Miért ijesztget a Soundcloud a DJ mixek miatt?

Az utóbbi időben sokak ellenszenvét váltotta ki a Soundcloud fellépése a DJ mixek feltöltése ellen – hallani különböző figyelmeztetésekről és accountok felfüggesztésről is. Néhány dolgot azonban érdemes megfontolni, mielőtt a jelenségből túl hirtelen vonnánk le következtetéseket.

suspended-soundcloud

Ha egy zene “© All Rights Reserved”, akkor azt illegális a neten bárhova feltölteni, remixelni, DJ mixben felhasználni, vagy bármi hasonlót tenni vele anélkül, hogy a jogosult erre külön engedélyt nem adna. Léteznek ettől eltérő szituációk, például a Creative Commons esetében bizonyos műveletek engedélyezettek – de a forgalomban lévő legtöbb zenére az első eset jellemző.

Csak azért mert a múltban megúsztunk valamit, nem jelenti, hogy attól még nem volt illegális. Ha valaki kapott egy figyelmeztetést valamelyik új DJ mixre, de korábbira (egyelőre) nem, ne legyen meglepve. Valahogyan mindig meg lehet kerülni a rendszert, de ez nem jelenti, hogy érdemes. A technológia folyamatosan változik. A Soundcloud-on állandó nyomás van, hogy frissítsék a rendszerüket és az automatikusan több jogvédett anyagot találjon. A szerzői jog birtokosa diktálja, hogy ezek a tartalmak fent maradhatnak-e vagy lekerüljenek, nem pedig a Soundcloud vagy a Youtube.

Nemrég egyik ismerősöm mesélte, hogy egy ismertebb DJ felhasználta az egyik trekkjét a mixében, aminek ő alapvetően nagyon örült, csak a szám sajnos közel 20 BPM-mel lassabban került a mixbe – nyílván úgy illeszkedett jobban a többi közé.

Ti kaptatok már figyelmeztetést a Soundcloud-tól? Szerintetek jó, ha a szerzői jog tulajdonosának beleszólása van a szerzeményének felhasználásába?

CÍMKÉK: , , , ,

4 hozzászólás

  1. chillumtrio szerint:

    Mondjuk azért egy full account suspension elég drasztikus lépés a SC-tól, pláne hogy többnyire fizető ügyfelekről beszélünk. Elég lenne az adott tracket review alá helyezni, míg az eredeti jogtulajdonos nem engedélyezi, vagy végleg nem tiltja az adott felhasználást. (Kvázi mint a FB tag approval). Persze ez csak akkor működik, ha az original SC is elérhető.

Szólj hozzá te is!