Csapra vertük a kreativitást Tom Cosmmal

A világ elsőszámú Ableton evangelistája, az új-zélandi Tom Cosm járt július utolsó napjaiban az imPro tantermében, ahol zenekészítés, kreativitás és hatékonyság témában tartott előadást.

Tom az imPro School meghívására érkezett Magyarországra, az immár harmadszor megrendezett imPro nyílt napra, ahol szintén tartott egy workshopot, amit a buli részben egy live act is követett. A suliban Tom a Boosting Workflow and Creativity c. workshopjában olyan saját maga által kiötlött és bevált módszereket, tippeket mutatott be példákkal, melyek nagyban segítenek, hogy ne akadjon meg a zenekészítés folyamata, és ne csak a fiókban ragadt ötleteink, hanem a kész trackjeink száma gyarapodjon.

MOY_0372

Sokan kerülünk olyan helyzetbe, hogy a mindent vivő, fantasztikus ötlettel futunk a számítógép vagy a hangszereink felé, majd némi komponálás, gyúrogatás után a hirtelen jött lendület alábbhagy, az órákig a világ legjobbjának tűnő téma kifullad, a már századjára lefutott loop unalmassá válik. Ekkor hajlamosak vagyunk átadni magunkat a  fáradtságnak vagy az elkalandozó gondolatoknak , szép lassan kiengedjük kezünkből a gyeplőt, majd észrevétlenül otthagyjuk az egész projektet. Mindezt azzal magyarázva, hogy egy kisebb, nagyobb pihenő, szünet után sokkal jobban fog menni. Ehelyett mi történik? Semmi. Majd egy új ötlet viszi a lelkesedést, a korábbi ötlet pedig marad a fiókban.

Na persze pihenésre is szükség van, de még nagyobb szükség van az olyan apró, tanulható, gyakorlatban bevethető és rutinná fejleszthető módszerekre, amik kizökkentenek az ilyen holtpontokból, vagy, ha már rutintárunkban sikerült véglegesíteni őket, soha nem is engednek a holtpont közelébe.

Tom egy kis barátkozás után elsőként bemutatta, mi foglalkoztatja leginkább mostanában. Ez egy olyan Max for Live alapú hangszer, ami egy videó vagy egy kamera élőképe alapján, pontosabban az egyes képpont színadatok komponenseiből (piros, zöld, kék) származó értékeket küldi az Ableton hangszereire. Segítségével a kontrollerek vagy a szerkesztett note-ok helyett a hangszerek bemenő paraméterei vizuálisan generálhatók.

Ezután tértünk rá Tom kreativitástuningoló ötleteire, melyekre általában jellemző, hogy valamiféle kihívást állítanak az ember elé, ami aztán folyamatosan foglalkoztatja, inspirálhatja a kreatív motorokat, egy részük pedig variál, mozgásban tart, így nem enged unatkozni. Ez utóbbira volt példa Tom egyik legegyszerűbb tanácsa, amely a Live egy méltatlanul keveset használt funkciójára épül. Ez a Follow Actions, mely a Session nézetnél érhető el, a clipre kattintva, a Launch Box láthatóvá tételével. Ennek segítségével azt lehet beállítani, hogy egy elindított clip mit csináljon, ha már lefutott. Tud például olyat, hogy ugorjon a következőre, stb., de amire Tom építette a módszerét, az az „Any” opció, ami a meghatározott clipek halmazából egy véletlenszerűen választottat indít saját maga után. Ha tehát egy olyan ötleten dolgozunk, amihez jó, ha szól az egyébként alapvetően monoton, repetitív dobsáv, akkor az eredeti dobloopot tartalmazó clipből pár, mondjuk, 8 gyors variációt készíteni, majd egy véletlenszerűre állított Follow Actionnel indítani őket. A véletlenszerűen lejátszott clipek által biztosított dobloop sokkal változatosabb, frissebb lesz a fülnek, így sokkal később kezdünk el ráunni, belefáradni, mintha csak az eredeti loop menne körbe-körbe.

Tom szerint a fejlődés egyik legjobb módszere, ha újabb és újabb kihívásokat, feladatokat kerítünk magunknak, melyek megoldásához kénytelenek vagyunk érintetlenül hagyni jól bevált eszközeinket, ezáltal nem hagynak begyepesedni. Az egyik legizgalmasabb, és elsőre lehetetlennek tűnő kihívás az egy szál MIDI tracken elhelyezett samplerből és benne egy lábdob hangmintából való dal készítése. Ezen kívül bármit lehet használni, automatizációt, Send/Return sávokat, bármit, ami benne van a Live-ban, csak éppen audió sávot és több MIDI hangszert/eseményt nem. Új-zélandi barátunk ezt így oldotta meg:

Tom nem csak imádja, terjeszti is a kihívásokat. Rendszeresen tesz közzé a honlapján az előzőhöz hasonló elvetemült ötleteket. Egy másik kihívás, amit szintén megnéztünk a workshopon, a dalkészítés a saját nevünkből. Ez annyit tesz, hogy fogunk egy MIDI Clipet, és az Excel-művészeteket megszégyenítő módon szépen beleírjuk a saját nevünket – a piano rollon MIDI-note-okból. Innen már csak egy dolgunk van, bármi mást úgy megváltoztatni, hogy a clipet lejátszva egy értelmes muzsikát kapjunk. A fenti képen ennek a nyomai láthatók, Tom az imPro feliratot zenésítette meg. Saját nevével amúgy erre jutott:

Tom szakértelme, tapasztalata és a zenekészítéshez való hozzáállása rendkívül frissítő és inspiráló hatású volt. Ha most le is maradtatok az itteni előadásairól feltétlenül csípd el a Facebookon, a YouTube-on vagy saját oldalán, és imádkozz, hogy máskor is fújja őt erre a szél. A workshopon megismert ötletek egy része megtalálható Tom ebookjában, amit kezdő, középhaladó, haladó, profi és megaprofi producereknek is szívből ajánlunk.

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!