12. Osztódj!

PR-szempontból sokkal hatásosabb, ha internetszerte jelen vagy, mintha csak egyetlen helyen. A különböző tagságok, profilok, kommentek és közösségi oldalak remek eszközök arra, hogy online reklámozd magad.

Ze Frank sütötte el egyszer azt a poént, hogy a MySpace oldalak direkt ilyen rondák, hogy elüldözzék az embereket. És végülis igaza volt. A Myspace és a hozzá hasonló szájtok lehetőséget adnak arra, hogy a saját, profi szájtodra vezesd át az embereket.

A MySpace-be befektetett energia egyre kevésbé térül meg (Dubber egy év türelmi idő után tavaly októberben végleg szakított a Myspace-szel, az okokról itt olvashatsz bővebben – a szerk.), de  jól rávilágít egy alapszabályra: fontos, hogy legyen saját oldalad, viszont az emberek nem fognak csak úgy maguktól belebotlani a neten, ezért máshonnan kell odahívd őket. A marketingesek gyakran hangoztatják, hogy el kell jutnod az emberekhez. Ez a neten minden eddiginél egyszerűbb, mivel rengeteg helyen lehetsz jelen egyszerre. Az online személyiségedet minden lehetséges fronton terjesztened kell.

Sokféle útja van, hogyan válhatsz láthatóvá – hasonlóan ahhoz, ahogy offline is megjelensz különböző eseményeken és találkozókon.

Most azt mutatom be, mik a legjobb módszerek ahhoz, hogy terjeszd magad a neten, és azzal, hogy mindenhol jelen vagy, a saját szájtodra irányítsd az embereket, és ezel beindítsd az üzletet.

Kezdetként próbáld ki ezeket:

1. Mailes aláírás

Valószínűleg több emailt írsz, mint ahányszor telefonálsz, levelet írsz és személyes találkozókra jársz összesen. Ha van saját oldalad, és azt szeretnéd, hogy az emberek odataláljanak, akkor a linkjét érdemes belerakni a mailjeid aláírásába. A leveleid nemcsak a közvetlen baráti körödhöz jutnak el, hanem egy szélesebb, de célzott réteghez is. Persze ez még nem garantálja, hogy rákattintanak a linkre, de ha nem teszed oda, akkor garantált, hogy nem kattintanak.

Még jobb, ha írsz pár szót arról, mit találnak majd a linken. Valahogy így:

Szia Jani,

kösz a segítséget!

Üdv,
Andrew Dubber
Tanácsok független producereknek a New Music Strategies-en
http//:newmusicstrategies.com

Bármilyen levelezőt is használsz, mindegyikben megoldható, hogy automatikusan berakja az aláírásod minden egyes elküldött levélbe. Az aláírásod legyen rövid, barátságos, és mindig adj valami kis magyarázatot, hogy miért érdemes a linkedre kattintani. Így mindenkinek a desktopjára beférkőzhetsz, akivel csak levelezel.

FONTOS: Ne küldj spameket! A kéretlen levelek küldése nemcsak pofátlan és elriasztó, de illegális is (Magyarországon is – a szerk.). Olyan mailekhez add az aláírásod, amiket az emberek okkal kapnak meg, vagy már számítanak rá.

2. Kommentek

Egy másik lehetőség önmagad terjesztésére a kommentelés a megfelelő blogokban. Ezt akár nálam is kipróbálhatod. A legtöbb blog lehetőséget ad arra, hogy beírd az oldalad linkjét, és a nick amit, megadsz, így hozzád fog vezetni. A blog többi olvasója, ha érdekli őket a reakciód, el tud jutni az oldaladra, hogy többet megtudjon rólad.

Viszont a spamekre vonatkozó szabály itt is érvényes. Olyat írj, ami oda tartozik és érdekes. Senki nem fog kattintani, ha csak azért kommentelsz, hogy egy linket terjessz. Ráadásul a legtöbben használnak spamszűrőt. Egy másik jó stratégia, ha más blogokra linkelsz a saját oldaladon. A legtöbb blogon vannak trackbackek – azaz megjelenik náluk egy kis részlet a rájuk hivatkozó írásból és egy link. Ez a WordPressen például, amit magam is használok, automatikusan működik. Ha az én oldalamra linkelsz, akkor automatikusan megjelenik nálam egy link a te oldalara.

