Vespers tanácsai időbeosztás és troll témában

A kanadai DJ, producer és Ableton-tudós Vespers jó szokása, hogy időként hasznos tanácsokat szór el az interneten. Ezekből spájzoltunk be nektek párat.

Póva tájm!

Tapogasd ki, hogy általában melyik napszakban vagy a legfittebb zeneileg, amikor az inspirációd és összpontosítási képességed is a csúcson van, és amikor úgy érzed, hogy igazán a pályán vagy. Na, ez a te power time-od . Ekkor könnyebben megy minden, gyorsan és jobban alakul a zenéd. Próbáld úgy alakítani a napodat, hogy nagyjából ezt az időt töltsd zenekészítéssel. Természetesen a power time mindenkinél máskor és más feltételek fennállása mellett jelentkezik. Vespersnek például a kora reggel jött be. Nála a felkelés, egy ivólé és egy rövid jóga után indul a produkció. Állítása szerint ekkor két óra alatt többre megy, mintha nyolcat éjszakázna.
pova
Meddő zóna

Ez pedig az előző ellentéte volna, a sötét oldal. Tisztában kell lenned vele, hogy mikor vagy a leglepukkantabb, melyik az az időszak, amikor biztosan nem jön az ihlet, amikor rendszeresen a legfáradtabb vagy, sehol egy flow. Ilyenkor, ha nagyon nem megy, ne erőltessük, átmenetileg akasszuk szögre a komponálást. Nevezzük ezt meddő időnek. Állj! Ez nem azt jelenti, hogy kész, vége, lehet menni moziba meg fagyizni! Szerintünk nálad is akad még feladat bőven, ami nem igényel kreativitást. Most jöhetnek ezek. Végezz egy kis karbantartást, mondjuk, rendezgesd a fájljaidat, tanulj meg valami újat, nézz oktatóanyagokat, olvasgasd az imPro Feedert, válaszolj rajongói Facebook kommentekre, ápolj kapcsolatot, vagy írj levelet egy új kiadónak. Meg aztán a stúdiót is takarítani kell néha. Annyi mindent lehet csinálni ebben a fázisban, hogy ne is nevezzük meddő időnek, legyen inkább kiegészítő idő. Csinálj bármit, ami a munkád kreatív szakaszának a hatékonyságát szolgálja.

clean

Egy sikeres producer ilyenkor sem az internetet túrja vagy a TV előtt bambul agyatlanul, hanem szuperhatékonyan kihasználja ezt az időt is.

 

Az utálkozók / trollok

Ha bármilyen módon megnyilvánulsz, élő fellépéseid vannak, DJ-zel vagy csak regisztrálsz egy világot jelentő SoundCloud accountot, már vonzani kezded a gyűlölködőket, újkori nevükön a trollokat. Ne hagyd, hogy lehúzzanak! Tekints rájuk más szemmel! Ők valójában a növekvő sikereidet jelző indikátorpapír. Akire valóban nem kíváncsi senki, azt még a trollok sem fogják megtalálni. A gyűlölködők valójában csak megzavarodott rajongók. Nézd a dolog jó oldalát, bárkit utálhatnának, ezzel szemben azzal töltik a drága idejüket, hogy téged utálnak! És ami a legjobb, hogy az esetek 95 százalékában valójában szívesen cserélnének veled. Csak irigyek arra, amit te már elértél. Frusztráltak, mert valahol valami félresiklott, és ahelyett, hogy hozzád hasonlóan keményen dolgoznának céljaik eléréséért, éjt nappallá téve fikáznak. Ez valószínűleg csak egy tüneti kezelés a kisebbrendűségi komplexusra. Ha legközelebb találkozol velük, gondolj ezekre a sorokra, sokkal könnyebb lesz átsiklani fölöttük. Ha valami megaempatikus flótás vagy, akár küldhetsz is nekik egy számot.

 

A trollok hatástalanítása – gyakorlati alapok

Ha megtalálnak a trollok, az első ösztönös reakciód az lesz, hogy megvédd magad, vagy azonnal visszatámadj. Ne tedd! Az kimerítené az úgynevezett olaj a tűzre esetét. Mintha ezen élnének, minden válaszreakcióra, mint életüket adó mannára ugranak, és felerősödve, már indítják is az újabb támadást. A legjobb módszer, ha nem reagálsz, de egyáltalán, semmit. Ez igen nehéz művelet, mert ilyenkor lényegében erőszakot kell tenned magadon, és kikerülni azt, amit az egód diktál. Hiszen a trollok az egódra utaznak, és az egód meg akarja védeni magát. Ha sikerül visszavenned az egódból, akkor (gratulálunk!) megtetted az első lépést a megvilágosodás felé. Egyre nehezebben tudnak majd kizökkenteni az egyensúlyodból, és a kritikákat is jobban bírod majd. Trollok, gyűlölködők mindig is voltak és lesznek, ez ellen nem tehetsz semmit, csak ne etesd őket!

troll

CÍMKÉK: , , , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!