A producerek élete nem csak játék és mese

David Ackert, vállalkozó, vállalkozási és üzletfejlesztési szakértő. Rendszeresen publikál, többek között a Los Angeles Timesban. Az alábbi írásában egy számunkra is különösen érdekes témában fejti ki gondolatait:

“A zenészek a Föld bolygó lakóinak egyik legelhivatottabb, legmerészebb típusa. Naponta kell szembenézniük a visszautasítással, amiből egy év alatt jut nekik annyi, mint másnak egy egész életre elosztva.

Naponta szembesülnek a szabadúszó életmód pénzügyi kihívásaival, amit két dolog súlyosbít: azon embertársaik rosszallása, akik szerint valójában csak egy rendes munkahelyre lenne szükségük, valamint saját félelmeik, miszerint tényleg nem lesz soha rendes munkájuk.

Naponta kell megküzdeniük azzal a gondolattal, hogy amire feltették az életüket, nagyon könnyen előfordulhat, hogy csak egy elérhetetlen vágyálom.

Minden hangjeggyel a saját érzelmi és fizikai határaikat feszegetik, kritikusok és ítészek nyomása alatt, miközben évről évre tanúi annak, hogy kortársaik annak rendje és módja szerint érik el és hagyják maguk mögött az olyan mérföldköveket, mint autó, család, lakás, egy kis megtakarítás.

Mégis miért?

Mert képesek odadni az egész életüket azért a pillanatért – azért a melódiáért, azért a szövegért, azért az akkordért vagy előadásért, ami képes megmozgatni a közönség lelkét. Mert már megkostólták az életet jelentő nektár ízét, mikor kreatív energiáikat folyatva megérintették valaki szívét.

Abban a pillanatban a lehető legközelebb kerültek istenhez, a tökéletességhez, aminél közelebb ember számára nem lehetséges. És onnantól kezde a szívük legbelsejében már tudják, hogy ez a pillanat felér akár ezer élettel is.”

Mi egy kicsit másképp fogalmaznánk, nem szeretnénk azt a képet festeni, hogy a zenészek egy a sors/istenek/Buddha/balszerencse által vert, mégis hőstetteket napi rendszerességgel, sőt életmódszerűen végrehajtó emberfeletti mártírok lények. Inkább úgy mondanánk, hogy ha a zene felé veszed az irányt, akkor egyszerűen tudomásul kell venned, hogy ez sok áldozattal és lemondással jár, és korántsem biztos, hogy olyan gyorsan és olyan mértékben térül meg, ahogy az jól esne.

Az alábbi kép csak illusztráció (Gabriel Zermeno munkája):

Street musician in Amsterdam

Street musician in Amsterdam – Gabriel Zermeno – 2009

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!