“Úgy jöttünk ide, mint két koszos niemand” – Laser Tasilo interjú

 A két tag, Fábián Feri és Radics Marci két évvel ezelőtt még nem is tudott egymásról, ma pedig egy közös albérletben egyfolytában azon munkálkodnak, hogy elindulhassanak a világhírnév felé. Amikor tavaly megalakult a Laser Tasilo, sokan azt mondták, hogy egy ilyen névvel már eleve be lehet futni, azonban a srácok nem bízták a véletlenre, így kevesebb, mint egy éven belül az egyik track-jükre felfigyelt a Glitch Hop Community, készítettek remixet a Kerekes Band-nek, és ezerrel dolgoznak a hamarosan megjelenő első EP-jükön. Az alábbi interjú nyomokban komolytalan részeket tartalmaz. 

Processed with VSCOcam with b5 preset

– Kit miért és mikor kezdett el érdekelni a modern zeneszerzés? 

RM: Én az imPro-t már a kezdetektől figyelem és kb. azóta motoszkált bennem a gondolat, hogy lépni kellene ebbe az irányba. Tavaly sikerült is elvégezni a Zenei Producer képzést. Na, azóta nincs megállás.

FF: Már a zenesuliban kb. 10-12 éves koromban volt olyan feladatunk szolfézson, hogy meg kellett komponálnunk egy kis darabot, amit utána Zoli bá lejátszott zongorán. Később pedig, mikor zenekarban nyomtam, mindig idegesített, hogy nem tudom megmondani mindenkinek, mit játszanak, pedig nekem lett volna ötletem.

– Az imPro-ban ismertétek meg egymást, a producer képzés végére alakult meg a Laser Tasilo. Hogy jött az ötlet, hogy kollaboráljatok?

FF: Arra emlékszem, hogy az imPro után mindig csapattunk a budapesti éjszakában, hideg volt, tél, néha esett a hó, és közben arról dumáltunk, mennyi mindent el lehetne érni, csak nyomni kéne. Ott éreztem, hogy végre történhetne valami. Hát így.

RM: Minden a Gabiban kezdődöt.

lasertasilo1

– Amikor zenét írtok, ki mit ad hozzá a projekthez? Melyikőtök miben jó?

RM: Változó.Van hogy külön ötletelünk és abból kerül ki valami, amit közösen továbbviszünk, és van az is, amikor beülünk a stúdióba (ami a szobám), és együtt főzzük ki, amit kell. Feri egyébként nagyon jó tejeskávét csinál.

FF: Én szinti-függő voltam mindig is, ez érdekelt a legjobban, emiatt kezdtem elektronikusabb zenékkel foglalkozni és billentyűzni. Rendkívüli módon megnyugtat, ha leülhetek egy szinti elé, legyen az szoftver vagy vas, teljesen mindegy, csak lehessen belőle fura, földöntúli hangokat kicsikarni.

– Sosincs nézeteltérés?

FF: Dehogynem, néha van egy kis balhé, olyankor kimegyünk az utcára, hangosan vitatkozunk és káromkodunk, néha tettlegességig fajul. Az mindig jólesik.

RM: Utálom, amikor kiabál.

– Hogy telik el egy napotok? Megtervezitek, hogy mikor és mennyi időt töltötök zeneszerzéssel? 

FF: Igen, rendkívüli módon be vagyunk táblázva, felelősségteljes pozíciókat töltünk be, és mint elismert szakembereknek, igen sok a teendőnk. Nekem ott a startupom, Marcinak nemzetközi karrierje van egy ismert ruhamárka berkein belül. De legalább van pénz lóvéra.

RM: Komolyra fordítva a szót, szerencsére most van időnk a zeneszerzésre koncentrálni .

– Hogy találtátok ki a Laser Tasilo nevet?

RM: A barátaimmal gyakran leülünk egy asztalhoz és ostoba neveket találunk ki (kinek mi a szórakozás). Így született Laser Tasilo is. A másik lehetőség Timódi Purk lett volna, de azt inkább elvetettük..

