Seth Godin a tervezésről

Seth Godin az egyik legnagyobb hatású marketingszakember és -író, akinek remek meglátásai ritkán korlátozódnak a szakterületére, legtöbbször más terepen is kiválóan alkalmazhatóak. Nemrégiben a tervezéssel kapcsolatban nyilvánította ki rövid, de annál megfontolandóbb gondolatait.

sethgoding

“A legtöbbször azt kérdezik tőlem, hogyan lehet valaki sikeres anélkül, hogy huzamosabb ideig kemény munkát fektetne a dologba, mi alapján választanak ki egyvalakit, mitől lesz ez a valaki a kiválasztott.

Ha épp veled történik meg, éppen téged választanak ki, az egy szuper dolog. De ez még nem egy terv. Arra várni, hogy téged választanak ki valamire, az nem más, mint a várakozás és reménykedés egy fajtája.

Gyakran tulajdonítjuk Fortuna kisasszonynak, ha épp minket választanak ki valamire. A helyzet az, hogy Fortuna kisasszonynak muszáj valakit kiválasztania. Ha ma te voltál az, akkor te voltál. Épp szerencséd volt. De attól még ez nem egy terv.

Nem tehetünk róla, de hajlamosak vagyunk az ilyen hollywoodi eseteket felnagyítva, torzítva értelmezni, hogy csak úgy valakit kihorgásznak a nagy katyvaszból, mondjuk egy valóban tehetséges tizenhétévest, aki hirtelen válik az egyszerű tizenhétévesből kiválasztottá és persze gazdaggá. Az ilyen YouTube/viral szuperszenzációt aztán rögtön kibeszéljük meg kiblogoljuk. De ez még nem egy terv.

Egy terv sok lépésből áll. Több ezer a bátorságodat igénylő lépésből, olyanokból, amikre leginkább te lehetsz befolyással, és amelyek teljesítése kőkemény munkát igényel. Ráadásul lesz olyan, ami nem is működik.”

“De ha a terved működik, akkor elégedetten hátradőlhetsz. Megérdemled.”

CÍMKÉK: , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!