11. Hogyan legyen ugyanaz a zene hatásosabb?


A különálló részek nagyon jók. Zseniálisan működnek együtt. De talán van egy sanda gyanúd, hogy az egész együtt kevesebb mint a részek összeadva.

Ismerd el. Unalmas. Miért?

Mert hiányzik belőle a kontraszt. Nincs fény és árnyék. A kontraszt hozza létre a feszültséget és feloldást, a zene hajtóerejét. Enélkül az élettelen lesz, mindegy, milyen fenomenálisak az elemek, amikből felépül.

Ezt a Nirvánától tanultam. Mikor először hallottam a “Smells Like Teen Spirit”-et, óriási hatással volt rám. Két egymással ellentétes szekció, a laza, nyugis téma és a durva, torzított refrén. Iszonyatosan egyszerű, mégis hihetetlenül működik.

Sok tánczenében éppen csak van valami kontraszt egy kiállás formájában. Kiszállnak a dobok. Ilyenkor mindenki elvileg felteszi a kezét és aztán (általában valami nagy effekttel kisérve) a dobok megint beszállnak. De vannak ennél érdekesebb módjai is a kontraszt megteremtésének.

 

Vegyél ki szinte mindent!

Kivenni dolgokat gyakran hatásosabb mint belepakolni, amit csak lehet. Nemcsak felkészít egy pillanatot, de ad egy irányt is, amerre mehet az ember.

 

Adj hozzá harmónikus változást!

Ha egy adott zenei rész egy hangmagasságon szól, válts akkordot! Vagy ha már megtetted, tedd az ellenkezőjét (vagy csináld másként)!

 

Változtass a hangszerelésen!

Milyen gyakran hallasz számokat, amikben végig ugyanazok a hangok mennek?

Ha el vagy akadva, próbáld meg kicserélni a hangokat! Vagy az is nagyon jól tud működni, ha új hangszerek játszák ugyanazokat a részeket.

 

Egyszerűtől a bonyolult felé

Ha van egy részed, ami ritmikailag és melódikusan egyszerű, csinálj egy másikat, ami bonyolult (vagy fordítva). Így a zenéd színekben telített lesz, nem pedig fekete fehér!

 

Mike Monday 30 dolog, amit minden zenei producernek tudnia kell című írása eredet nyelven innen szerezhető be.

CÍMKÉK: , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!