– Ha egy mondatban kellene összefoglalni a Laser Tasilo profilját, mi lenne az?

FF: Úgy jöttünk ide, mint két koszos niemand, és úgy megyünk el, mint Laser Tasilo.

RM: Ezt még én sem mondhattam volna szebben.

– Pár hónapja a Kerekes Band-nek csináltatok egy remixet. Ők kerestek meg titeket?

FF: Még akár ezt is állíthatjuk. Nagyjából úgy nézett ki, hogy játszottunk a Központban, mely egy elég központi hely (haha), oda jár a zenész szakma egy jelentős része, egyszerre csak paff, megjelenik a Viktor a Kerekes Bandből. Pont az ő zenéjük szólt, ugyanis egy számukat mindig játszuk. Odajött, dumáltunk. Másnap elküldte a sávokat.

– Több helyen is DJ-ztetek már, ahogy említettétek, a Központban és az A38 nagytermében is. Mit élveztek jobban: a performanszt vagy a stúdió session-öket?

FF: Én egyértelműen a zeneírást, mert abban van inkább tapasztalatom, a DJ-zés még új, de belejövök, és akkor azt is imádni fogom!

RM: Feri még nem tudja milyen százezer ember előtt játszani, de majd meglátja és megszereti egyből.

– Az első megjelenéseteket, a Move című track-et a Glitch Hop Community feltette a Youtube csatornájukra, aminek jelenleg közel 28.000 feliratkozója van, a ti számotokat pedig majdnem 7000-szer játszották le eddig. Mit szóltatok ehhez a felpörgéshez?

RM: A Move nagyon jó volt arra, hogy rájöjjünk, az embereket valószínűleg érdekli, amit csinálunk. Az tény, hogy itthon a szakmán kívül kevesen hallottak rólunk, de mivel a Glitch Hop Community nemzetközi vizeken evez, ezért nagyon sok lájkot kaptunk az USA-ból, illetve nyugatról úgy általában.

– Hamarosan megjelenik az új EP-tek. Mit lehet róla tudni?

FF: Egyelőre még keressük az utunkat , így elég vegyes műfajilag a felhozatal. Csináltunk már veretős glitch hopot, de trap-et és hip-hopot is. Ez az EP az utóbbi tábort erősíti. Ezek voltak az első közös dalok, így egy picit talán elmélyültebb a hangulata, valamiféle masszív flow élmény vitt minket az elkészítése közben. Mindenképp tervezzük, hogy a lehető legjobb kiadónál jöjjünk ki, így elég sok munkánk lesz még vele azon felül, hogy elkészültek a zenék. Ezt a fajta hozzáállást például az imPro-ból hoztuk. Ott sikerült rájönnünk, hogy van élet az országhatáron kívül is. Ez persze nem újdonság, de mégis merre lehet elindulni? Erre nagyon jó példa az Ambrus vagy a Kevin, mint egyfajta alternatíva, de a Yankot is említhetném, aki kiválóan kamatoztatja azt a tudást, melynek az alapjait az imPro-ban szedte össze, és robog a világhírnév felé. Mindegyikük pozitív példaként lebeg a szemünk előtt. És ami még zseniális ebben a közegben, hogy sokan visszajárnak azután, hogy elvégezték a sulit,  sokat mutatjuk egymásnak készülőben lévő anyagainkat, rendetlenkedünk a budapesti éjszakában még most is.

– Hogyan képzelitek el magatokat 5 év múlva? 

FF: Gyaníthatóan gazdagok leszünk és sikeresek.

RM: És remélhetőleg a Best magazin is megírja majd a történetünket.

Laser Tasilo Facebook
Laser Tasilo Soundcloud

CÍMKÉK: , ,

1 hozzászólás

  1. andris szerint:

    “Minden a Gabiban kezdodott” :D Wicked!!

Szólj hozzá te is!