5 jótanács egy ősi internetes kapcsolattartási formához

A webkettes évek előtt, amikor még nem a linket, hanem a komplett videót küldtük emailben, amikor még nem lájkoltunk semmit, a rajongókkal való kapcsolattartás, tájékoztatás legkedveltebb eszköze az emailes hírlevél volt. Ezt a szerepet már nagyrészt átvették közösségi csatornák, sőt, vannak komplett zenekarok, akik elvannak honlap nélkül, egy szál Facebook oldallal is. Puszta romantikából, vagy mert retró, vagy megszokásból, nem tudjuk, de még mindig tömeges igény van az emailes hírlevelezésre. Ezzel természetesen semmi probléma nincs, ha valaki úgy tapasztalja, neki és a közönségének ez jön be, ez a hatékony, akkor hajrá. Ha te is használsz hírlevelet, akkor figyelmedbe ajánlanánk David Hooper tanácsait az üggyel kapcsolatban. David zenei marketing tanácsadóként üzemel immár lassan húsz éve, ami azt jelenti, hogy ő már pont ott volt az internet elején is, máig aktív és többek között Twitteren is osztja az észt. A hírlevelezéssel kapcsolatban öt dolgot tart nagyon fontosnak az elejétől fogva betartani:

  1. Ha valaki magától nem iratkozott fel a levelezőlistádra, akkor attól, hogy tudod az emailcímét, még nem rakhatod be a címzettek közé.
  2. Ha minden héten játszol, arról nem kell minden héten külön hírlevelet küldeni.
  3. Együtt kell tudnod élni azzal a gondolattal, hogy ha valaki messze lakik attól a fellépésedtől, amit épp világgá akarsz kürtölni, az számára nem hír.
  4. Használj olyan külső (a te levelezésedtől független, harmadik fél által kezelt) hírlevélküldő-rendszert, ami megbízható.
  5. Használj olyan rendszert, ahol van egyklikkes felmondási opció.

Saját kiegészítésként hadd tegyük hozzá, hogy azért nincs fent mindenki a Facebookon. Magyarországnak is épp csak a fele regisztrált, és az a pár millió ember se csüng rajta minden nap. Szóval az email remek kiegészítő, tartalék csatornaként üzemeltethető, a közösségi zajtól magukat távol tartókat is el tudod érni vele. Viszont ha twitelsz, facebookozol, bandcampezel, soundcloudozol, levlistázól vagy akármizel egyszerre, fontos figyelembe venni, hogy ezek más formátumot igényelnek. Egy levelet máshogy kell megírni, nem elég egy linket küldeni, mint twitteren, és nem elég az az egy sor szöveg, amit Instagramra raktál volna ki. Érdemes összegyűjteni inkább egy adag mondanivalót, valamennyire épkézláb módon megfogalmazni, és aztán elküldeni a levelet. Persze ne legyen túl hosszú se. Igyekezz megtalálni ehhez is a hangot!

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!