19. Hogyan lehetsz háromszor termékenyebb?


Egyszerű.

Felejtsd el, amit a fejedben hallasz!

Ha nehezen megy a kezdés, a befejezés, vagy csak állandóan elakadsz, lefogadom, hogy azért van, mert végig azt próbálod elérni, ami a fejedben szól. Az a zene, amit belülről hallasz, nagyon jó kiindulópont. De hacsak nem vagy Mozart, ha a belülről hallott zene pontos lemásolására törekszel, az frusztrációhoz fog vezetni.

A helyzet az, hogy ahogyan a fejedben szól, az tényleg ennyi. A fejedben szól úgy.

Amikor erre rájöttem, az általam befejezett munka mennyisége legalább megháromszorozódott. És a zene is jobb lett.

Négy indok arra, hogy miért

 1. Lemaradsz az ihletről

  Azzal, hogy csak a fejedben szóló zenére koncentrálsz, figyelmen kívül hagyod vagy elutasítod azokat az egyébként akár brilliáns ötleteket, amik a semmiből jönnek.

 2. Lendületet veszítesz

  A lendület kulcsfontosságú tényező, ha be akarod fejezni a számod. Ha hajszál pontosan a fejedben szóló zenét igyekszel másolni, akkor állandóan meg fogsz állni.

 3. Unalomveszély!

  Órákon keresztül csavarod, tekered, hogy olyan legyen, mint a fejedben. És miután folyamatosan ugyanazt hallgatod, megunod. Valószínüleg nem is emlékszel már, pontosan mit akartál az elején elérni. Az egyetlen, amire viszont emlékezni fogsz, hogy nem érted el.

 4. Nem azt fogod hallani, ami szól

  És itt a lényeg. Ha arra fókuszálsz, ami a fejedben van, nem arra fogsz figyelni, ami a monitorjaidból szól. Így könnyen abba a hibába eshetsz, hogy azt hallod, amit akarsz, nem pedig azt, ami valójában szól. És mivel már órák óta próbálod olyanra tekerni, ahogyan a fejedben hallod, az valószínüleg egy rakás szerencsétlenség lesz. Amikor azzal kelsz fel, hogy “miért tűnik ennyire borzasztónak ma, mikor tegnap este még annyira ütött?” – hát ezért.

Hogyan felejtsd el, mi szól a fejedben

Igen – kezdd azzal, hogy próbálod megvalósítani, amit a belülről hallasz!

De amikor már nagyjából megvan, hagyd és próbálj inkább arra figyelni, ami a monitorokból jön!

Aztán  csinálj valami nem odaillőt! Legyél kreatív! Játssz! Élvezd az egészet! Ezért csinálod, ugyebár.

Dolgozd át! Játssza ugyanazt a szólamot egy másik hangszer! Vagy egy másik hangszer szóljon azon a részen! Legyen más a ritmika! Ha nem működik, probálj ki valami mást!

Amig jamelsz, folyamatosan hegyezd a füled azokra az ötletekre, amig eredetileg nem voltak a fejedben, de attól függetlenül bejönnek!

Mike Monday 30 dolog, amit minden zenei producernek tudnia kell című írása eredeti nyelven innen szerezhető be.

Amikor ez bekövetkezik – és bizz bennem, be fog – csapj le rájuk, még akkor is, ha nem azok, amikre vártál! Különösen akkor, ha nem azok, amikre vártál.

És mindenekelőtt, szóljon jól a füledben, ne a fejedben.

CÍMKÉK: , ,

3 hozzászólás

 1. dmt szerint:

  szerintem pont az az igazi ami a fejemben szól;)
  de tényleg igaz hogy több energia kell hozzá, gyakorolni kell ezt a képességet rákell jönni erre a tudatállapotra hogy valósítsd meg az elképzeléseid de ehhez hihetetlen hangismeret is kell, szerintem…ne adjátok fel amit hallgattok?NE: D

 2. memora szerint:

  Nekem nem szól a fejemben semmi :)
  Én pont ezen a módon csinálom a dolgaimat, hallgatok valami zenét, majd ellenállhatatlan vágyat érzek, hogy nekiálljak, és csináljak valami hasonlót, aztán a végére persze valami egészen mássá alakul…

  • Deák Ambrus szerint:

   Egyetertek!
   Es sztem Mike Monday is, mert vegulis azt irja: “Az a zene, amit belülről hallasz, nagyon jó kiindulópont”, de nem kell torekedni a full lemasolasra, mert az frusztralo lehet.

Szólj hozzá te is!