13. Tíz jótanács a keresőoptimalizáláshoz

Kész a szájtod, már csak az hiányzik, hogy odataláljanak az emberek. Ilyenkor nekiláthatsz mailben linkeket küldeni, és folytathatod amíg bele nem őszülsz, mert a legtöbben úgyis keresőmotorok segítségével jutnak majd el hozzád.

Ha valaki neten próbál pénzt keresni, akkor előbb-utóbb biztosan belefut abba a kifejezésbe, hogy keresőoptimalizálás. Maga a szó nagyjából ki is fejezi a lényeget, kicsit bővebben arról van szó, hogyan csináld meg az oldaladat úgy, hogy a keresők előbb dobják ki, mint a többi hasonlót.

Ha például egy ambient zenével foglalkozó kiadót vezetsz, akkor a célod az, hogy ha valaki beírja a keresőbe az ambient szót, akkor a te oldalad a találati lista elején legyen a Google-ben, vagy a többi kétszáz egyéb keresőben. Még akkor is fontos, hogy rádtaláljon a célközönség, ha annyira egyedi vagy, hogy a country műfajon belül is kizáróag a 30-as évek bluegrass számait remixeled.

Szerencsére van néhány egyszerű megoldás, amivel elérheted, hogy ha valaki beírja az együttesed nevét, akkor a kereső kiadja a megfelelő találatot. Összegyűjtöttem ebből a tíz legfontosabbat:

1. Meta tag-ek

A szájtodon minden oldal kódjában elhelyezhetsz metaadatokat a <head> és a </head> között. A metaadat az az információ, ami a szájtod információtartalmáról tájékoztat.

A metaadatoknak három fajtája van: cím, leírás és kulcsszó. Ebből a cím az életbevágaóan fontos. Ez jelenik meg a böngésző fejlécében, és ez az, amire a könyvjelző  és a böngésző emlékszik. A keresőmotoroknak ez mutatja meg, miről szól az az oldal. Maga a keresőbarát cím megfogalmazása is kész művészet, a Copybloggernek vannak hozzá nagyon jó tanácsai.

Ezek után nem érhet meglepetésként, hogy nincs értelme minden oldalon ugyanazt a címet megadni. Ha a cím nem változik, ahogy a szájtod különböző oldalai között kattintgatsz, az hiba, amit orvosolni kell. Minden oldalnak külön címet kell adni.

Ez különösen fontos, ha kiadót vezetsz, és minden alkotónak külön oldala van. Ha csak a kiadó neve látszik mindenhol, akkor biztosra veheted, hogy soha nem találnak el hozzád azok, akik az alkotó nevére keresnek a Google-ben.

Ez nem elhanyagolható szempont.

A keresőmotorok úgy használják a cím meta taget, ahogy a szöveget, amivel az oldaladat leírják a találati listában. Ez abba is beleszámít, mennyire lesz releváns az oldalad a kérdéses témában.

A kulcsszó meta tagbe azokat a szavakat kell beírnod, amivel szerinted rákeresnek majd az oldaladra. Ebbe az elgépelések is beleszámítanak.

Ha túl sokat írsz belőle, az sem jó. A Google tudja, ha csak találomra próbálkozol, inkább válaszd ki az 5-10 legjobbat! Gondold át, mik azok a keresőkifejezések, amikre a te oldalad a legjobb találat.

2. Címsorok, felsorolások

A keresőmotorok elég fifikásak. Nem csak a kulcsszavakat és a meta tageket figyelik, hogy megtudják, mik a legfontosabb kifejezések az oldalon. Kíváncsiak arra is, mi egy szöveg címe –  <h1>, <h2> vagy <h3> taggel – és hogy mi szerepel vastagbetűvel vagy dőlttel.

A címek, alcímek és más kiemelt szavak jól jelzik, mi fontos egy oldalon, ezért a keresőmotorok ezeket jegyzik meg. Ezt érdemes szem előtt tartani, amikor az oldaladat szerkeszted. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy mi azok a legfontosabb kifejezések, amikre rákeresve szeretnéd, hogy megtaláljanak az emberek!

