A Tipsy Wings különdíj nyertese


Miközben még azon izgultok, hogy ki nyeri a Tipsy Wings remixverseny fődíját, bemutatjuk nektek, ki lett a szerencsés különdíjas. Aki ingyen járhat az imPro School képzésére, az nem más, mint az YKZN nevű versenyző, polgári nevén Naske László. Miután átvette tőlünk a nulla forintról szóló számlát, megkérdeztük, ki is ő valójában. Kiderült, hogy több mint tíz évig csak magának zenélt, de idén már egy másik remixversenyen is szép eredményt ért el, ahol Richie Hawtin figyelt fel a remixére 1300 versenymű között.

AMB-Tipsy wings (dirty double rockit YKZN mix) by ykzn

Ki vagy te, ami a zenét illeti?

Zenésznek nem gondolom magam, csak egy kísérletező kedvű embernek, aki szeret szórakozni.

Hogy jött, hogy nevezzél a Tipsy Wings remixversenyre?

Szoktam pályázni, mert nekem ez jó gyakorlat. Mindig kíváncsi vagyok, mit tudok kihozni az adott számból. Amivel most neveztem, az nem is esik abba bele, ami a Muti Musicnak bejön, mert nem a megjelenés volt a cél.

Magyarázd el kicsit, hogy mit kezdtél a számmal!

Ha csekkoltátok a számaimat, akkor látszik, hogy inkább experimentális hiphopokat csinálok, és azon gondolkoztam, hogy ebből a glitchesebb dologból, hogyan lehet hiphoposat csinálni. Nem tettem bele új elemeket, csak egy shakert. Próbáltam az eredeti hangokat használni, és átültetni egy más hangzásba, hogy teljesen más a hangulata legyen a számnak.

Mióta zenélsz?

12 éve csinálok dolgokat, de egy évvel ezelőttig soha nem publikáltam, csak otthon zenélek magamnak. Nekem az a legfontosabb, hogy én jól szórakozzam. Ez engem kikapcsol. Próbálkoztam már mindenfélével, de pillanatnyilag ez a kísérletező hiphop érdekel a legjobban. Lehet, hogy később mást fogok csinálni. Szerintem az a jó, ha az ember nem ragad le egy műfajnál.

Iskolában tanultál valaha zenét?

Suliban egyáltalán nem, bár jártam kórusba még általánosba tízévesen, de ez nem teljesen releváns. Elvileg zeneiskolába jártam, de én pont olyan osztályba, ahol nem oktatták a zenét nyomatékosabban. Ez valahol jó is, mert úgy látom, hogy aki zenével foglalkozik, és tanult szolfézst vagy hangszeren játszik, az gyakran nehezebben tud messzire merészkedni az általános hangzásoktól.

Mik a céljaid a zenéléssel?

Most pont nem tudom. Múltkor volt egy hasonló pályázata Richie Hawtinnak, amin különdíjas lettem. 1300 remixből kiemeltek húszat, köztük az enyémet is, és azok megjelennek a Minus Recordsnál. Szóval csinálgatom a számaimat, és ha jók a visszajelzések, akkor csinálok még többet.

Dj-ként játszol valahol?

Pár hete a meghívtak a Fogasházba a Bounce sorozatba a srácok, de talán ez volt az egyetlen alkalom, leszámítva egy kisebb vidéki előadást, ahol gyakorlatilag csak ismerősök voltak jelen.

Miben szeretnél fejlődni?

Azért a klasszikus zenei oktatás is érdekelne, mert én most úgy zenélek, hogy csak tekergetem a dolgokat, és ami jól jön ki, azt használom. Az elektronikus zeneszerzéssel kapcsolatban sincsen sok elméleti tapasztalatom, teljesen ösztönösen kezelem a dolgokat, de érdekel, hogy működik ez, és hogyan tudok kicsit tudatosabban zenét csinálni. Kíváncsi vagyok például, mi történik pontosan, ha csavargatom az LFO-t.

Amúgy miből élsz?

Tervezőgrafikus vagyok, és azt is szeretem csinálni, mert koncepcionálisan van átjárás a kettő közt, csak más síkon történik az alkotási folyamat. Néha elég jól összekapcsolható a két műfaj.

CÍMKÉK: , , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!