7. A fülednek higgy, ne a monitorodnak


Ha még nem költöttél el egy vagyont a legjobb stúdió monitorokra és a szobád akusztikai behangolására (vagy ha igen), akkor a legkönnyebben úgy bizonyosodhatsz meg arról, hogy a végleges mixed rendben van, ha többféle rendszeren, hangszórókon és fejhallgatón ellenőrzöd.

Hallgasd meg a haverod stúdiójában, az öreg magnón a konyhában, a kocsidban, a számítógéped hangszóróin (főleg ezeken – nagyon sok ember hasonlón fogja először hallani). Ha DJ-zel, próbáld ki egy klubban, az iPododon azokkal a borzasztó fehér fülhallgatókkal – hallgasd meg mindenhol!

Régebben csak két pár hangszóró volt a stúdiómban, de amikor meghallgattam a számaimat máshol, mindig sokkolt, mennyire másképpen szól. Túlzottan hozzászoktam a lehető legjobb stúdiókörnyezethez, de általában az emberek (engem is beleértve) nem a stúdiómban lévő hangszórókon fogják hallgatni. Most három extra pár hangszóróm van, mindegyik rossz minőségű, és továbbra is leellenőrzöm a cuccaimat a konyhában, a kocsiban és a zuhany alatt.

Talán nem a legjobb ötlet áttúrni a mixed, csak mert furcsán szól a nagypapi régi walkmanjén, de ha valami nagyon nem működik, jegyezd fel és finomíts!

Azok mellet a hasznos tapasztalatok mellett, amiket csak a különböző környezetekben hallgatva szerezhetsz meg, ha a számod minden környezetben jól szól (főképp a legrettenetesebb hangszórókon), akkor elérted a célod.

Mike Monday 30 dolog, amit minden zenei producernek tudnia kell című írása eredet nyelven innen szerezhető be.

CÍMKÉK: ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!