Erre is igaz, hogy nem érdemes túlzásba vinni. Törekedj arra, hogy ötöt használj egy aloldalon belül!

3. Szöveges linkek

Fontos, hogy milyen oldalakra linkelsz, mivel ez összeköt a tiédhez hasonló szájtok hálózatával. Lehet, hogy nem akarod a konkurenciát linkkel segíteni, de gondolj arra, hogy ez neked is pont annyira hasznos, mint neki. Legyél nagyon körültekintő, amikor megválasztod a linkhez a szavakat. Ha csak azt írod, hogy ide kattints, az nagyjából semmit sem ér, mert az URL-en kívül nem tartalmaz értelmes információt. Ha viszont a birminghami punk kiadó szóegyüttesre egy valódi birminghami punk kiadót linkelsz, akkor jó infót szolgáltatsz, és ezért a Google meg fog jutalmazni.

4. Oldaltérkép

Ehhez a ponthoz kell némi webdizájneri előélet. Ha már megvan a szájtod, a menük, az oldalak és az aloldalak, akkor az egyik leghaszosabb dolog, amit a látogatóidnak nyújthatsz, az egy ehhez hasonló oldaltérkép. Így könnyebben eligazodnak az oldaladon, és találják meg azt a tartalmat, amit keresnek.

Ez ráadásul a keresőrobotokat (a szoftver, ami az oldaladat fésüli át, hogy a keresőmotor számára indexelje az oldalakat) is segíti ugyanebben. Az oldaltérkép a kereshetőséget is javítja, és minden egyes oldalt megdob.

A Wikipédián találtok egy jó és velős leírást az oldaltérképekről és ami még fontosabb, egy csomó hasznos linket olyan oldalakhoz, ahol generáltathattok magatoknak oldaltérképet, és nem kell beleszakadnotok. A WordPressnek, amit én használok, szintén van jó oldaltérkép pluginja.

5. Releváns linkek

Ez kicsit bonyolultabb az előzőeknél, de ez a keresőoptimalizálás aranytojó tyúkja. A lényege, hogy tőled független szájtok hasznos linkelt szavakkal hivatkoznak a te szájtodra. A keresőmotorok számára ez bizonyítja, hogy a találat tényleg témába vág, hiteles és megbízható. Minél több rád mutató link van, annál megbízhatóbbnak gondol a Google, és annál előbbre kerülsz a találati listában.

Még fontosabb, hogy az embereknek rá is kell kattintania ezekre a linkekre. Ha a szájtom átvezet valakit a te szájtodra, akkor javul a helyezésed a találati listán. Mert ha mondjuk ezer ember linkel a szájtodra, akkor biztos nagyon képben vagy abban a témában, amit a kulcsszavaid meghatároznak, és így helyed van a találati lista élén.

Ez kicsit olyan, mint a fekete máglya, aminek féltve őrzik a titkait, de vannak, akik jókat írnak is róla. Érdemes beleolvasni a legjobb keresőptimalizálós blogokba.

6. Tartalom

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amibe a legtöbb beleszólásod van: ez az oldaladon található szöveg. Ha a szájtodon csak húsz szó szerepel oldalanként, és a többi tartalom képekből, zenékből és videókból áll, azzal a keresőmotorok nem sokat tudnak kezdeni (bár a Google már próbálja megoldani a problémát az új univerzális kereséssel).

Ha orbitális mennyiségű esemény, bulihelyszín és időpont szerepel csak az oldaladon, de nincs leírás vagy rendes szöveg, akkor azzal a keresőmotor megint bajban lesz (ahogy egy ember is).

Igaz, a képek is adhatnak segítséget, ha nem feledkezel meg ALT tagekről. Ez az a szöveg, ami megjelenik, ha a kép nem tölt be valamiért, például ha a látogatód képernyőolvasó programmal nézi a szájtod, mert vak. Akkor is látszik ez a szöveg, ha csak a kép főle viszed az egeret. Ügyelj rá, hogy az ALT tagjeid jól leírják a tartalmat, és belekerüljenek a fontos kulcsszavak.

