A szegény zenész PR-osa: saját maga

Ha minden normális úton halad, akkor van/volt/lesz olyan fázisa zenei karrierednek, amikor nincs pénzed se saját sajtós munkatársat fenntartani, se egy kommunikációs ügynökséggel üzletelni. Jennifer Paige egy talpraesett indie művész, aki saját bőrén tesztelte le a public relations tudomány módszereit, és tapasztalatait a tunecore blogján osztotta meg. Ez alapján írtunk nektek pár tanácsot.

presspass

A public relations fogalmának kellemesen tömör, de  gyakran használt téves meghatározása — ingyen reklámcikk — helyett sokkal menőbb, és sokkal jobban szolgálja a megértést a rendes megfogalmazás:

A public relations a hírnévről szól. A PR a hírnevet gondozza azzal a céllal, hogy megértést és támogatást nyerjen és befolyásolja a véleményt és a viselkedést, kommunikációs kapcsolatok alakítson. 

Forrás: Wikipedia / A public relations fogalma

….A public relations a kommunikáció tudatos szervezése…. 

Forrás: Wikipedia / A public relations alternatív meghatározásai

A kommunikáció-iparban is nagyjából pont úgy van, mint bárhol máshol, miszerint profi munkát leginkább csak a profik végeznek, de az alábbi tanácsok segítségével adhatsz magadnak egy esélyt, hogy ha minimálisan is, de viszontlásd magad a médiában. Figyelem! Ez itt tehát nem a PR nagykönyv zenészeknek szóló hivatalos kiadása.

Könnyítsd meg a médiamunkások dolgát!

A te fő feladatod, hogy legyen sztori. Rólad. Egy sztori, ami érdekes, aminek szerves része az, hogy miért érdemes írni rólad, és ami a legfontosabb, már tálalva van. Gondolkozz az újságírók fejével. Mi érdekli őket? Te? Az hogy X zenekarnak megjelent Y lemeze? Jó, persze, ezek is, de inkább az, hogy van-e az olvasók, nézők, hallgatók számára hírértéked.

Írj (jó) sajtóközleményt

Mikor van valamid, amiről úgy gondolod, hogy érdemes szélesebb körben megosztani, írj róla egy sajtóközleményt. Egy kis nyomozással állíts össze magadnak egy sajtólistát, melyben a potenciális célközönségednek megfelelő médiumok szerepelnek. Ez nem valami félelmetes dolog, csak arról van szó, ha időnként frissíted, akkor mindig gyorsan, egyszerre tudod tájékoztatni a releváns sajtós barátaidat.

Tudd meg, hogy az adott szerkesztőségben ki foglalkozik a te területeddel, ki a legvalószínűbb, hogy felkelted az érdeklődését. Neki küldd a sajtóanyagaidat. Persze nem napi, heti rendszerességgel, hanem amikor tényleg olyan fontos dolog van, amit feltétlenül kommunikálni akarsz. Ja, és természetesen tömören, érdekesen. Nehogy fennakadj a spamszűrőn.

A sajtóközlemény-írásról egy külön poszttal készülünk. Ha még nem tetted, iratkozz fel a Facebook-oldalunkra, nehogy lemaradj róla.

Legyél idézhető

Bármilyen megjelenésről van szó, jól mutat, ha van benne idézet vagy egy találó, jól megjegyezhető, markáns szövegrészlet, amiből tudnak idézetként használni. A sajtóközlemények képesek elég sótlanok lenni, és így színezhetjük némi exkluzivitással. És hogy milyen ereje lehet egy idézetnek? Jennifer a Twitteren mondott egy ütőset, aminek következtében többek közt a Billboard egyik munkatársának a radarján is felbukkant, aki el is kezdte követni hősünket. Jenny nem sokat teketóriázott, lecsapott az alkalomra és megkérdezte az újságírót, meghallgatná-e az új zenéit. Innen már végre a zene vette át az irányítást, az újságírónak ugyanis nagyon tetszett, és felajánlotta, hogy írna róla szívesen.

Ha megjelenik a szikra, elő a fújtatóval

A legnehezebb mindig az első pár „hívő” megtérítése. De ha megvannak az első sikerek, valaki már írt rólad, kapcsolj rá. Ebben a fázisban semmi okod a pihenésre. Ha már valamilyen hitelt érdemlő helyen megjelentél, az később remek hivatkozási pont lehet. Mindig gyűjtsd be a megjelenéseidet, elemezgesd őket, próbáld meg kitalálni, hogy mi volt, ami miatt rólad, és nem egy másik producerről, zenekarról írtak.

Saját kiegészítésünk: lektorálás

Ez nagyon fontos, valószínűleg angol vagy magyar nyelvterületen nyomulsz majd a sajtóanyagaiddal. Akármilyen nyelvet választasz is, egy dologra nagyon figyelj. Írj helyesen. Ha tudod magadról, hogy vannak ezen a téren problémáid, akkor kérd valakinek a segítségét, akinek nincsenek. Ne támaszkodj kényelmesen a szövegszerkesztőkbe épített helyesírás- és nyelvhelyesség-ellenőrzőkre, félrevezethetnek. Egy elütés nem a világ vége, de ha írásban erősen tükröződik a hanyagság, nem fognak komolyan venni, ezzel pedig jelentősen csökkented az esélyeidet.

És akkor most te pontosan ki is vagy?

Végül egy dolog, ami annyira egyértelmű, hogy pont emiatt gyakran le is marad. Röviden foglald össze, hogy mit kell tudni rólad, ki vagy te. Ez lehet a  sajtóközlemény végén/elején egy pár sor, egy link, bármi, a lényeg, hogy ne felejtsd le. Ha valakit rámozdult a témádra, és írnia rólad, még mindig elriaszthatod azzal, a kerek sztorihoz még utánad kell járnia.

Ki vagy? Mi vagy? Mit kell tudnunk rólad? Ne kelljen kétszer kér(dez)ni!

CÍMKÉK:

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!