet. Ha még egy kis zsetont hozzáteszel, akkor az ingyenes tárhelyszolgáltatótól is megszabadulhatsz, és lehet egy rendes webszájtod, mint a rendes felnőtt embereknek.

Gondold át, milyen színeket használsz

Én színvak vagyok (keverem a pirost és a zöldet), ahogy a bolygó férfi lakosságának 40 százaléka, bár sokan nem tudják magukról. Mégis fontos tudatosan kiválasztani a színeket és azt, hogy milyen képet sugallnak ezek a színek azzal az üzenettel együtt, amit magadról szeretnél mutatni. Nyilván nem választasz pasztellszíneket egy punkzenéről szóló oldalhoz, de muszáj mindig fekete alapon fehér betűket használni néhány piros elemmel? Találtam egy nagyon hasznos oldalt, ami segít kiválasztani, milyen színek működnek jól együtt. Nem kell lakberendezőnek vagy dizájnernek lenned, hogy észrevedd majd a különbséget a régi és a feljavított változat között.

Nem a Myspace a webszájtod

Ezt nem lehet elégszer elmondani. Ha a MySpace-szel elintézettnek gondolod a webes jelentléted, akkor ne számíts rá, hogy komolyan vesznek. Írtam már arról is, mi az az öt hiba, amit a MySpace oldaladdal elkövethetsz, és ez volt az első lehetséges ballépés. Lassan arra jutok, hogy a MySpace egyszerűen nem éri meg a bele fektetett munkát. Ha mégis használod, tekints rá úgy, mint a törzskocsmádra: szedj össze új ismerősöket, szocializálj, cserélj infókat. Aztán ha úgy látod, bele lehet vágni valakivel egy közös munkába, akkor hívd el őket az irodádba, azaz húzd át őket a hivatalos, profi webszájtodra.

Tanulj meg helyesen írni

Nem viccelek. Ez rettentő fontos. A helyesírással máris valamilyen benyomást keltesz az emberekben. Igen, a nyelv változik és fejlődik, egy élő nyelv ilyen, de ha nem az elfogadott formában használod a szavakat, akkor csak idiótának néznek. Lehet, hogy a vásárlóidat ez nem érdekli, de nem ők az egyetlenek, akiktől pénzt kaphatsz. Ha nem fordítasz kellő figyelmet a helyesírásodra, akkor valószínűleg más téren is lusta és megbízhatatlan vagy.

Igen, egyetemen tanítok, ezért ez a kérdés jobban foglalkoztat, mint az átlagembert, de most profi akarsz lenni, vagy nem? Ha valamit nem tudsz, nézz utána.

Csak minőségi fotókat használj

A fotózás egy szakma. Emberek egy életet szánnak rá, hogy elsajátítsák, és kialakítsák a saját stílusukat. Ha szeretnél fotókat feltenni az oldaladra (tipp: jól teszed, ha igen), akkor találj valakit, aki tudja, mit csinál. A mobiloddal vagy az olcsó digitális fotógépeddel készült képek nem ütik meg a megfelelő szintet. Nyilván az elején nem lesz annyi pénzed, hogy megfizess egy profit, de találhatsz embereket, akik meghaladták a lelkes amatőrök szintjét, és segíthetnek neked. Sok kezdő van, aki épp a portfóliója összeállításán dolgozik, és ő is jól járhat veled.
Megpróbálhatsz például a Flickren vagy más fotómegosztókon körülnézni. Keress rá a városodra és a zenei stílusodra, és nézd meg, miket dob ki!

Szerezz egy webdizájnert, aki a dizájnt is ugatja, nem csak a kódot

Ha megnézed mások webszájtját, képbe kerülhetsz, hogy mit kérj a webdizájnertől, de tartsd észben, hogy a legtöbben elsősorban a kódban gondolkoznak és csak másodsorban a dizájnban. Minél olcsóbbak, annál inkább. De a dizájn nemcsak a külalakról szól, hanem a felhasználói felületről, a hozzáférhetőségről, a keresőoptimalizálásról és sokminden másról, amit csak röviden említek most meg. Ha webszájtot készíttetsz, vagy újítatsz meg, azt feltétlen olyanra bízd, aki nemcsak a CSS-t, PHP-t, MySQL-t, XHTML-t és a Pythont érti, vagy hogy melyik gombot kell megnyomni Dreamweaverben, hanem ennél jobban átlátja a témát. Ha valakinek a szájából elhangzik a Microsoft FrontPage, akkor csak mosolyogj egyet, és menekülj!

A webszájtod nem egy képes reklámfüzet

A végére hagytam az egyik legfontosabb dolgot, amit sokan figyelmen kívül hagynak: a webszájt az nem egy rólad szóló elektronikus prospektus. Nem csak egy promóciós felület az üzleti lehetőségek számára. Nem csak egy eszköz az üzletkötéshez. A webszájtod maga az üzlet.

Az eredeti szöveg.

CÍMKÉK: , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!