Ableton képzések 2012 – ismét a lovak közé csapunk!

Az újév első hónapja mindig a tanulás jegyében történik, erre pedig mi sem lehetne jobb hely az imPrónál. Ugyan az év elején startoló nyolchetes Ableton Pro tanfolyam már betelt, de a márciusban startoló következő körre, illetve a program alapjaival foglalkozó kétnapos képzésünk második turnusára (január 7.-8.) még lehet  jelentkezni. Érdemes azonban ezt időben megtenni és nem a jelentkezési határidőket figyelni, mert itt is hamarosan megtelik a csoport.

November óta két új képzéssel egészítettük ki a zenei produceri oktatásunkat: bevezettük az Ableton Basic és az Ableton Pro tanfolyamokat. Míg a zenei produceri oktatásban a hangsúly a modern zeneszerzésen, a produckió felépítésén, és magán az elkészült zenén van, az Ableton képzések koncentráltan az ehhez szükséges szoftverek legnépszerűbbikét veszik górcső alá.

Az Ableton Basic alapvető küldetése a zenei produceri világ alap tévhiteinek oszlatása, így a túlmisztifikált kérdések racionalizálása és az alábecsültek kellő hangsúlyozása. Hogy milyen is ez a padból nézve, arra álljon itt pár bátor jelentkező véleménye, akik már átverekedték magukat a Basic izzadságot és vért kívánó próbáján. Arra a banális kérdésünkre, hogy miben segített leginkább a két napnyi oktatás, Uj László külön kiemelte: “…az első lépésekben segített, vagyis hogyan kezdjük el a munkát Abletonban a dob+basszus+effekt+automatizálás használatával”. Egy másik hallgató, Urbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel két nap alatt nyilván nem lehet 100%-ig elsajátítani a szoftver használatát, így az előadók személyes tapasztalatai, tippjei és trükkjei voltak a leghasznosabbak, mivel azokat semmilyen tutorialból nem lehet megtanulni. Ahogyan ő fogalmazott: “Úgy érzem, hogy ennek a kétnapos etapnak pont ez volt a lényege, egy kis ízelítőt és inspirációt kaptunk a zeneszerkesztés világából, illetve az Ableton programból.”

Hogy egy kicsit más szemszögből is bemutassuk ezt a tanfolyamot, megkérdeztük tapasztalatairól Szabó Attilát, aki korábban már elvégezte a több hónapos zenei producer képzést, mégis jelentkezett az Ableton Full-ra (Ableton Basic + Pro):

“Először csak a Pro-ra akartam jelentkezni, hogy új dolgokat tanuljak, de aztán úgy gondoltam, nem árt egy kis ismétlés, ezért jelentkeztem a Basic-re is. Hasznosnak éreztem ezt a hétvégét, mert sok időközben elkopott dolgot felelevenítettem, és emellett számomra új dolgokat is tanultam. Például rájöttem, hogy soha nem tudtam normálisan warpolni, de most már tudom, hogy mit csináljak, hogy ne csúszkáljanak a hangok. Nagyon részletesen átvettük a reverb és delay effekteket és most már értem, hogy melyik kapcsoló pontosan mit módosít. A insert és send effekteket is érdemes volt átvennem, mert eddig nem volt számomra teljesen világos, hogy más hangzásokat is lehet velük elérni. Sokkal tisztábban látom most a programot. Így utólag sajnálom, hogy tavaly még nem létezett a Basic, mert aki teljesen kezdő, annak feltétlenül szükséges elvégezni ezt a tanfolyamot ahhoz, hogy világosan értsen mindent a zenei produceri képzésen. A kezdőknek csak ajánlani tudom, mert egy ilyen hétvége után el tudják dönteni, mennyire érdekli őket ez a szakma.”

Az Ableton Basic-re január 5-ig még van lehetőség jelentkezni – hagyunk titeket négy napig nyugodalmasan józanodni – aztán csak óvatosan szilveszterkor az agysejtekkel, fog még belőlük kelleni 2012-re is! Részletes információkért kattints az imPro School honlapjára!

CÍMKÉK: , , , , , ,

1 hozzászólás

  1. Ally szerint:

    eduardo / E tb é bom pro coração, como apontam algumas pesquisas…Há um tempo atrás eu vinha sentindo pontadas no coração… passei a beber vinho todos os dias antes de dormir…. e o bagulho é bom mesmo… não sinto mais essas pontadas.Não sei se isso está ligado ao consumo do vinho, mas q a bebida é boa é….. he;2eeheheheheh&#8h30;&#8230h.Gostei deste comentário ou não: 0

Szólj hozzá te is!