Útinapló: imPro workshop az Electric Castle fesztiválon

AMB és Yank nemrég tértek vissza egy izgalmas erdélyi kirándulásról. A Bonchidán rendezett Electric Castle fesztiválon tartottak egy három napos Ableton workshopot, ahonnan rengeteg élménnyel és szinte csak pozitív tapasztalatokkal tértek vissza. Az alábbiakban az ő beszámolójukat olvashatjátok.
Nem MC-zik, okít.

A bonchidai Bánffy-kastélyban jártunk, az Electric Castle fesztiválon tartottunk egy háromnapos Ableton kurzust. Az Electric Castle idén indult útjára, és ez az első elektronikus zenei fesztivál Romániában, aminek ilyen különleges, történelmi helyszín ad otthont.

Mi úgy csöppentünk ide, hogy a fesztivál főszervezői korábban más bulikba is integráltak hasonló oktatási programot Ableton Live és vizuál témában. Korábban az Ableton workshopot nem mi, hanem egy belga előadó tartotta. Szerencsére a régióban elég jó hírünk van, amire a nemrégiben megszerzett Ableton Certified Trainer minősítés is dobott egy lapáttal, ennek köszönhető, hogy ezúttal minket hívtak.

A szervezőknek nagyon konkrét elképzeléseik voltak a kurzus tematikájával kapcsolatban, ami jól tükrözte a hozzáállásukat, és mindkét oldal felkészülését hatékonyan segítette. Végül több nagyon érdekes ötlet közül a track készítés mellett döntöttünk, a workshop keretén belül tehát azt néztük meg, hogy lehet elkészíteni egy számot az elejétől a végéig. A menetrendet kimondottan a fesztiválra, tehát erre az időtartamra, létszámra, kérésekre lőttük be, és a tematikát úgy állítottuk össze, hogy minden részfolyamatba épp annyira menjünk bele, hogy az üres projectből a harmadik nap végére elkészüljünk egy teljes számmal, témákkal, sound designnal, mixinggel és masteringgel.

A workshop végén volt kütyü masszírozó Q&A session

A workshop végén volt kütyü masszírozó Q&A session

Egy előzetes kiválasztás után a workshopon 14 ember vehetett részt, ennyi munkaállomást kértünk, ugyanis ennyi emberrel lehet ilyen környezetben egyszerre dolgozni. De az órák nyitottak voltak, így bárki csatlakozhatott, akit érdekelt a téma. Bár ez így fesztiválkörnyezetben elég merész, többen saját laptopról követték az előadást, voltak, akik még saját kontrollereket is hoztak.

Az első nap elkészültek az alap témák, hangszerek, dallamok, második nap számstruktúrát valamint a resampling technikákat boncolgattuk, a harmadik nap pedig a keverést és a masterelést vettük át.

Az előadás alatt Yank járkált körbe-körbe, és mindenkinek segített, ha valaki elcsúszott valamivel. A terv szerint a nebulók lépésről lépésre követték a kivetítőn történteket, de akinél valami kimaradt, lemaradt, az jelzett, és Yank már nyomta is a segítséget. Ha kellett, akkor az előre felépített projektből visszaállította a megfelelő munkafázist, amihez egy kis magyarázatot is duruzsolt. Ez nagyon jól működött, sikerült megoldani, hogy nagyjából mindenki együtt haladt a csoporttal, persze ez elég komoly felkészülést igényelt. A számkészítés minden fázisáról volt egy mentésünk, így mindegy volt, hogy valakinek csak egy MIDI-note tévedt el, vagy egy vérrel-verítékkel kikevert szinti patch, akkor is tudtunk villámgyorsan segíteni, és mindig minden elakadó azonnal vissza tudott kapcsolódni. Szerencsére bírtuk kapacitással, így hivatalos csoportlétszám felettieket is megillette ez segítség.

Gyakran a workshop után is folytatódott a workshop

Gyakran a workshop után is folytatódott a workshop

A jelentkezők közül szinte mindenkinek volt már valamilyen tapasztalata. A kiválasztásnál komoly SoundCloud linkekkel leptek meg minket, így egy erős középhaladó csoportra készültünk. A workshop angol nyelven zajlott, mégis meglepő és üdítő volt hallani, hogy a fesztiválon amúgy mindenki milyen jól tud angolul. De nem csak a szervezők, vagy a kapcsolattartóink, hanem gyakorlatilag mindenki.

Először valóban furcsa volt, hogy egy zenei fesztivál kellős közepén fogunk képzést tartani, de aggodalmunk hamar elillant, és hamar átcsúsztunk egy ilyen laza, fesztiválos hangulatba, amiben mégis tök hatékonyan tudtunk dolgozni. Volt 1-2 arc, aki kihullott, de egyébként mindig időben megjelent mindenki, iszonyú lelkesek voltak, és ez persze a mi munkánkat is segítette.

Megnéztük az ügyet a pad másik oldaláról is. Rajtunk kívül egy VJ workshop is zajlott hasonló rendszerben. Ők utánunk kezdtek, és egyik nap beültünk hozzájuk egy kicsit okosodni. Hallgatóként is ugyanarra jutottunk, mint oktatóként, vagyis hogy lehet és érdemes itt is tanulni.

Nagyon jó érzés volt, hogy a hallgatók közül többen ismertek minket producerként, konkrét dalainkkal kapcsolatban hangoztak el kérdések. Sok más itthoni arc munkásságával tisztában voltak, mint Fine Cut Bodies, Mango, Naga, tudják, mi az a Chi, stb.

yankEC

Szerencsére rengeteg tehetséges fiatal jön tanulni az imPro Schoolba, el vagyunk látva velük rendesen, de azt is tudjuk, hogy sokaknak nincs lehetősége eljutni hozzánk. Már korábban is terveztük, hogy az imPro School falain kívül, esetleg más városokban is tartunk oktatásokat. Az Electric Castle fesztiválon megtartott workshopunkkal nagyon fontos tapasztalat, élmény és nagy buli is volt egyben. De közben azt is láttuk, ahhoz, hogy egy ilyen színvonalú programot összehozzunk, sok feltételnek kell teljesülnie. Nagy meló az utazóiskola, és nem csak a mi részünkről. Persze senki kedvét nem akarjuk elvenni, épp ellenkezőleg!

Meg aztán bulira is volt.

Meg aztán buli is volt.

1 hozzászólás

  1. AMB szerint:

    Faja volt, itt egy kis hangulat videó: http://on.fb.me/1cLHBdG

Szólj hozzá te is!