8 módszer amivel testreszabhatod a sample pack mintákat

Screen Shot 2014-07-07 at 4.07.01 PM

 

Rengeteg jobbnál jobb hangminta gyűjtemény elérhető már akár aktuális műfajok jellemzői szerint rendszerezve is. Érdemes azonban ügyelni arra, hogy amikor ilyen mintákat használunk igyekezzünk a lehető legtöbb, egyedi, ránk jellemző módosítást végrehajtani, hozzáadott értékkel ellátni.  A továbbiakban erre mutatunk néhány egyszerű technikai megoldást.

 

1. Vágás

Az egyik legegyszerűbb és leghatásosabb módszer ha vágással újrapozícionáljuk, duplikáljuk, kivágjuk a minta egyes részleteit. Könnyebben változatossá tehetjük a ritmizálást ha nem 1-re, 2-re hanem pl. 1/8-addal későbbre vagy korábbra rakjuk a mintát. Gyakran működö megoldás ha poliritmiát használunk azaz például egy 4/4 ütemkiosztású projectben 3/4 hosszúságú az ismétlődő motívum.

2. Transpose

A hangmagasság módosítása további változatosságot eredményezhet, ráadásul távolabb kerülünk az eredeti mintától is. Ne csak az egész mintában hanem annak bizonyos részleteinek transzponálásban is gondolkodjunk!

3. Decay

Attól, hogy az eredeti minta egy hosszú kitartott hang, nekünk nem feltétlenül kell ehhez ragaszkodnunk. Arrangement view-ben direkt minta használat esetén a clip fade-el egyszerűen megrövidíthetjük amit szeretnénk.

4. EQ

Ahhoz hogy megfelelően illeszkedjen a használt minta a zenénkbe, nem csak ritmikai hanem mixing szempontból is meg kell találnunk a helyét. Vizsgáljuk meg melyik frekvenciatartományban foglal helyet és ha szükséges vágjuk le azon tartományokat amelyekre nincs szükség. Például ha háttérben szeretnénk használni a mintát elkezdhetjük levágni a magasait, így fedettebb, tompább lesz, és nem von magára annyi figyelmet.

5. Effektek

Effektek használatával a minta eredeti jellegét teljesen megváltoztathatjuk és a személyre szabás mellett a felismerhetetlenségig módosíthatjuk. Ne csak Reverb-re és Delay-re gondoljunk, próbáljunk ki különböző torzítókat, phasereket, flangereket is!

6. Funkció

Sokszor érdekes eredménnyel járhat ha az eredeti funkcióját figyelmen kívűl hagyva egy egészen más szerepben kezdjük el használni a mintát. Például basszus loop egy vagy két oktávval feltranszponálva akár lead is lehet.

7. Warping

Használjuk ki a Warp markerek által adott lehetőségeket is és változtassuk meg a minta néhány részletének hosszát, kísérletezzünk a különböző Warp algoritmusokkal is!

8. Resampling

Legyünk bátrak! Bizonyos módosítások után nyugodtan használjuk a Consolidate / Freeze funckiókat, hogy véglegesítsük az aktuális állapotot, majd ezután ezt az állapotot kiindulópontnak használva könnyen lehet hogy egészen más ötleteink támadnak.

CÍMKÉK: , , , , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!