Producerélet: Kell nekem ez az eszköz? Kell tudnom hangszeren játszani?

flume-plugins-630-80Kép: Flume Studio, Musicradar

A legtöbb nélkülözhetetlennek vélt eszközre egyátalán nincs szükséged

Sok producer csatlakozik különböző csoportokhoz, fórumokhoz az általuk használt DAW vagy az általuk kedvelt műfaj szerint. Ezek jó platformok lehetnek arra, hogy hasonló gondolkodású emberek kapcsolatba kerüljenek egymással. Viszont légy óvatos, egyátalán nem biztos, hogy az itt eltöltött idő hasznosabb, mint ha a zenéidet csiszolnád!
Ráadásul lesben állnak a mindentudók. Ők azok akik a saját tudásuk babérkoszorúján ülve az egyetlen fájó kérdéssel törődnek csak, amire még nem találtak választ: “Hogy lehet hogy ennek ellenére mégsem vagyok világhírű, ismert, elismert?”. Ők nagy valószínűséggel tényleg többet tudnak nálad és meg is ragadnak minden alkalmat hogy ezzel te is tisztában légy.

“Te komolyan _azt_ a kompresszort használod? Az egy vicc. Amíg nincs meg az xyz plugin, vagy hardware, semmi értelme az egésznek amit csinálsz!”

Rövid időn belül a teljes dalszerzésre szánt időd különböző fórumokon való vitákkal, keresgéléssel, és a lehető legtökéletesebb eszközök felkutatásával telik majd. Persze ha ez tesz boldoggá, csináld! Viszont ha nem ez az élet célod akkor állj le vele azonnal!
Tényleg rengeteg kiváló eszköz és plug-in fellelhető a piacon, de az igazság az, hogy ha csak néhány eszközt tanulsz meg csuklóból használni (nem csak úgy felszínesen, néhány presetbe belehallgatva, hanem tényleg, kívül-belül, magabiztosan), nagy valószínűséggel eltudod érni amit akarsz!

Közted és azok között akiknek már sikerült, csak az idő a különbség

A példaképeid nem  feltétlenül különleges képességekkel rendelkező emberek, egyszerűen csak több ideje haladnak az úton  és több munkát fektettek bele mint te. Felejtsd el, hogy “valakiben megvan, valakiben nincs”, egyszerűen nem igaz. A legnagyobbak között is sok olyan van aki messze többet dolgozott, hogy elérje a céljait, mint azt gondolnád.

A hangszeres tudás nem nélkülözhetetlen

Rengeteg dalszerző nem játszik túl jól hangszeren, szintén nagyon sok elektronikus zeneszerző nem rendelkezik túl nagy zenei háttérrel és nagyon sokan akik pedig igen, átugrandó akadálynak élik meg amikor szeretnének túl lépni a saját berögzült korlátaikon. Például Brian Eno a világszerte elismert dalszerző aki többek között David Bowie, U2, David Bryne, Coldplay dalokat írt, továbbra is csapnivaló zenésznek tartja magát.

Van zenei háttered? Nagyon jó, használd! Nincs? Szintén hibátlan, közelítsd meg egy teljesen más irányból az alkotást!
A lényeg még mindig az, hogy csináld!

 

forrás: musicsoftwaretraining.com

CÍMKÉK: , , ,

9 hozzászólás

 1. AMB szerint:

  Nice, full egyetértek! Eszembe jutott erről Malcolm Gladwell 10ezer órás szabálya, amiről a “Kivételesek” c. könyvében irt, itt lehet róla olvasni: http://hvg.hu/karrier/20090817_malcolm_gladwell_kivetelesek

  Azóta egyébként többen is támadták: http://www.urbanlegends.hu/2013/09/gyakorlas-vagy-genek-celkeresztben-gladwell-10-ezer-oras-elmelete/

  De sztem a mai világban számunkra, zenei producerek számára az üzenet az, hogy nem valamilyen kütyükben vagy DAWban vagy szoftver / hardver témában való hitet kell táplálni, hanem egész egyszerűen gyakorolni kell, méghozzá kurva sokat. És nem csak a modern értelemben vett zeneszerzésre gondolok, amibe eleve beletartozik a hangszintézis, sampling, stb, de a teljes zenei produceri szakmára, ami pedig nagyrészt kommunikáció, marketing, közösség építése, networking, stb.

