“A slágerek is fontosak, de óvatosan kell velük bánni” – Klokk interjú

Sok-sok éves DJ-zés után elkezdett saját zenéken dolgozni, végighallgatta a leglehetetlenebb zenei kéréseket az illuminált éjszakai bulizóktól, megnyerte a Petőfi Rádió DJ versenyét és művésznevet váltott. Klokk a.k.a. Szőke Karesz úgy érzi, most végre a fejében tomboló zenei káoszt is sikerült rendbe raknia.

KLOKK
– Közel 10 éve járod Magyarország klubjait DJ-ként. Hogy kaptad az első munkádat? 

Körülbelül ezer éve, a Szilvuplé volt az első hely, ahol beengedtek a pultba, innen is nagy-nagy köszönet nekik.

– Sokat sztorizol arról, hogy mik történnek egy buliban az éjszakában, milyen emberekkel és kérésekkel találkozol. Mik voltak a legemlékezetesebb jelentek eddig?

Nehéz lenne egyet kiemelni, de van néhány sztenderd. Például a Prodigy szám alatt Prodigy kérés, vagy a “barátnőm szeretné ha beraknál neki valami erősebbet” jellegű kívánságok. Általában a kérések italozottsági és intelligencia szint függőek, de gondolom nem mondok túl nagy újdonságot azzal, hogy az előbbiből van több, utóbbiból kevesebb. Több ismerősöm kért már meg, hogy írjak erről könyvet, ha elkészül, szólok.

– 2012-ben beneveztél a Petőfi Rádió „Nekünk DJ kell!” versenyére, amit több száz indulóból meg is nyertél, a heti mixműsor pedig nagy sikert aratott a hallgatók körében. Szerinted mitől jó egy DJ?

Én a változatosságban hiszek, szeretem, ha valaki nem ragad le egy adott műfaj keretein belül. A Petőfi DJ versenyen is azért tudtam nyerni, mert mindent játszottam. Sokszínű, naprakész szelekció, technikai felkészültség, jó helyzetfelismerés, talán ezek a legfontosabbak. A slágerek is fontosak, de óvatosan kell velük bánni.

– Időközben elkezdtél zenét írni, és a közeljövőben a terveid között szerepel egy három számos EP is. A több éves DJ múltnak milyen előnyei voltak, amikor producerként kezdtél tanulni/ dolgozni? 

A legnagyobb előnye talán az, hogy tudom mitől lesz “klubos” egy track. Ugyanakkor ez hátrány is, mert nem csak arra van igényem, hogy táncolható zenét írjak. Nehéz megállni, és nem beerősíteni a kick-et vagy a snare-t, netán a bassline-t. Finomabb elektronikát sokkal nehezebb írni, épp ezen vagyok most, amellett, hogy persze főleg klubzenében gondolkodom.

– És mi a legnagyobb kihívás benne?

A legnagyobb kihívás az, hogy a DJ- lét teljesen más gondolkodást igényel, mint a zeneszerzés. Nekem sem sikerült azonnal átkattintani az agyamat arra, hogy innentől ezt párhuzamosan kell üzemeltetni. Ma már azonban simán megy, és nagyon jó hatással van a két dolog egymásra.

– Az imPro után megalakult egy új formáció, ahol Legars a másik tag. Hol tart most ez a kollaboráció?

Nemrég fejeztük be az első kétszámos EP-nk munkálatait, jelenleg kiadót keresünk. Sötét, 116 bpm körüli elektronika lett, és nagyon büszkék vagyunk rá. Legars-al kiválóan megértjük egymást, emberileg és zeneileg is, hasonlóan gondolkodunk, hála istennek most már rendszeresen együtt is DJ-zünk az Ankertben, kéthetente szerdánként.

– Évekig Sausage néven munkálkodtál, mostanában már Klokk-ként találkozhat veled a közönség. Miért volt klokkdj2fontos a váltás?

A névváltásnak több oka is volt, de a legfontosabb az, hogy az imPro-ban megtanultam rendet tenni az addig kaotikus zenei gondolkodásomban, miszerint én mindig minden műfajt játszom. Emiatt a legtöbben nem tudtak hova tenni, nem voltam köthető egy adott vonalhoz, ez pedig hiba, mert szerintem fontos, hogy legyen egy fő irány, amin az ember elindul, és azon belül tágítja a határait. Mivel mindig is leginkább a négynegyed alapú zenék álltak hozzám közel, ezért Klokk-ként már csak ezekből válogatok. Deep house, g-house, house, techno, tech-house, electro, és talán egy kis break is jöhet, de pl. trap, hiphop alapú zenék már nem. Most elégedett vagyok, úgy érzem a helyemre kerültem ezzel, sokkal szabadabban mozgok ebben a közegben.

– Mit lehet tudni a tervben lévő EP-ről?

Három számos lesz, leginkább 120 bpm körüli sötét, nehéz house, rengeteg techno-s, g-house-os, garázsos hatással. Egy szám már teljesen kész, a másik kettő még képlékeny. Reményeim szerint valamikor a nyárra elkészül.

Klokk Facebook

Klokk Soundcloud

CÍMKÉK:

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!