10+1 lehetőség a nehéz napokra

asd

Senki sincs a kreatív teljesítőképességének csúcsán a hét minden napján. Ilyenkor túl nagy falatnak ígérkezik egy új szám elkezdése, és előfordulhat, hogy egy régi ötleted befejezéséhez sem érzel elég erőt. Ne engedj a kísértésnek, ettől függetlenül még töltheted hasznosan a drága szabadidődet!

1. Elemezz!
Válassz egy ritmus centrikus zenét, warpold be, majd írd meg a Kick, Snare, Percussion / Hihat témáját egy új sávra! Ezzel sok esetben bővítheted a ritmusképlet eszköztáradat, ami később nagy segítségedre lesz.

2. Fókuszálj a gyengeségeidre!
Melyik hangszerrel szoktál kezdeni? Írj egy loopot anélkül! Ha korlátozzuk a lehetőségeinket, tágíthatjuk a határainkat és javíthatunk más hangszercsoportokkal kapcsolatos hiányosságainkon!

3. Ki a komfortzónából!
Írj egy loopot 20-30 BPM-mel gyorsabban vagy lassabban, mint amiben szoktál! A tempó a zene és ezzel együtt a zenei ötletek egyik legmeghatározóbb tulajdonsága. Könnyen előfordulhat, hogy egy számodra idegen tempón olyan jut eszedbe, amit aztán a kényelmes tempóban is használni tudsz.

4. Rendszerezd a mintáidat!
Amikor alkotsz, adott a könnyű kifogás: “Most nem érek rá rendet rakni, ezt a számot be kell fejeznem”, azonban ha elérkezik az idő, érdemes átgondolni, hogy milyen mappa struktúrával tudod megkönnyíteni a saját dolgod a legközelebbi kreatív időszakban.

5. Nézd végig, olvasd el teljesen!
Itt az ideje átrágni a dokumentációt, tesztet, tutorialt, amit félretettél legutóbb azért, mert most épp alkotsz, és csak a lényeget van idő elolvasni. Mindenkivel előfordul, hogy az alkotási folyamat közben kell valaminek utána járni, ilyenkor gyakran csak a gyors megoldásra fókuszálunk, de hosszú távon érdemes alaposabban utánajárni a témáknak.

6. Kutass!
Gyűjts inspiráló, új zenéket, rendezd őket playlistbe! A Last.fm, Rdio streaming rendszerek Artist Radio szolgáltatásai nagyon jó ajánlatokat dobnak.

7. Gyárts preseteket!
A köztes idő a lehető legjobb alkalom arra, hogy kísérletezz szintetizátorokkal. Mivel most nem köti meg a kezed egy épp folyamatban lévő zene, határok nélkül készíthetsz magadnak preseteket. Sok producer rögzíti és saját sample pack-be gyűjti a kísérletezések eredményét. Ha te is így teszel, a következő számnál a saját izgalmas alapanyagaidból válogathatsz.

8. Felvétel!
Egy egyszerűbb kézi felvevő (pl. Zoom H1) is kiváló eszköz lehet. Ha több időd van, menj el egy olyan helyre, aminek valamiért tetszik az atmoszférája, és várhatóan sokféle, izgalmas hangot gyűjthetsz be (pl. gyártelep, erdő). Ha ennél kevesebb időd van, az otthonod / stúdiód is végtelen számú hangforrást biztosít.

9. Bővitsd a tudásod!
Nagy előnnyel indulsz, ha tudsz készíteni magadnak grafikai / videó anyagokat. Rengeteg ingyen elérhető oktatóanyag található mindkét témában, járj utána és fejleszd magad. Ha nem is válik belőled profi, a megszerzett alapokkal, szakkifejezésekkel könnyebben körbe tudod írni a szakembernek, hogy mit szeretnél, megspórolva ezzel sok időt, pénzt, munkát.

10. Tervezz!
Két szám közötti nyugalmi időszakot arra is kihasználhatod, hogy terveket készítesz. Van elég számod egy EP-hez? Találd ki, hogy mikor és milyen formában jelenteted meg, írj ütemtervet az ezzel kapcsolatos teendőkről! Mit szeretnél elérni 1 éven belül? Mi kell ehhez? Leírva, átgondolva sokkal tisztábban látszanak a céljaid eléréshez szükséges lépések!

+1 Mellékhatás
A fenti tevékenységek bármelyike eredményezhet jótékony mellékhatásként olyan erős inspirációt, aminek köszönhetően a végén mégiscsak alkotni kezdesz. A lényeg, hogy ne hagyd veszni az időd, akármilyen formában is, de foglalkozz zenével.

 

 

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!