“Sokan megelégednek a tömegtermékkel”- Falcao & Tolo interjú

Nagyon nehéz lenne olyan embert találni a városban 20 és 40 év között, aki soha nem bulizott még Falcao és Tolo szettjére. Tollner Dáviddal és Mátéval végigfutunk az elmúlt éveken, érintve a szervező- és DJ csapat, a Lavalava legfontosabb pillanatait, az átalakuló budapesti partiközönséget, Berlint és Máté tavaly megjelent debütáló EP-jét.  

– Kezdjük a legelejétől: melyikőtöknek hogyan és mikor mutatkozott meg a zenei vénája?

tolo2

Tolo / Mate Tollner

T.M.: 2001-ben betelefonáltam az Est FM-en egy csütörtök éjszakai hiphop műsorba, ahol Györemix pörgette az alapokat, a betelefonálók pedig rászövegelhettek realtime-ban.

T.D.: Általános iskola végén, egyik osztálytársamtól még floppy lemezeken kaptam meg a Fast Tracker nevű zenekészítő programot. Rövid ismerkedés után hamar átkattant valami. Az érzés, hogy jelen vagy valami teljesen új dolog születésénél, sőt te magad hozod létre, eléggé addiktív tud lenni. Aztán szépen lassan, ahogy szedegettem fel innen-onnan a tudásmorzsákat, saját tapasztalatokat a Fast Tracker-t először Reason-re majd Ableton Live-ra cseréltem. A sok kis apró információ igazából az imPro-ban állt össze egésszé, ott kerültek helyre a dolgok, és a céltalan, végtelen spirálba torkolló kísérletezgetést a tudatosság váltotta fel. A lemezgyűjtés ezzel párhuzamosan fejlődött. Néhány meghatározó korai technóbuli után elkezdtem lemezeket vásárolni, aztán szépen lassan (ahogy öregedtem) a house-nál kötöttem ki.

– A neveteket évekkel ezelőtt a Lavalava-val ismerte meg a budapesti partiközönség. Amikor megszületett az ötlet, hogy DJ- és szervezőcsapatot fogtok alapítani, mik voltak az első lépések?

T.D.: Máté?

T.M.: Hát inkább az az ötlet született meg először, hogy szervezzünk bulit. Volt elképzelésünk, hogy mit szeretnénk csinálni, és ehhez kellett a szervezőcsapat. De persze a bulihoz kellett helyszín, lineup, promo, stb.

– Mik voltak a legnagyobb mérföldkövek eddig a csapat történetében?

T.M.: Az első buli 2008-ban és az első külföldi vendég 2010-ben Max Cooper személyében, akit akkor nagyjából rajtunk és pár budapesti zeneszeretőn kívül senki nem ismert. Meg persze az első fesztiválfellépések: a Balaton Sound nagyszínpada, Sziget, az első külföldi fellépések, az első berlini Lavalava est.

T.D.: Én folyamatos fejlődésnek éltem meg az elmúlt 6 évet, így nehéz mérföldkövekről beszélni. Számomra is talán az első nemzetközi fellépős Corvintetős bulink (Max Cooper). Fantasztikus este volt, és talán akkor szereztük meg először a közönség bizalmát, hogy nem egy ismert nagy névvel, hanem egy -akkor még- feltörekvőnek számító tehetséggel sikerült megtölteni a Corvintetőt.

– Mennyiben más most bulikat szervezni Budapesten, mint a Lavalava indulásakor?

tollnerdavid

Falcao

T.D.: Manapság sokkal többen buliznak elektronikus zenére, de sokkal több lehetőség közül is választhatnak hétvégente, mint 6 éve. Az elektronikus zene térhódítása alapvetően nem lenne rossz dolog, de sokan megelégednek a feléjük áramló felszínes tömegtermékekkel, és egyre kevesebben veszik a fáradtságot, hogy mélyebbre ássanak az igazi kincsekért. Szerencsére ez a tendencia a Lavalava bulikon nem tapasztalható, és a 6 év alatt sikerült egy újdonságokra és zenei kalandozásokra nyitott közönséget kialakítani.

T.M.: Akkoriban több volt a klub, kevesebb a partizó, kevesebb a “klubkocsma”. Annak az időszaknak és a mostaninak is megvannak az előnyei és hátrányai is. Az például érdekes így visszagondolva, hogy akkor a MySpace ment nagyon, de volt IWIW levelezőlistánk is, amivel sok partizót elértünk.

– Ha egy project sikeresen működik DJ-zés és szervezés terén, fontos, hogy saját zenét is felmutassatok?

T.M.: A partiszervezéseinket (saját rendezvények létszámát) kevésbé, a saját DJ karrierünket pedig sokkal inkább stimulálja, ha van valamilyen mű, ami hozzánk köthető.

T.D.: A saját zene egy DJ/producer számára manapság a legnagyobb lehetőség a kiugrásra. Ha a DJ-zés szintjén nézzük ezt a dolgot, akkor a saját track-ek építik a saját személyes brandet, ha pedig buliszervezés, azaz Lavalava szinten nézzük, akkor talán egy kiadó lehet a következő lépés.

– Tervben van kiadó is?

T.M.: Egyelőre még csak a hosszú távú terveink között szerepel.

– Milyen önálló munkáitok voltak eddig? 

T.D.: Én magamat elszégyellve ezen a ponton lépek ki a beszélgetésből, és inkább megnyitok egyet a kb. 200 félkész projektemből. :D

T.M.: Amire büszke vagyok az a debüt 4 számos EP-m, ami ősszel jelent meg a Cimelde Recordings-on. Azóta volt pár remix és single.

– Milyen fogadtatásra talált az anyag?

T.M.: Sokan visszajeleztek elég nagy nevek közül is, mint pl. Maya Jane Coles vagy Stacey Pullen,  és itthon is egész sok platformon lehetett hallani róla, szóval én elégedett vagyok.

– Több helyen olvastam, hogy milyen nagy hatással volt rád -és így az EP-re is- az, hogy Berlinben éltél egy ideig. Mit találtál ott, ami ennyire inspirált?

T.M.: A remek bulik és rengeteg inspiráló kolléga mellett mérhetetlen nyugalmat az alkotáshoz (és az élethez is). Nem károgok, imádom Budapestet, de talán egy kicsit kiszámíthatóbb az élet ott.

– Producerként a Mate Tollner nevet használod. Miért nem tartottad meg az önálló projectben is a Tolo művésznevet?

T.M.: A válasz egyszerű, volt már egy olasz srác aki ezen a néven jelentette meg a zenéit, nem akartam a lábára lépni. :D

– Nagyobb tervek a közeljövőben?

T.M.: Top secret. :)

LavaLava Facebook
LavaLava Soundcloud
Tolo/Mate Tollner Facebook
Tolo/Mate Tollner Soundcloud

Afterlife sorozatunkban a nálunk végzett hallgatókkal az imPro utáni életről sztorizunk.
Korábbi posztok ebben a kategóriában.

CÍMKÉK: , , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!