Szociális öngyilkosság – avagy zenészként hogyan NE használd a közösségi oldalakat

Sokan menedzselik hivatalos közösségi csatornáikat teljesen esetlegesen, ami könnyen aláássa a hatékony kommunikációt a látogatókkal. Nic J. Roberts cikke alapján összeírtuk a leggyakoribb hibákat, amiket feltétlenül el kell kerülnöd, ha saját magad közösségi menedzsere vagy.

Senki sem szeret..

Állandó nyomulás

Ne mássz bele senki arcába. Természetes, hogy rajongói oldaladon magadról posztolsz, hiszen olyanok figyelnek, akik épp miattad mentek oda. De nem kell eldugítani az információs csatornákat, bőven elég, ha tudják, hogy időnként számíthatnak friss, aktuális, érdekes, releváns információmorzsákra veled kapcsolatban. Nem kell a napi 24 órás önpromó, nagyon hamar megtalálják, hogy kell téged hide-olni, vagy hol kell leiratkozni rólad. Ez pedig súlyos következményekkel jár. Pl. a Facebookon, minél többen takarják posztjaidat, annál értéktelenebbnek ítéli a tartalmadat a Facebook erre szakosodott algoritmusa, az EdgeRank, és így másoknál is visszavesz belőled.

Posztolás rossz időben

Tekintve, hogy az interneten mindig van valaki, ezért tulajdonképpen nincs olyan, hogy rossz idő, de vannak hullámhegyek és hullámvölgyek. A te feladatod megtalálni azokat az időpontokat, amikor a legtöbb embert tudod megszólítani. Használd a Facebook oldalad, Twittered statisztikai eszközeit, vizsgáld meg, hogy áll össze a követői bázisod. Ha nemzetközi rajongótábort sikerült összehozni, akkor számolj azzal, hogy míg az egyik országban a vasárnapi első kávé mellé fogyasztják a Facebookot, addig a másik országban még a szombat esti buliban pörögnek.

Ha elég a helyi rajongótábort észben tartani, akkor is időzíts, és ne posztolj mindig azonnal, amint eszedbe jut valami. Nappal ezek a jóemberek dolgoznak, éjszaka alszanak, de vajon mikor éred te el őket? Próbálkozz, és a statisztikák segítségével tapasztald ki, hogy mikor a legnagyobb az elérés, legtöbb a reakció!

Rendszertelen posztok

Ez szorosan kapcsolódik az előzőhöz. Sokan, köztük sok zenész hajlamos figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy az emberiség nagy része szokások, rutinok mentén éli az életét. Ha megvannak a „jó időpontok”, posztolj akkor rendszeresen. Követőid megtanulják, hogy számíthatnak rád, és a folyamatosságot tapasztalva könnyebben kialakul köztetek a kapcsolat.

Túl általános tartalom

Felejtsd el a semmitmondó tartalmakat, az idézeteket, amikről már te sem tudod, hogy a haverod ügyvédi irodája vagy a gyerekkori kedvenc csokimárkád posztolta-e. Meg persze a kliséket, az olyanokat is, mint hogy „Légy önmagad!”

Kivéve most. Néha nem árt, ha a posztokba átszivárog valami a személyiségedből. Az internet népe díjazza az egyedi tartalmat, és magadnál egyedibbet nem fogsz tudni előállítani, ez biztos.

Nyers a tartalom

Ha csak kidobálod a linkeket minden csatornádra, mint egy lomtalanításnál, az azt tükrözi, csak muszájból csinálod ezt az egészet, és nem is érdekel igazából. Akkor minket miért érdekeljen? Ha meg akarod velünk osztani az új videódat, fotódat, mixedet, írd le, hogy miért fontos, mi benne a különleges, miért fog engem érdekelni. Írd le, hogy készült, mi inspirált, mi történt közben, honnan jött az ötlet, bármi. Csak azt ne várd, hogy végignézek egy ötperces videót, pusztán azért, mert ott van.

Több platform, egy stratégia

Nagyon ügyes, ha egyszerre több közösségi szolgáltatáson is aktív vagy, de vedd figyelembe, hogy mindegyik másra való. Persze, jól jön, amikor minden mindennel össze van drótozva, és mondjuk az Instagramból twittelsz meg posztolsz a Tumblrre, vagy a csiripeléseid megjelennek Facebook posztként, de hidd el, követőid jó része szintén jelen van több helyen, és előbb utóbb be fognak rágni a folyamatos dupla tartalomra. És nem csak a duplázással van a probléma, hanem a különböző közösségi szolgáltatások külön ökoszisztémát jelentenek, mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai, íratlan szabályai, és csak ezek figyelembevételével tudsz rajtuk keresztül sikeresen kommunikálni.

Már megint elfelejtetted, hogy az oldalad a te kirakatod

Te vásárolnál olyan boltban, aminek a kirakata túlzsúfolt, nincs egy szabad négyzetcentiméter, viszont a cipőkefétől az 5.1-es házimoziig van minden, bár eredendően egy horgászboltról van szó? És olyanban, amit jól láthatóan az idők kezdete óta nem takarítottak, és még mindig csak szakócát meg egyéb pattintott kőszerszámokat mutogatnak, miközben már rég leállították ezeknek a gyártását? Na ugye. Mi se. Ha valakit a zenéd érdekel, és ellátogat az oldaladra, de ott friss tartalomként egy kupac cicás / bajszos mém fogadja, viszonylag gyorsan túl fogja tenni magát rajtad, anélkül, hogy feliratkozott volna rád. Ha a cicás / bajszos mém érdekli, akkor már valószínűleg feliratkozott egy cicás / bajszos mém oldalra, tőled teljesen függetlenül. Tudod, tiszta udvar, rendes ház. Takaríts, ne hagyd, hogy elhanyagoltnak tűnjön az oldalad.

CÍMKÉK: , , , , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!