29. A tapasztalat jó tanár, de rossz tanácsadó

Hányszor fordult elő, hogy egy beszélgetést követően később már nem értettél egyet az elhangzottakkal? Miért van az, hogy mások beszámolója egy eseményről gyakran köszönőviszonyban sincs a te saját tapasztalatoddal?

Ez mind annak köszönhető, ahogy értelmezzük és rendszerezzük az információt.

Folyamatosan töröljük, torzítjuk és általánosítjuk a velünk történteket. Az, hogy ezt miként tesszük, függ a világról akotott elképzeléseinktől, az értékrendünktől, attól, hogy éppen hogy érezzük maguknat és mi jár e fejünkben, és hogy mi történt velünk korábban.

Más szóval az emlékeid vagy “tapasztalataid” csak homályos leképezései annak, ami valójában történt, és gyakran igen kevés közük van a valósághoz (de az is előfordulhat, hogy semmi).

Talán egyszer tettél valamit, amire úgy emlékszel, hogy rosszul sült el, de az is lehet, hogy eleinte úgy érezted, jól sikerült, csak valaki megkritizálta.

Ennek eredményeként mostmár örökre azt fogod hinni, hogy “Nem tudom megcsinálni a …-t” vagy, hogy “Nagyon béna vagyok a … -ban”, vagy azt, hogy “Nincs tehetségem  a …-hoz”, és soha többé nem próbálkozol újra.

Látod, hogyan válhat ez egy ördögi körré?

Tanulj a tapasztalataidból, de ne engedd, hogy bármit is tanítsanak arról, hogy mire nem vagy képes. Inkább engedd, hogy megmutassák, hogy miben tudsz még fejlődni.

Mike Monday 30 dolog, amit minden zenei producernek tudnia kell című írása eredeti nyelven innen szerezhető be.

CÍMKÉK: , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!