Újabb pár millió dalra kereshetsz

Együttműködést jelentett be a világ egyik legnagyobb, elsősorban elektronikus tánczenére szakosodott online lemezboltja és a mobil eszközökre elérhető zenefelismerő alkalmazás fejlesztője, a Shazam.

beatport.shazam

A partnerség értelmében a Beatport megosztja óriási adatbázisát a Shazam eddig sem csekély méretű, 25 millió dalt tartalmazó agyával, így mostantól a beatportos dalok is megjelennek a Shazamban találatként. Szerencsére nem arról van tehát szó, hogy Beatporték már nem is ismerik fel saját trekkjeiket, és ezért kérnének telefonos segítséget.

Nem ismered a Shazamot?

Ha láttál már valakit egy nóta hatására a mobilját a hangszóró irányába lóbálni, akkor valójában már találkoztál vele. A Shazam egy zenefelismerő alkalmazás, amely egy kb. 10 másodperces számrészlet meghallgatása után kidobja az előadó nevét és a szám címet, valamit pár linket,  ahol a szám azonnal meghallgatható, megnézhető, de akár helyben meg is vásárolható.

Hogy működik?

A lehallgatáskor a Shazam alkalmazás rögzíti, majd elemzi az adott számrészletet, aminek úgynevezett akusztikai ujjlenyomatát interneten keresztül összehasonlítja a saját adatbázisával.

Az akuszikai ujjlenyomatvétel úgy történik, hogy a zenét egy háromismeretlenes függvénnyel leírva, amiből kiolvashatók a frekvencia, hangerő és idő értékek együttállásai, a Shazam algoritmusa kigyűjti a jellegzetes pontokat. Ez a minden zene esetében egyedi azonosításra alkalmas információ nagyságrendekkel kevesebb adatot jelent, mint az eredeti hanganyag. Az akusztikai ujjlenyomat, vagyis a zenék jellegzetes pontjainak felismerése nélkül a dalrészletek többmilliós gyűjteményből való kikeresgélése lehetetlen feladat volna, nem is beszélve a mobilos felvétel minőségi problémáiról.

A Shazam elérhető iOS, Android, Blackberry, Windows Phone és Nokia OVI platformokra.

[musicmag]

CÍMKÉK: ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!