7. Válogasd meg a kulcsszavaidat!

Jó címeket írsz, és ügyesen gazdálkodsz a metaadatokkal? Bravó! Jól teszed azt is, ha releváns kifejezésekkel rakod meg az oldalad. Csakhogy mindannyian tudjuk, hogy az emberek problémásak, mert kiszámíthatatlanok. Lehet, hogy rosszul választanak, amikor a tiédéhez hasonló szájtok után kutatnak.

Például én azt gondolhatnám, hogy a szájtomat az online zeneipar kifejezésre keresve találják meg az emberek. Közben sokkal több ember fog rákeresni arra, hogy online labelek promóciója. Ez kicsit olyan, mint a totó.

Van néhány szájt, ami segít megtalálni a megfelelő kulcsszavakat. A legtöbb fizetős. Megkeresheted őket, ha gondolod, de az alapszabály az, hogy tartsd észben hogy az emberek szétszórtak, nem gondolják át, mire keresnek, és akkor 80 százalékban helyben is vagy. Így a pénzedet is megtarthatod.

8. Frissítés

A helyzet az, hogy ha jó és témába vágó a tartalom, az még nem elég. Az sem elég, ha rengeteg tartalmad van. A Google számára sokkal fontosabb, hogy ez a tartalom milyen gyorsan frissül (a blogoknak ezért fekszik ennyire a keresőoptimalizálás).

Lehet, hogy megalkottad a tökéletes szájtod, és hozzá se akarsz nyúlni évekig, mivel szerinted nincs mit rajta javítani. A Google számára egy ilyen szájt kísértetváros, ezért nem küld oda senkit.

Írj és posztolj gyakran! Ha a szájtod nem változik hetente, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz. Még jobb, ha naponta frissítesz.

9. Óvakodj a Flashtől és a Java-tól!

Ha az animált flash intróval induló szájtokra kell egy “ugrás az oldalra” gomb, akkor mi szükség van a flash animációra? Ha engem kérdezel, a flash az nem sok mindenre jó az időűző webes játékokon és a videóbeágyazáson kívül. A keresőmotorok nem tudják olvasni a flashanimációt, úgyhogy azt figyelmen kívül hagyják. Ha ebben vannak a legjobb tartalmaid, akkor hiába néz ki mutatósan, ezzel ügyesen elrejtetted a lényeget a világ szeme elől.

Ha Java-val csinosítod az oldalad, ugyanez a helyzet: külalakra lehet lenyűgöző, de a keresőmotorok nem tudnak vele mit kezdeni.

10. Ragaszkodj a domain nevedhez

Ugyan a friss tartalom pozitív hatással van a keresőmotorokra, a szájtodnak jól összerakottnak kell lennie. Minél régebbi az oldalad, annál megbízhatóbbnak tűnik. Ezért a domain leváltását mindig jól meg kell fontolni. Ilyenkor az ember kezdheti elölről a jó pontok gyűjtését. Néha megéri, de ritkán fordul elő.

Egy bónusz tipp:

A Google elég okos. Ha sok kulcsszót dobsz be, rejtett szövegeket alkalmazol (fehér háttéren fehér betűtipus), vagy rengeteg, kulcsszavakkal alaposan megtűzdelt tartalmat raksz fel a szájtodra, eseteleg linkelsz a különböző közösségi oldalakon létrehozott profiljaidra, majd mindegyikre rákattintasz párszázszor, az csak arra lesz jó, hogy lerontsák a helyezésedet, vagy akár ki is tilthatnak. Ennyi belefeccölt energia után ez kész katasztrófa volna.

Az a helyzet, hogy ha mindig szem előtt tartod a célközönséged, akkor sokkal jobb eredményeket érhetsz el, mintha nagyon belemennél abba, hogyan hívd fel magadra a keresőmotorok figyelmét. Csináld jól, és szánj rá időt! Mi értelme pénzt ölni egy szájtba, ha eldugod az emberek elől?

Andrew Dubber 20 dolog, amit tudnod kell az online zenéről című írásának ez a fejezete eredetiben itt található. A korábbi fejezetek magyar fordításához ide kattints!

CÍMKÉK: , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!