 2. v150r szerint:

  Remek írás yank, asszem’ olvastam az eredetit, amiből építkezik (10 things they don’t tell music producers…)
  Ezek tipikusan olyan dolgok, amin ha már “túl” vagy, akkor bólogatsz, de amíg nem tapasztalod meg, nem fogsz rájönni magadtól.
  Tegnap pont olyan napom volt, hogy nulláról kész lett egy track estére, ilyen évente 1x-2x fordul elő maximum. Viszont azt sokan nem tudják, hogy ilyen egyáltalán létezik, amíg nem fektetnek bele energiát minden nap… Beszív, és azt veszed észre, hogy: “jé, kész a zene”, addig meg csak jön, és jön…
  Az arányokat mindenkinek magának kell megtalálnia. Az, hogy mennyire ismered a dawot, a plugineket, fontos, de nem lehet mindenre 100%-ot fordítani, és nem is kell, magadat kell megismerni… Teljesen kontraproduktív lehet, és hónapokra kilőhet minden lelkesedést, ha elhatározod, hogy na, most megtanulsz “úgy” kompresszálni, vagy ilyen-olyan hangokat csinálni. Persze, tanulsz egy csomó új dolgot közben, de csalódott leszel, mert _olyan_ a legritkább esetben lesz. Ahhoz tényleg tudnod kell, hogy mit csinálsz, és azt csak gyakorlás és energiabefektetés után érheted el, nem direktben – szerintem.
  Saját magadat kell megismerned, a saját képességeid működését ahhoz, hogy fejlődni tudj. Csinálni kell, előbb-utóbb meglesz az eredménye. S szerintem mindenki tud még fejlődni, mindenkinek vannak hiányosságai, mindenki valamiben gyengének érzi magát. De szerencsére mindig van tovább, mindig van több, csak kezelni kell tudni.

  • iamyank szerint:

   Köszi szépen!
   És igen igen ott is van a végén a forrásfeltüntetés, ahogy illik :)
   egyet értek mindennel amit mondasz, ezért is elevenítettem fel ezt a cikket mert telitalálat, személyes tapasztalataim alapján is kb. pont erre jutottam. Amint napi rutinná válik a zenével foglalkozás, egészen más ütemben fejlődik bárki. Csak ugye kezdetben ezt a legnehezebb elfogadni, hogy az igazi nagy eredményt az első 1-2 év hozza amit úgy tölt az ember hogy átlag napi szinten 2-3 órát foglalkozik vele.

   • v150r szerint:

    jaaj, lemaradtam a forrásról, bocsi :)
    anno nekem ilyen tekintetben nem voltak elvárásaim egyébként. később igen 3-4 év után már “szerettem volna” egy release-t, de aztán ez is meglett, szóval csak idő kell, meg kitartás. De abból tényleg sok :)

 3. Blaaze szerint:

  Nagyon szépen köszi az írást, és a két komment is nagyon jo!!! Pont az utóbbi napokban, 1-2 hétben volt bennem ez az érzés hogy nem tartok ott ahol szeretnék ! /Igaz, még nincs másfél éve hogy saját zenéket csinálok !/ Még egyszer köszi, sok erőt adott adtatok !!!! Peace!…. :)

 4. Gabó szerint:

  Nagyon jó írás!
  Egyetértek vele nagyrészben!
  Azért a hangszeres tudást jó fejleszteni. Főleg, ha az embernek nincs jó énekhangja. Jacko sem tudott nagyon jól zongorázni, gitározni, de neki ott volt a hangja! Egyszerűen felénekelte a szólamokat, amiket csak fel kellett játszani a hangszerelési ötletei alapján.
  Zongorázni, gitározni érdemes, mert viszonylag hamar sikerélményt lehet elérni, ami sok motivációt adhat.
  Ambrusnak igaza van abban, hogy egy embernek az alkotáson kívül sok egyéb dolga is van. Sajnos sokan átesnek a ló másik oldalára, hogy csak kommunikálnak, de amit közben zene címen létrehoznak az hallgathatatlan, unalmas zaj. Egyeterértek, hogy nem a drága plugintól, vastól lesz jó egy zene. Az más kérdés, hogy azonos tudás mellett jobb eredményt lehet elérni technikailag jobb eszközökkel. Ettől még a dal nem lesz jobb.

 5. EKY szerint:

  Csatlakozom az előttem szólókhoz, valóban tényszerű a cikk. Gratulálok.

Szólj hozzá te is!