“Néha elszabadul a projektek száma” – sabw interjú

Sabw két évvel ezelőtt végzett az imPro-ban, már akkoriban jobban foglalkoztatta az alkotás, mint a performansz. A zenekaros múlt után ma aktív producerként az első EP-jén dolgozik, több kollaborációt is tervez a közeljövőben, és nem mellesleg a Menjek/Maradjak című dokumentum sorozat zeneszerzője.

cs1

– Milyen zenei előélettel jelentkeztél a producer képzésre?

Amatőrrel. Pedig kölyökkoromban a szüleim voltak olyan jók, hogy elküldtek zeneiskolába, zongorázni tanultam, de nem sokáig húztam, sajnos nem nagyon passzoltam az intézményhez. Volt olyan előadás, ahol be kellett volna öltöznöm valami állatkának (?) – gondolom mivel gyerek voltam – és úgy idióta darabokat eljátszanom. Mindenki úgy kezelte, mintha ez normális lenne. Ijesztő volt. Később jött a gitár korszak, tanulás és munka mellett néhány zenekar is. Amikor ez elmúlt, az előadás helyett inkább az alkotás foglalkoztatott, így kerültem az imProba is.

– A produceri pályafutásod elejétől tudtad biztosan, hogy milyen műfajban fogsz zenét írni?

Nem pontosan tudtam, és ez valamennyire a mai napig így van. Höjjzenekarból jövet hangszerek és elektronika, valamelyik mindig egyértelműen dominált. Függetlenül attól, hogy melyik műfaj, vagy műfajok felé húznak, szerintem lehet közös hangulati, érzelmi jellemzőjük a zenéknek. Experimental, downtempo, atmospheric, abstract tagek a kezdetektől kísérnek.

– Pár hónapja felvetetted egy post-ban, hogy lehet, nevet változtatsz, mert a sabw nehezen megjegyezhető. Végül lesz ebből valami?

Sabw marad, de tervezek további projekteket. (Például a sabw kiterjesztése, a sabway.)

cs2– Az ember hajlamos ellustulni, ha otthonról dolgozik, és nem szabnak neki határidőt, nem kérik számon. Te hogy oldottad meg, hogy önszorgalomból aktívan folytattad a zeneszerzést?

Némi megszállottságból. Javult, de még nem vagyok elégedett a hatékonysággal. Olykor kimondottan a megvalósításra kell fókuszálnom, mert elszabadul a projektek száma.

– Mennyi időt töltesz egy track megírásával?

Változó. Amikor egyhuzamban tudok dolgozni, egy-két nap alatt elkészül, ha nincs erre lehetőségem, energiám, több projektet ‘fejlesztek’ párhuzamosan, és elég lassan, hetek, akár hónapok alatt készülnek el.

– Hogyan szerezted az első munkádat producerként?

Egy történelmi témájú dokumentumfilm zenéjének elkészítésével még olyasvalaki bízott meg, aki koncerten hallotta a dalaimat. Ami viszont kicsit népszerűbbnek tűnik, az a Menjek/Maradjak dokumentum/portré sorozat. Az alkotókkal (The Speak Easy Project) Uj László (YellowNeon) révén kerültem kapcsolatba, az eredetileg megbízott zeneszerző munkája nem illett az elképzelésükhöz, ezért kerestek új főcímzenét, nekem pont volt pár félkész munkám. Végül több zene is szerepel az első részben, jelenleg a londoni epizód munkálatai folynak.

– Nehezebb rendelésre dolgozni?

Ebben még nincs túl sok tapasztalatom. Más ízlésének (vagy éppen ízléstelenségének) nem könnyű megfelelni, segíthetnek a jól definiált célok és határok, műfaj, időkeret és feladatorientáltság. Ilyenkor csendesebbek belül az útválasztó kérdések. A Menjek/Maradjak esetében mutattam készülőfélben lévő zenéket és teljesen friss ötleteket is, úgy tűnt, könnyen sikerült közös nevezőre jutnunk.

– Amikor elkészülsz egy track-kel, kikéred mások véleményét a publikálás előtt?

Sajnos nem jellemző, de néhányan az imProban alakult közösségből (RRmed, Sazabio) mutatunk egymásnak projekteket vagy éppen publikálás előtt lévő trackeket.

– Dolgozol-e jelenleg kollaborációban vagy tervezed-e, hogy fogsz?

Van néhány kezdeményezés, ezekről talán már lehet beszélni: Czirják Tamással, a kitűnő fiatal dobossal tervezünk egy húzós anyagot felvenni, RRmed-del immár a második számon dolgozunk, Sazabio már villantotta az élő formáció tervét, illetve épp a napokban készült el musicformessier felkérésére egy feldolgozás, ami úgy tűnik, további együttműködéssel folytatódik.

– Mit hallgattál ma legutoljára?

The Gaslamp Killer – One

– Mit gondolsz, mi a következő mérföldkő a sabw- val?

Az első sabw EP remélhetőleg hamarosan megjelenik, az ASAN-nál kerül kiadásra, és már készülőben van a következő anyag, amihez nagy reményeket fűzök. Továbbá úgy tűnik a The Speak Easy Project szervezésében, március 13-án ismét Berlinben, június 13-án pedig Budapesten a Trafóban zajonghatok.

www.soundcloud.com/sabw
www.facebook.com/sabvv
www.mixcloud.com/sabw/

CÍMKÉK:

4 hozzászólás

  1. Paci szerint:

    Milyen állatnak kellett öltöznöd?

  2. sabw szerint:

    farkasnak. :) pedig ölyvnek még be is öltöztem volna..

  3. Tudotte szerint:

    Ölyv.

Szólj hozzá te is!