Daft Punk: Mi a baj a számítógépekkel?

daft_punk

Nem kis felhajtást rendezett az amúgy is nagyon várt, és időközben félig meg is jelent új lemeze körül a robotnak öltözött elektronikus zenei duó, a Daft Punk. Na de lehet-e továbbra is őket pusztán elektronikus zenésznek hívni a megjelenés kapcsán készült Billboard interjú után, amiben arról beszélnek, hogy a munka során szinte teljes mértékben nélkülözték a hangminták és a mai elektronikus zenekészítés legelterjedtebb fegyvere, vagyis a számítógép használatát? Thomas Bangalter (a képen jobbra)  mesélt az album keletkezésének körülményeiről, a teljes írást a Billboard oldalán olvashatjátok.

A három külön stúdióban, sőt, három külön városban felvett lemez kiindulópontja a rögzített zene varázsának megkérdőjelezése volt egy olyan korban, amikor miniatürizált hangszórók, mikrofonok és számítógépek segítségével már egy reptéri váróban vagy egy hotelszobában is összeraknak komplett lemezeket. Az önmagát egy eggyel korábbi generációba soroló duó érdeklődését először az keltette fel, hogy vajon mit ettek és esznek a zenészek, producerek a bakelitlemezekről származó hangmintákban az elmúlt húsz évben. Miféle varázserőt birtokolnak ezek a zenedarabkák, és miért nem jó egy bármelyik másik F-moll vagy egy Gesz-dúr ugyanarra a célra?

„Rájöttünk, hogy a varázs sosem egy dolgot jelent, sokkal valószínűbb, hogy a rengeteg különböző tényező eredője, mint az előadásmód, hol vették fel, milyen stúdióban, az előadók, a rutin, a berendezések, a felvételt és a keverést készítő mérnökök, és a teljes produkció minden részfolyamata, amibe rengeteg időt és energiát öltek. Ez egyáltalán nem volt könnyű feladat, és igényelt egy olyan szaktudást, amit akkoriban még komolyan gyakoroltak.”

Daft Punkék nem elégedtek meg természetesen ezzel a válasszal, ami ráadásul további kérdésekhez is vezetett. Hogyan lehetne ezt a varázst újra előállítani, és a jelenlegi kultúra vajon befogadja-e még az ilyen gondossággal készített lemezeket. Úgy döntöttek, nekilátnak, segítségül pedig a varázslatos múlt koronatanúit és színhelyeit hívták. Így történt, hogy a duó beköltözött a stúdiókba, ahol a hetvenes évek óta számtalan klasszikus lemez született.

Egy korábbi megjegyzésüket felidézve, miszerint a mai EDM zene túlságosan homogén, ezúttal jobban kifejtették ezt a minden újkori producer számára megfontolandó gondolatot:

„A probléma ma a zenekészítéssel az, hogy az elérhető rendszerek kulcsrakész megoldást kínálnak a beépített preseteikkel és soundjaikkal. Egyáltalán nem ösztönöznek arra, hogy te magad kikezdd, próbálgasd a rendszert, így inkább háttérbe szorul a személyiség, az egyéniség. Megtévesztő módon azt a képet engedik láttatni, mintha valamiképpen könnyebb lenne most ugyanazt a zenét előállítani, mint ami a rádióban szól. (…) Úgy éreztük, hogy a számítógépek valójában nem hangszerek, és nem voltunk képesek képesek kifejezni önmagunkat egy laptoppal. Mi megpróbáltuk, de nem jött össze. De ez nem ítélet vagy kritika a mai zenékkel szemben, csupán egy új szemléletet próbálunk nyújtani.”

Amikor példaképekről került szó, a The Eagles, Fleetwood Mac, és Pink Floyd zenekarokat és lemezeiket említik, azzal kapcsolatban, hogy a legnagyobb művészek mindig kísérleteztek és a határokat feszegettek.

„Készíthetsz sikeres zenét laptoppal, minimál költségvetéssel, mi akadályozna meg a kísérletezésben? Az alternatív zenében tapasztaljuk, hogy kísérletezgetnek, rengeteg friss művész, akinek csak minimális erőforrással rendelkezik, igyekszik feszíteni a húrt, miközben ugyanezt nem látjuk a már befutott zenészeknél. ”

A riktaságszámba menő interjút teljes egészében itt találjátok.

A Random Access Memories lemezt pedig mostantól meghallgatható az iTunes store-ban.

Azt még egy korábbi Rolling Stone cikkből tudjuk, hogy végül a teljes lemezen mindösszesen egy hangminta található az egyik dal intrójában, dobgép két számban szerepel, ezen kívül egy darab egyedi készítésű moduláris szinti szólal meg, amivel élőben játszottak fel mindent a stúdióban. Minden más hangot hagyományos hangszerekkel és énekhanggal állítottak elő.

CÍMKÉK:

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!