“Ha király a zene, az félsiker” – Sazabio interjú

Sazabio az egyik olyan ex-imPros arc, akinek ma már egyre több helyen találkozhatunk a nevével. Négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy zenét fog írni, azóta Howinu című EP-je megjelent az angol The Bohemian Club kiadónál, felfigyelt rá a Yours Truly blog, a legutóbbi Campus Fesztiválon a Dub Székház színpadán DJ-zett, és a budapesti éjszaka bulijain egyre gyakoribb szereplő.    

saza1

– Megszületett az elhatározás, hogy zenét akarsz írni. Mi történt az elhatározás után?

Vettem egy Akai MPC2500-ast. Akkoriban sok hip-hop-ot hallgattam és sok videót néztem hip-hop producerekről, akik főleg MPC-t használtak. Tetszett az egész, én is elkezdtem beat-eket csinálni. Gyűrtem egy darabig, vettem mellé egy gitárt és egy nagyon alap mikrofont, jóval később pedig rászántam magam az Abletonra. Ekkor mentem az imPro-ba, hogy többet tanuljak róla, mint amennyire magamtól rá tudok jönni. Ennek az lett a vége, hogy ott maradtam a producer képzésen is.

– De közben műfajt váltottál.

A hip-hop amilyen hirtelen jött azelőtt, olyan hirtelen abba is maradt. Elég menő volt akkor a chillwave és szerettem is, így elkezdtem abba az irányba menni. Néhány zeném ki is került viszonylag nagy látogatottságú blogokra, akkor indult be jobban a dolog. A saját zenéimet popnak tartom, de ezzel sokan vitatkoznának és vitatkoznak is, szerencsére inkább azért, mert degradálónak tartják a kifejezést. Nekem viszont egyáltalán nem az. Kevés dolgot szeretek jobban, mint a tartalmas, érdekes popzenét.

Sazabio – Howinu EP by Sazabio

– Milyen elképzeléseid voltak a szakmáról? Utólag visszatekintve tudtad pontosan, hogy mit csinál egy zenei producer?

“Zenét csinál”. Ha jól csinálja, akkor “befut”. Bármit is jelent ez. Mindegy, rájöttem, hogy ez nem ilyen egyszerű. Senki nem fog odajönni, hogy “hé fiú, tetszik amit csinálsz, mit szólnál egy szerződéshez? Reklámozunk is, meg minden. Lézersó is lesz”. Meg kell mutatni ahol csak lehet, ismerősöknek is, sosem lehet tudni hova jut el. Nem gondolom, hogy mindig mindent mindenhol erőltetni kell és napi tizennégy e-maillel és poszttal bombázni mindenkit, de az biztos, hogy a “nem mutatom meg, mert nem olyan jó még ez” hozzáállás nagyon keveset visz előre. A kritikákra pedig akár jó, akár rossz, aludni kell egyet. Nekem legalábbis érdemes. A lényeg, hogy ha király a zene, az félsiker. Itt a fél a fontos, nem a siker. Ezen kívül nagyjából képben voltam azzal, hogy mik a produceri lét velejárói. Ami még sokat segített, az az imPro. Egy dolog, hogy megtanulod, hogy mi mitől hogyan hangzik, de szerintem legalább ennyire fontos, hogy egy csomó olyan emberrel vagy, akik szintén zenével foglalkoznak és sok olyan technikai, vagy bármilyen alkotói probléma előkerül, amikkel lehet, hogy előtte már találkoztál, de – főleg ha nincs a környezetedben más zenész – tök elvont dolognak érezted. Például amikor a készítés közben megunsz egy trekket, vagy éppen egy ötórás munka után úgy érzed készen vagy a számmal, esetleg nem unod, de két hete nem tudsz vele haladni. Nem tudod, hogy ez most a saját bénaságod, vagy a zsenialitásod. Általában egyik sem. Jó tudni, hogy más is jár így, és itt hamar kiderülhet az is, hogy jól gondolod-e, amit gondolsz. Néha nehéz egyedül jó döntést hozni, de fontos törekedni arra, hogy helyesen meg tudd ítélni a saját zenédet. Nem csak az “á nem jó” és az “ez a legkirályabb zene, el sem hiszem, hogy én csináltam” létezik. A kettő között bőven van még más is, persze ha ezeket ki kell mondani, akkor ki kell mondani.

– Jelenleg van polgári munkád is. Tervezed, hogy később kizárólag a modern zeneszerzésből fogsz megélni?

Van polgári munkám, különben kütyüim sem lennének. Szeretnék zeneírásból élni, de ehhez még pár dolog hiányzik. Belőlem, úgy értem. Ja és a papírom is hiányzik! Az imProban sajnos nem tudtam befejezni a vizsgákat, ezért megint meg akarom csinálni a Zenei Producer képzést. Hivatalosan is érteni akarok hozzá, jól fog még jönni.

