Írói tanácsok zenei producereknek

Érdekel, mit csinálnak az írók, ha éppen nem megy nekik az írás, amikor úgynevezett írói válságban vannak? Nem? Hát érdekeljen!

writerblcat.jpg

A zeneírás kreatív alkotói folyamat, amely ennélfogva rokonságot mutat más kreatív alkotói folyamatokkal – több mint érdemes tehát az olyan rokon sportágak kulisszatitkai közt guberálni, mint például az írás.

Míg az imPro School-i értelemben vett zenei producerek néhány éve, évtizede lakják bolygónkat, addig írók már több évezred is léteztek és alkottak. Ennyi idő alatt óriási rutingyűjteményt halmoztak fel maguknak, amiből mi is nagy hatékonysággal mazsolázgathatunk.

Az alábbi tanácsok eredetileg átmeneti ihlethiányban szenvedő íróknak szóltak, Steve Hillier és mi viszont úgy gondoljuk, hogy te is profitálhatsz belőlük. Természetesen nem kötelező az alkotói válságod eljöveteléig várni, hogy elolvasd őket, akkor is jól jöhetnek, ha csak egy kis felfrissülésre vágysz.

Analóg technológiák előre!
Írj analóg üzemmódban! Emlékszel még? Papír, ceruza. Hagyd magára egy időre a számítógépet, hadd pihenjen. Fogalmazd meg nélküle zenei elképzeléseidet. Dolgozd ki teljesen egy ötletedet írásban, vagy ragadj meg egy hangszert, játssz, és közben jegyzetelj a papírodra. Miért? Egy fizikailag rögzített üzenet valahogy erősebb köteléket alakít ki, mint egy nyom nélkül eltűntethető katt a billentyűzeten. Márpedig ha a világ legjobb trekkjét akarod megkomponálni és előállítani, az komoly elkötelezettséget kíván. Ráadásul a papír és ceruza akár a strandon is működik, konnektor és wifi nélkül.

Alkoss minden nap!
Ha alkotsz valamit, abból két dolog sülhet ki. Rossz lesz, vagy jó lesz. Ha minden nap alkotsz, sokkal nagyobb az esélye, hogy lesz jó alkotásod. Ha épp ma sem jött össze, akkor összejön holnap. Addig is fogd fel gyakorlásnak, aminek célja, hogy megtaláld a saját hangod és stílusod.

Ne nézz tévét!
Főleg olyan töltelék műsort ne, ami csak azért megy, hogy legyen valami, miközben nem is érdekel igazán. Ez leterhelő – a sok kép, hang, zaj, információ, vagyis a fölösleges ingerek csak úgy zabálják a kreatív energiáidat. Akkor is, ha szerinted te vagy a multitaszking-pápa. Ülj le, nézd meg, ami érdekel, aztán kikapcs, és indul a munka, 3, 2, 1, most.

Olvass könyvet!
Miért a könyvek, ha egyszer olvasol elég internetet? Hiszen ott megtalálni a válaszokat a világ minden kérdésére! Hát azért, mert az interneten apró, gyakran kontextus nélküli adatmorzsákat szippantasz be, amivel csak az akut információéhségedet elégíted ki, míg egy könyv sokkal nagyobb projekt,  jobban el kell merülnöd benne,  sőt, a képzelőerődet is megdolgoztatja. Könyvet olvasni olyan, mint más szemével nézni a világot, inspiráló. Márpedig te most inspirálódni akarsz, ezért vagy itt, nemdebár?

Olvass mást hallgass más stílusú zenét, …
…mint amit amúgy szoktál, vagy amiben alkotsz. Kérdezd meg a barátaidat, ismerőseidet, hogy mit ajánlanának neked saját kedvenceik közül. Így szélesedik az ízlésed, új ötleteket hallhatsz, amitől újfajta ötleteid támadhatnak –> inspiráció.

Felejtsd el a memóriát!
Mármint azt a téves feltételezést, hogy a memóriád egy stabil, mindent megőrző szerkezet. Nem az. A memóriád felejt, rosszul emlékszik. Használj jegyzetfüzetet. Ha nálad van az évszázad ötlete, vagy legalábbis annak a csírája, ne kockáztass, jegyezd le!

Kollaborálj!
Már százszor is átírtad ugyanazt a részt, de még nem az igazi. Nem megy ki a fejedből, és nem is enged továbblépni. Mi legyen? Néha dolgozz együtt egy hozzád hasonló megszállottal, hátha ki tudjátok zökkenteni egymást. Lehet, hogy ő pont abban jó, amiben te alulteljesítesz, és könnyedén továbbsodor a lendülete ott, ahol leragadtál.

Húzzál el sétálni & ürítsd ki a fejed!
Egy séta gyakran többet ér, mint egy tea, kávé vagy valami egzotikus fűszer. Egy kis gyaloglás, legyen akármilyen rövid vagy kímélő fokozatú, már megmozdítja a fogaskerekeidet, megigazítja a fókuszgyűrűdet. Menj le újságért, sétáltass meg egy kutyát, vagy csak kerüld meg az épületet, mindegy. Indulj el, gyere vissza, ülj le, és dolgozz!

Tarts szünetet!
Persze, vannak helyzetek, amikor egyszerűen nem lehet elengedni a múzsa kezét, akkor se, ha már a miénkből kizsibbadt az összes a vér. De azért a normális az, ha időnként, rendszeresen tartasz egy kis szünetet. Ne stresszelj, ez csak egy könyv zene. Abból meg már van bőven. :)

shining.typwriter.jpg

CÍMKÉK:

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!