12. Ne kompresszálj mindig mindent!

A zenei producerséggel kapcsolatban legtöbbet a kompresszálásról kérdeznek. Íme az első számú tanácsom: ne tedd!

Ezt mondja a Wikipedia:

“A kompresszor alapvetően egy automatizált hangerőszabályzó. Lefelé kompresszálásnál egy bizonyos hangszint fölötti hangok hangereje csökken, míg az annál halkabb hangok nem változnak. Felfelé kompresszálásnál a küszöb alatti hangok hangereje nő, a hangosabbaké változatlan marad. Mindkét esetben csökken a dinamikatartomány, ami esztétikai szempontból vagy az audió eszközök technikai korlátai miatt lehet indokolt. Ez utóbbiak aligha képesek lekövetni azt a dinamikatartományt, amire az emberi fül képes.”

Még egyszerűbben:

▪ a dinaimkatartomány a halk és a hangos részek különbsége

▪ a kompresszorok a halk részeket hangosítják, a hangosakat halkítják

▪ a kompresszorok csökkentik a dinamikatartományát bárminek, amire csak alkalmazzuk

 

A titok, amiről senki se beszél

Ha főként számítógépen készítesz zenét (és ennek írásakor a legtöbb olvasó beleesik ebbe), a legtöbb esetben nincs szükséged kompresszorra.

Ez azért van, mert egy VST plugin dinamikatartománya távolról sincs akkora, mint egy vokalistáé vagy egy élő hangszeré.

Plusz egy adott rész hangerejét számtalan egyéb módon tudod kontrollálni még mielőtt kompresszorhoz kellene nyúlnod.

 

Dinamika = élet

De attől nem lesz valami ütősebb, ha kompresszáljuk?

Különböző tudományos okokból, melyek azzal kapcsolatosak, hogy az emberi fül hogyan érzékeli a hangokat, a kompresszált hang hangosabbnak tűnhet, de hogy ütősebb-e, az már vitatható. Különösen, ha mindent kompresszálsz.

A dinamika a zenébe életet visz. A hangerőkülönbég finomabbá, kifejezőbbé tehet egy zenét, amivel így az jobban kitűnhet. Ez nem “ütősebb”?

 

Mikor használjunk kompresszort?

Én alapvetően nem vagyok ellene a kompresszálásnak. Annak vagyok ellene, hogy mindent kompresszáljunk csak azért, mert elvileg úgy jó, vagy mert mindenki ezt csinálja.

A kompresszor szükséges és hasznos eleme a zeneírásnak. De emellett a leginkább félreértett, és legjobban túlhasznált eszköz is egyben.

Itt van néhány szitucáció, amikor érdemes lehet elővenni (vagy betölteni).

▪ Élő vagy analóg hangok esetében. Ha egy zenédben van énekesed, élő hangszered, vagy analóg szintid, a kompresszor gyakran elengedhetetlen.

▪ Kompresszált és kompresszálatlan részek kontrasztjánál. Nyomj össze egy részt vagy részeket, hogy kiugorjon azok közül, amik nincsenek összenyomva.

▪ Sound design-nál. A kompresszor hasznos lehet hangok építésénél.

▪ Side-chain kompresszálásnál, amikor úgy ráteszel egy kompresszort egy hangra (például egy pad-re), hogy azt egy másik hang (például egy kick) vezérli. Így lehet elérni azt a (túlságosan is) népszerű pumpáló/ szívó hangot. Gyakran vokálra is használják, hogy jól hallható legyen anélkül is, hogy fel kellene hangosítani.

▪ Párhuzamos kompresszálásnál. Ilyenkor egy hangot úgy kompresszálunk meg (általában azt erősre állítva), hogy visszakeverjük az eredeti hanghoz. Gyakran használom ezt a technikát, mert sokkal finomabb, és kevésbé vehető észre.

Szóval mielőtt elővennéd a kompresszort, inkább gondolkozz el egy pillanatra!

A minták, amiket esetleg használsz, eleve lehet, hogy kompresszáltak. A VST pluginban lehet beépített kompresszor. Amikor masztereled a zenédet, ismét kompresszált lesz. És amikor lemegy valamilyen rádióban vagy klubban, ismét kerül rá újabb kompresszor.

Ezért ha mindent már a keverésnél szétkompresszálsz, az egész borzalmasan fog szólni.

Najó, abbahagytam. Csak légy szíves ígérd meg, hogy abbahagyod.

Mike Monday 30 dolog, amit minden zenei producernek tudnia kell című írása eredet nyelven innen szerezhető be.

CÍMKÉK: , ,

5 hozzászólás

  1. kodek szerint:

    Ez de igaz! (kedvencem amikor egy kevéssé kompresszált masztert valaki túl halknak érez, mert ugye az összes többi új zene leüvölti a fejét, annyira hangosra van felhúzva…szóval mikor erre azt mondja, hogy jó-jó csak kéne neki egy kis dinamika :D:D:D )

  2. Dharma Papa szerint:

    Na ezzel az én véremet is szívják hallottam már hogy halk meg nincsen benne dinamika meg lehetne hangosabb a kick én tudom magamról hogy agyig kompresszálok mert imádom mikor kiállásnál meg indokolatlan nagy basszus ráhúzásnál megrángatja a hangerőt és az arányokat a compi de azok az új zenét mi az istennyilától szólnak olyan szinten? tuti kihagyok vmit a folyamatból én peak compressort használok 0db ig tolva az a lefelé compizás kéne a legvégén még egy rms compi is az így felvett komplett zenére hogy ne csak felülről alulról is meg legyen nyomva? valaki segítsen léci!

Szólj hozzá te is!