3. Fórumozás

Egy másik kiváló lehetőség, hogy szétszórd a szájtod linkjét a neten, ha a megfelelő szakmai fórumokba kommentelsz. Itt elérheted, hogy mások felnézzenek rád, felkeltheted az érdeklődésüket a témához tett értékes hozzászólásokkal. Ezzel ráveheted őket, hogy megnézzék a profilodat, és elnézzenek az oldaladra, hogy többet tudjanak meg rólad.

A spammelőket és a mások idejét feleslegesen vesztegető fórumozókat ebben a közegben különösen nehezen tolerálják, és a büntetés többnyire gyors és kemény. Találd meg a megfelelő topikot, és úgy szólj hozzá, mintha egy szobában lennél összezárva az ott társalgó emberekkel. A trollokat senki se szereti.

4. Közösségi oldalak

Ez az a terep, ahol az online személyiséged terjesztése igazán belép a képbe. Számtalan webkettes szolgáltatás létezik (jó néhányat felsoroltam korábban), és a legtöbb helyen létre kell hoznod egy online személyiséget, vagyis profilt.

A MySpace-en valószínűleg már fenn vagy, és onnan el lehet jutni a saját oldaladra. Emellett lehet profilod a Mogon, a Last.fm-en, a Flickren, a Deliciousön, a 23 Thingsen, a Facebookon és még sok más helyen.

A Wikipédián is találsz egy hosszú listát a közösségi oldalakról, nézd meg, válassz ki párat, regisztrálj, és kezdd el használni őket!

Ne felejtsd el, hogy ezek csak akkor működnek, ha időt szánsz rájuk. Nem várhatod el, hogy ha egyszer létrehozol egy oldalat a MySpace-en, akkor majd özönlenek oda az emberek, ahogy azt sem várhatod el, hogy az emberek csak úgy odatóduljanak a szájtodra. Ezek közösségi oldalak. Vegyél részt a közösség életében! Építsd a közösséget!

Mindegyik közösségi oldalnak megvannak a maga írott és íratlan szabályai. Ismerd meg őket és az ott lévő embereket! Akkor valóban elmondhatod majd magadról, hogy oda tartozol, és a befektetett energia megtérül.

Ha bármelyik hasonló oldalon létre tudsz hozni egy élő online személyiséget, akkor azzal az online jelenlétedet erősíted. A kérdés csak az, mit akarsz láttatni magadból, mint magánember, mint cég, alkotó, csoport vagy szervezet.

5. Különböző szájtok

Ez a tipp már a haladóknak szól, és felvet néhány problémát is, de mindeképp érdemes megemlíteni. Ha egynél több saját oldalad van, az sokat dobhat az ügyeden. Ez különösen a független zenei cégekre igaz, akik többféle tevékenységet folytatnak.

Ha például promóterként, forgalmazóként, kiadóként is működsz, és mellette különböző együtteseket menedzselsz, akkor mindegyik tevékenységhez érdemes egy külön oldalt fenntartani. Egy adott témában ilyenkor mindig a megfelelő oldalra irányíthatod az embereket.

Ha mondjuk a cégedet Plank Musicnak hívják, akkor kell legyen egy plankrecords.com, egy plankdistribution.com és egy plankpromotions.com. Mindegyiknek linkelnie kell a többire, és az összeset fogja össze egy egyszerű szájt (plankmusic.com), ami elvezet a különböző altevékenységek oldalaihoz.

Az oldalak közötti linkek az üzlet többi részét és a fő brandet is erősítik.

Mint mondtam, ez problémákat is felvethet – főleg, ha a látogatóid számára nem világos, melyik oldalra is kellene menniük,- de ha alaposan tervezel, akkor a saját ernyőd alatt terjesztheted magad.

Andrew Dubber 20 dolog, amit tudnod kell az online zenéről című írásának ez a fejezete eredetiben itt található. A korábbi fejezetek magyar fordításához ide kattints!

CÍMKÉK: , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!