– Mit jelent a Sazabio? Hogy született ez a név?

A Sazabio név nem jelent semmit, egy elírásból jött. Bátyámmal cseteltem és valami fontosat akart mondani, ezért le akarta írni, hogy “Szabi!” – de ahol lehetett, elcsúszott az ujja, és azt írta: Sazabio. Néztem egy darabig leírva, aztán úgy gondoltam, ez elég király név.

– A zeneírással párhuzamosan elkezdted felépíteni a saját brand-edet. Szerinted mik az önmarketing szabályai és legnagyobb buktatói?

Valójában nem különösebben tudatos amit csinálok, lehetne sokkal inkább az. Azt inkább tudom, hogy mit NEM szeretek. A fontoskodást. Sem zenében, de akár egy szám címe is lehet túlmagyarázó, művészkedő. Ezeket igyekszem mindenhol elkerülni. Persze nem biztos, hogy mindig sikerül.

– Van producer példaképed?

Akinek szinte minden dolgát szeretem és azt is, ahogyan viszi a brandjét, van. A maiak közül egyértelműen Toro Y Moi.

Sazabio – Friendsy by Sazabio

– Egyre több helyre hívnak DJ-zni. Hogy szerzel bulikat/ hogy kezdődött, hogy egyszercsak elkezdtek megkeresni?

Nem igazán érdekelt a DJ-zés, elvoltam a zeneírással. Van egy csomó jó DJ, szép ívű mixekkel, de egy jó mixhez egészen más füllel kell hallgatni a számokat, mint ahogy én teszem. A kedvenc zenéim mindig jobban érdekeltek önmagukban, mint egy egység részeként. Aztán tavaly hívtak egy fesztiválra és kérdezték, mit csinálnék inkább: live-oznék, vagy DJ-znék. Mivel live tapasztalatom zenekaros jam-eléseken kívül nemigen volt, a nevemet viszont ott akartam látni, adódott, hogy DJ-zzek. Végül megtetszett és elkezdtem helyeket keresni, ahol játszhatok. Most ott tartok, hogy időnként hívnak, máskor én beszélek helyekkel, hogy mennék.

001

– Mennyire dolgozol tudatosan? Mennyire tervezel előre, és aztán ehhez hogyan tudod tartani magad?

A zeneírásnál sajnos még mindig megvárom az ihletet, vagy amíg kedvem lesz, ami alapvetően rossz módszer. Így aztán előre tervezni is nehéz. De tudatosan próbálom ezt kinőni, mert ez így nem működik, vagyis nem kellene, hogy így működjön.

– Milyen közösségi oldalakon vagy jelen producerként?

Soundcloudon, Mixcloudon, Instagramon, Twitteren, Tumblr-ön, Vine-on és Facebookon. A lényeg, hogy minél több helyen ott legyen a név, de persze igyekszem ezeket használni is arra, amire valók. A Soundcloud eléggé adja magát, hogy miért jó, elég jól mérhető, hogy mi mennyire tetszik az embereknek, de messzemenő következtetéseket innen sem szabad levonni. A Mixcloud ugyanez, csak oda – bármilyen meglepő – DJ mixeket töltök fel. Az Instagram sokkal személyesebb, ide ugyanolyan dolgokat töltök fel, mint bárki más ÉS zenei dolgokat. Akár egy print screen-t is az új Soundcloud-os zenémről. Jó hashtagekkel még innen is lehet Soundcloud követőket szerezni. A Twitter nálam megáll ott, hogy posztolom az új zenéimet, pedig itt kellene talán a legaktívabbnak lennem. Egyelőre idegenkedem tőle, nem teljesen tiszta, hogy hogyan induljak el. A Tumblr-t tényleg csak azért csináltam, hogy legyen ott is egy Sazabio account. Nem volt különösebb tervem vele azon kívül, hogy oda is az új zenéket posztolom, de nemrég arra gondoltam, hogy oda posztolom a soha el nem készült piszkozatokat, vagy “hivatalos” Sazabio-ba nem igazán illő zenéimet is. Nincs különösebb tétje. A Vine egy zsenilális dolog, nagyon ügyes kis videókat lehet csinálni, ráadásul eléggé pörög. A Facebookra ugyanazokat rakom, mint ezek mindegyikére, na meg (szerintem) király zenéket másoktól.

– Mik a terveid a közeljövőben a Sazabioval?

A legfontosabb terv most a Sazabio band, hangszerekkel. Dobbal, basszusgitárral, kütyüvel, szintivel. A tagok pedig (rajtam kívül) az imPros oktató iamyank, egy ex-csoporttársam, sabw és Kiss Attila barátom (Jupiter & Juno) lennének. Legalábbis kipróbáljuk, hogyan tudunk együttműködni.

http://www.facebook.com/Sazabio
https://soundcloud.com/sazabio
http://sazabio.bandcamp.com/

CÍMKÉK:

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!