Megélni zenéből: Patreon a modern kori mecénás rendszer?

Screen-Shot-2014-07-22-at-2.37.39-PMthumb

A crowdfoundingról, azaz a közösségi finanszírozásról már sokat olvashattunk. Jack Conte, az ötletes zenei videó tartalmairól elhíresült amerikai zenész azonban újragondolta a modellt, és  2013 májusában megalapította a Patreont.

Jack a saját és a barátnőjével közös YouTube csatornáján lévő videók átlagban 100 000 és 1 millió nézettség között mozognak, ami – valljuk be – elég szép. Állítása szerint viszont összességében ez is csak $400 reklámbevételt hoz neki havonta. Öszevetve a videóihoz szükséges munkával és eszközökkel ez közel sem elegendő a megélhetéshez, ezen gondolkodott el.

“Sok nagyszerű lehetőség van online közösség építésre, viszont ezek nem igazán tudnak megélhetést biztosítani.”

Saját meghatározása szerint “minőség központú Web” az, amit létre szeretne hozni. Egy helyet, ahol a művészek inkább a fanbázisuk elhivatottságára alapozva kereshetnek pénzt, ahelyett hogy milliókhoz próbálnak eljutni vírus tartalmak generálásával.

Az alapvető különbség a szokásos crowdfounding koncepcióval szemben – ahol a befektetők egy hónapig tartó időszakban adakozhatnak egy adott projectre – a Patreon arra kéri a felhasználókat, hogy minden alkalommal adakozzanak, amikor az alkotó elkészül egy művel, legyen az egy új videó, dal, képregény stb. A támogatás mértékét természetesen extrákkal honorálhatja a művész.

A modell nem újdonság, mióta művészetek léteznek, az alkotók megélhetését műkedvelők biztosították. Ezt frissíti fel a Patreon. A fő szempont a folyamatos minőségi alkotás, nem pedig egy-egy nagyobb project, így kialakulhat egy különleges kapcsolat a művész és a rajongók / támogatók között, hisz – mint mondja – az emberek továbbra is szeretnék átélni az élményt, hogy felelős, nélkülözhetetlen részesei lehetnek másvalaki alkotó tevékenységének, és ezt nem feltétlenül élhetik át egy gigantikus Katy Perry show alkalmával.

CÍMKÉK: , ,

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá te is!