14. Engedélyezés és személyre szabás

A most következő dolgok elég alapvetőek, és inkább az illem és az etika körébe tartoznak, a technológiához és az újításokhoz kevesebb közük van. A szpemmelőknek például bérelt helyük van a pokolban.

Nem győzöm eleget hangsúlyozni annak a fontosságát, hogy csak ott hirdesd magad, ahol azt szívesen fogadják (permission marketing). Az az ember, aki már megkért rá, hogy küldj neki infót magadról mailben, többet ér tízezer ismeretlennél, akik sose hallottak rólad, és nem is érdekli őket, mit csinálsz.

Let people opt-in. Engedd, hogy az emberek szabják meg, miből kérnek!

Még fontosabb, hogy érdekes és hasznos legyen számukra, amit küldesz nekik, hogy szívesen fogadják. Az emberek azt szeretik, ha úgy szólítják meg őket, mintha egyedül nekik írnál. Ez az alapelv attől függetlenül érvényes, hogy milyen csatornán kommunikálsz éppen (a rádiós diákjaimnak szigorúan megtiltom, hogy többes számban szólongassák a hallgatókat), és ez az online kommunikációra hatványozottan igaz.

Az online médiafogyasztás magányos műfaj. A web 2.0 a szocializálásról szól, de ha távolabbról vesszük szemügyre, azt látjuk, hogy a gépnél mindig csak egy ember ül. A képernyőt nem osztják meg egymással, úgyhogy nyugodtan megszólíthatod őket egyes számban.

Tedd személyessé a tartalmat!

Már észrevehetted, hogy én eddig is ehhez tartottam magam. Hozzád beszélek. Egymás között vagyunk. Ezt érdemes minden online megmozdulásodnál szem előtt tartani – akár a szájtodra írsz, akár hírlevelet küldesz ki, vagy podcastot készítesz. Ne csak arra gondolj, hogy milyen infót szeretnél átadni, hanem arra is, hogy mit akar hallani az, akit megszólítasz.

Ezzel a kilométeres eseménylisták ki is estek. Ilyesmit soha ne küldj szét! Gondold végig: mennyi időt és energiát fordítasz a hírlevelekre?

Feldolgozhatatlanul sok szöveggel találkozunk a mindennapjainkban, így kifejlesztettük a saját túlélési stratégiánkat arra, hogyan fussuk át őket, és szűrjük ki pár pillanat alatt azt, ami nem feltétlen fontos számunkra. Szelektáljuk a hozzánk beérkező üzeneteket. Ez nem azt jelenti, hogy ezeket az infókat fel se tedd a netre, csak hogy jól kereshető formában tedd elérhetővé.

Ahelyett, hogy küldenél egy hosszú listát a következő eseményekről, sokkal jobb, ha ezt írod: “Szia, nemsokára a ti városotokban játszunk. Gyertek el, és hallgassatok meg minket! Remélem, találkozunk. Kattints ide a részletekért!” Aztán megadhatod nekik a linket.

A bemutatkozás fontos

A legjobban úgy tudod eljuttatni az üzenetedet számodra ismeretlen emberekhez, ha valaki bemutat, aki ismeri őket.

Bíztathatod például őket, hogy küldjék tovább az üzenetedet azoknak, akiket érdekelhet. Utálom, ha kéretlenül keresnek meg vadidegen emberek, de általában örülök a segítőkész barátoknak, akik gondolnak rám netezés közben. A “küldd tovább mailben” gomb a blogposztjaim alatt (van erre pluginja a WordPressnek) például hasznos lehet, ha ajánlanál valakinek valamit az szájtomról, a New Music Strategiesről, ami érdekes lehet valamelyik ismerősöd számára.

Vagy miért nem küldöd el az egész e-könyvemet valakinek, akinek tetszene. Biztos eszedbe jutnak páran, akiknek hasznos lehetnek a tanácsaim. Csak másold be ezt a linket egy emailbe, és küldd el nekik! Látod, milyen egyszerű?
http://newmusicstrategies.com/ebook

Ne ereszd túl hosszú lére!

Ne feledd, hogy az emberek szelektálnak. Mielőtt ezekből az írásaimből egy e-könyv lett, ennek a fejezetnek az olvasói nem nyálaztak át mindent, amit benne írtam. Sőt, szerintem ezen most te is elmosolyodtál magadban, de tudom, hogy azért pár kulcsszó megragadt benned. Nincs igazam?

Ezek alapján már sejtheted, hogy érdemes bekezdéseket használni. Ne egy átláthatatlan szövegfolyamot adj ki a kezedből, bontsd fejezetekre! Így azok, akik csak átfutják az írást, könnyen kiszűrik a számukra fontos morzsákat (általában a bekezdések első mondata alapján), így az írásod lehet hosszú, mégsem lesz fárasztó.

Az alcímek szintén rettentő hasznosak lehetnek.

Az sem árt, ha nem bonyolítod túl a mondandódat. Egyszerre egy történetet mondj el, (és az tényleg egy történet legyen). Ha féltucat dolgot akarsz elmondani egyetlen hírlevélben, akkor inkább küldj többet, levelenként egyetlen nagyon fontos infóval. Ez sokkal hasznosabb, mint egy hosszú, izzadtságszagú szöveg.

Egyszerű az egész

Mint az elején mondtam, ezek nem bonyolult dolgok. Úgy szólítsd meg az embereket, ahogy téged szeretnéd, hogy megszólítson valaki, aki hozzád hasonló területen mozog. Gondolj bele a közönséged helyzetébe, és indulj ki abból!

Ha van valami észrevételed vagy javaslatod a kommunikáció személyre szabásához vagy az engedélyezett infókéréshez, szívesen veszem az ötleteket. Üzenj nekem bátran a New Music Strategies szájton!

CÍMKÉK: , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!