13. Merülés a mélybe


Sokan kérdezik, hogyan kell kövér, húzós basszust csinálni. Ilyenkor mindig azt hiszem, hogy szeretnének lépésről lépésre iránymutatást kapni arról, melyik szintit vagy VST plugint használják, aztán hogyan állítsák be az EQ-t és a kompresszort.

Ez nem volna célravezető.

Annyiféle különböző módszert használtam a vaskos basszusok előállítására, ahány számot készítettem. Ami egy adott szituációban működik, az nem biztos, hogy működik egy másikban. Így hát nem adok nektek lépésről lépésre lekövethető tuti receptet.

Inkább máshol fognám meg a dolgot. Ha a basszusod nem működik úgy, ahogy szeretnéd, nagy valószínüséggel rossz helyen keresed a megoldást. Ahelyett, hogy a basszuson görcsölsz, hallgasd meg, mi történik körülötte!

Találd meg, és felejtsd el!

Függetlenül attól, milyen szinten vagy, vagy milyen cuccot használsz, több mint elég eszközöd van ahhoz, hogy összehozz egy nagyon jó basszust.

(Tipp – Nagyon nehéz felülmúlni egy egyszerű szinuszt.)

Kisérletezz azzal, amid van, és ha megtálaltad azt a basszushangzást, amit kerestél, hagyd úgy. Nem kell, hogy szerelmes legyél bele, nem a csajod.

Adj neki teret!

Most hallgasd meg, hogy mi más szól még! Lehet, hogy van egy lábdobod, egy mély tamod vagy más mélyebb hangszered ugyanabban a frekvenciatartományban. Ez a legjobb esetben is csökkenti a basszusod hatékonyságát. A legrosszabb esetben pedig ütközni fognak.

Mit tehetsz ez ellen? Először is, ne a basszussal foglalkozz!

Az pont, hogy tetszett ugyebár.

Most megengedett a tekergetés

Változtass a lábdobon! Vedd ki azt a tamot! Vagy használd az EQ-t, hogy mindkettőn levágd egy kicsit a basszustartományt. Tekerj el, és változtass meg bármit, ami zavarhatja a basszusod, amíg át nem üt a mixen.

Tudom, hogy van, amikor nagyon nehéz elengedni egy részt vagy egy hangzást, ami nagyon bejön, de mos akarod, hogy a basszusod ütős legyen, vagy sem?

Bizonyosodj meg róla, hogy a számod akkor is működik, ha az óriási húzós basszus (amit szeretetből békén hagytál) nem szól. Viszonylag rövid időn belül találni fogsz valamit, ami nem zavarja a basszust, és arra pont jó, amire kell neked.

Amikor már tetszik a dolog, vedd fel, amit csináltál és csekkold különböző hangrendszereken! Ezt követően, és csak ezt követően, módosítsd a basszust, ha szükséges. De lefogadom, hogy nem az.

Najó, ha ragaszkodtok hozzá…

Azt mondtam, nem fogok semmiről sem lépésenként iránymutatást adni nektek, de látom, hogy mégis nagyon szeretnétek.

Tehát itt van az én 3 lépésből álló technikám:

1. Keress egy basszust, ami tetszik!

2. Adj neki teret, hogy tudjon lélegezni!

3. Kész.

Mike Monday 30 dolog, amit minden zenei producernek tudnia kell című írása eredet nyelven innen szerezhető be.

CÍMKÉK: , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!