23. Öt tipp, hogyan kerüld el a maximalizmust

Ha olyan vagy, mint én, akkor bárhogy is küzdesz ellene, mindig azon kapod magad, hogy csak csiszolgatod a számokat, és sosem fejezed be őket.

Összeszedtem öt módszert, aminek segítségével megőrizheted az alkotás lendületét, és kiiktathatod az életedet megkeserítő maximalizmust.

1. Vedd úgy, hogy ez még csak egy vázlat!

Mindig gondolj arra, hogy ez még csak vázlat, nem a kész mű. Így az agyad képes lesz az összképre koncentrálni az apró részletek helyett.

Most nem kell a részletekkel foglalkoznod, csak a vázlatot fejezd be! Aztán később újra előveheted, hogy tökéletesíts rajta.

Mivel ez még csak egy vázlat, és semmi sincsen kőbe vésve, így nyugodtan be tudod fejezni. A végére legalább lesz valami kézzelfogható, amin tovább dolgozhatsz, és ura leszel a helyzetnek.

2. Tarts szünetet!

Ha befejezted a vázlatot, mindenképp tarts egy kis szünetet. Minél hosszabb, annál jobb.

Aludj rá egyet, ha lehet!

Aztán ha friss fejjel újra nekülsz, úgyis rájössz, hogy nem is olyan szörnyű, mint gondoltad. (Még az is lehet, hogy végeztél.)

3. Sürgesd magad!

Válassz ki egy alkotói részfolyamatot, ami nagyjából egy órát venne igénybe.

Állíts be egy időzítőt fél órával későbbre, és próbáld meg annyi idő alatt befejezni! Tartsd magad hozzá, és ess túl rajta! Nem baj, ha úgy érzed, szörnyű lett.

Ha sürgeted magad, akkor nem lesz időd agyalni, és így szabadjára engedheted a benned szunnyadó zsenit.

4. Csinálj több mindent egyszerre!

Munka közben válaszolj pár emailre, olvasgass blogokat, vagy tegyél rendet az asztalodon! Hihetetlen, micsoda ötletek tudnak beugrani, miközben fejben csak félig vagy rajta valamin.

Ez homlokegyenest az ellenkezője annak, amit általában tanácsolni szoktam, mivel így elveszted a figyelmed, de amikor elveszel a részletekben, akkor érdemes egyszer-egyszer kipróbálni, és tenni egy rövid kitérőt.

5. Játssz!

Fodg a számot, amin dolgozol, és kezdj el szórakozni vele! Változtass meg mindent, lepd meg magad! Próbáld ki, mennyire tudsz eltérni attól, amit eredetileg ki akartál hozni a számból!

Játszadozz, csinálj marhaságokat, őrülj meg!

Sosem tudhatod, milyen ötleteket szül, ha kicsit elveszel a szélsőségekben.

Mike Monday 30 dolog, amit minden zenei producernek tudnia kell című írása eredeti nyelven innen szerezhető be.

CÍMKÉK: , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!