Gyúrjunk az interjúra!

Van az úgy, hogy interjút kell adnod. Ha minden jól megy, ez elsősorban a te érdekedben történik. Te vagy, pontosabban az alkotásod van a középpontban. De vigyázz, az interjú nyomtatott formában a papír lebomlási idejéig, az internetre feltéve pedig az internet bezárásáig ott marad, illetve nem csak az elvakult rajongóid, hanem utálóid, érdeklődők és eltévedt olvasók is olvassák majd. Fordítsd ezt mind az előnyödre, és nyilatkozz ügyesen!

Simon Tam már sokszor állt a diktafon mindkét oldalán, érdemes szemrevételezni a tanácsait, függetlenül attól, hogy az NME, a Blikk vagy a Sporthorgász jelentkezett be nálad egy interjúra.

mics

Mit kell tudni rólad?

Írd össze magadról a legfontosabb infókat! A szórakoztatóipar angol nyelvű területein one sheetnek hívják azt egyoldas papírlapot, ami összegyűjtve tartalmazza a nyilvánosságnak szánt promóciós infókat az adott kiadvánnyal kapcsolatban. Ez egy jóval egyszerűbb dolog, mint press kit (a press kittel, illetve a manapság jellemzőbb Electronic Press Kittel egy külön írásban foglalkozunk majd a közeli jövőben), a lényeg, hogy szedd össze magadról, mit kell tudni rólad tömören. Ide tartoznak pl.

  • karriered főbb állomásai
  • begyűjtött elismeréseid
  • akár érdekes sztorik is beleférnek
  • és természetesen akármi más, ami szerinted szerves része a produkciónak.

Nem minden újságírónak van kedve ideje felforgatni az internetet vagy átnyálazni a lexikonokat csak miattad. Simán előfordul, hogy interjú előtt  a te segítségedet kéri, hogy tudjon mit kérdezni veled kapcsolatban. Küldj neki egy one sheetet!

A one sheeted mellett nem árt, ha kéznél tartasz egy pár használható, azaz a médium minőségi követelményeinek megfelelő fotót.

Tűzz ki egy célt!

Gondold át előre, hogy mit vársz az adott interjútól, mit szeretnél vele kezdeni. Informálni az új anyagodról? A turnédról? Vagy csak simán megbotránkoztatást tervezel? Akárhogy is, már a felkészülésed során terelgesd magad a kitűzött irányba.

Végezz kutatást!

Nézd át az adott médium korábbi interjúit, és mérd fel, milyen az általános hangvétel, mit találnak érdekesnek, és legfőképp, ki a közönségük. Tudd meg, milyen terjedelmű interjúra lehet számítani, nehogy pont az általad fontosnak ítélt információ maradjon le a végén!

Gyakorolj!

Úgy kell készülnöd, akár egy állásinterjúra vagy prezentációra. Vannak tipikus kérdések, ezekre pedig tipikus válaszok. Pont egy ilyennél akarnál egy komolyan nyelvbotlást összehozni? Nyilván nem!  Gyakorolj annyit, hogy gördülékenyen, épkézláb mondatokban le tudd rendezni az olyan kérdéseket, mint hogy mi inspirál, honnan a név, és hogy mondj valamit az új lemezről, stb.

Ragadd magadhoz a közönség figyelmét!

Egy interjút sose rendezz le annyival, hogy te most csak egy kérdezősködő emberrel beszélgetsz. Neki is van egy saját, jól bejáratott közönsége. Na ez a közönség pár perce most a tiéd is. Gondold végig, hogy te meghallgatnád-e saját magad, ha most olvasnád vagy hallanád az interjút. Kezeld a közönséget is a beszélgetés résztvevőjeként, és igyekezz olyanokat mondani, ami felkeltheti az érdeklődésüket.

Használj egész mondatokat!

Ez a tanács elsősorban az emailes interjúknál fontos, ahol az újságírók gyakran a rendelkezésre álló helyhez barkácsolják a méretét. Ha ilyeneket válaszolsz, hogy igen, nem, ja, talán, oki, abszolút, akkor abból semmit sem lehet barkácsolni.

Mesélj el egy történetet!

Az embereknek sztori kell, mert egy sztori mindig sokkal érdekesebb számukra, mint a száraz tények. Ha a kérdések megválaszolása mellett még be tudsz ékelni egy karriereddel összefüggő anekdotát, ne fogd vissza magad. Ha azt kérdezik, mi inspirál, és téged a Juliska inspirál, akkor ne csak azt válaszold, hogy a Juliska inspirál, hanem mondd el, ki ő, mi a kapcsolatod vele,  és mitől olyan inspiráló.  Jegyezd meg, az embereknek dráma kell, nem adatok.

Promótáld az anyagot te is!

Az újságíró ugyanazt akarja mint te, vagyis hogy minél többen olvassák, lássák, hallják a művét. Ő már promózott téged, most te segíts neki learatni az ő babérjait. Oszd meg, küldd szét, posztold ki, akármi.

Mondj köszönetet!

Ha minden rendben lezajlott, megjelent az interjú, akár meg is köszönheted a lehetőséget. Nem kell túlzásba vinni, lehet egy egysoros email, egy meghívás egy bulira, vagy akármi más. A lényeg, hogy ne sajnálj egy adag figyelmességet ide a végére. Soha nem tudhatod, hogy mikor kapod vissza.

Mentsd el!

Mentsd el magadnak (szkenneld vagy pdf vagy mp3 stb.) az összes rólad szóló megjelenést, akkor is, ha 15 faluval messzebbről való, mint amennyire szerinted valaha is el fogsz merészkedni. Ha egyszer mégis arra tévedne a turnéútvonalad, milyen jó lesz egy helyi promóternek lobogtatni, hogy téged bizony már évek óta ismernek ott.

CÍMKÉK: , , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!