Így küldj demót kiadónak JÓL

How-To-Send-The-Perfect-Demo-610x457

Aaron Simpson a Simplify Recordings és a Build it Records alapítója felhívja a figyelmünket a legfontosabb szempontokra amiket nem téveszthetünk szem elől amikor a zenénket próbáljuk egy kiadóhoz eljuttatni.

Nézzük egy A&R szakember szemszögéből

Kezdetben minden kiadónál a beérkező demók hallgatása az egyik legérdekesebb munkakör. Gondolj csak bele, kézhez kapod a kiadás előtti friss zenéket anélkül, hogy kutatnod kellene utánuk. Ráadásul a szerzők sorsa a te kezedben van! Néhány év után viszont ez az izgalmas feladat pont az ellenkezőjére fordul: nagyjából a legproblémásabb dologgá válik amivel megkell küzdened. Ugyanis egy kiadó ahogy egyre sikeresebbé válik, a beérkező anyagok mennyisége exponenciálisan növekedni kezd, a minőségük pedig sajnos exponenciálisan romlik. Olyan mintha mindennap, amikor kimennél a postaládához, végtelenül növekvő levélmennyiséget találnál és rengeteg közülük olyan amivel valójában egyátalán nem tudsz mit kezdeni. Persze az elején teljes erővel igyekszel minden egyes levelet figyelmesen végigolvasni, de egy idő után egyszerűen már nem olvasod el mindet (kivéve azokat amiket első ránézésre olyannak ítélsz, ami megérheti a rászánt időt)

Kezdjük a tiltólistával, avagy MIT NE

(és igen, ezek mind valós tapaszton alapulnak)

SEMMIKÉPP ne küldj nyitott körüzenet több kiadónak egyszerre

Sima spam kategóriába esik, szokás szerint azonnali olvasatlanul törlést érdemel. Sok ígéretes producer akar hozzáférni demo címlistákhoz és válogatás nélkül szórná a zenéjét akár olyan kiadóknak is akik akkor sem adnák ki ha meghallgatnák. Ez nagyjából olyan hozzáállás mintha “szart dobálnánk a falra, aztán majd meglátjuk mi ragad fenn”. Ha csak nem indokolt, a BCC (titkos másolat) elhagyása elég idegesítő “válasz mindenkinek” üzeneteket eredményezhet!

SEMMIKÉPP ne küldj zenét harmadik fél szolgáltatásával, mint Sendspace vagy Mediafire (vagy zip fájlok)

Ne akard megduplázni, vagy megtriplázni azt az időt ami az anyag meghallgatásáig telik el. Átverekedni magad a reklámokon, felugró ablakokon, hogy a letöltésig eljuss. Majd várni, hogy letöltődjön (nagy esélyel igen lassan), megkeresni a letöltések között és végre meghallgatni, mindezt azért, hogy eldönthesd jó-e a zene? Te szivesen csinálnád végig ezt a procedúrát?

NE csatolj mp3 fájlt

Ha a kiadó webszervere olyan speciális beállításokkal rendelkezik mint a maximalizált csatolmány méret, az elküldött demód soha nem fog megérkezni. Ráadásul minden igaz erre az esetre ami az előzőre.

NE küldj bootleget vagy remixet

Most komolyan, minek?

NE küldj bő lére eresztett biográfiát vagy szükségtelen infókat

Az az igazság, hogy egyetlen infó sem releváns, ha a zene nem elég jó. Rengeteg üzenetet kapok hosszú szívszorító történetekkel, de ezeket azonnal átugrom és keresem a streaming linket a zenéhez (remélhetőleg van). Ha működik a zenéd, megfogunk keresni, hogy mit érdemes még tudnunk rólad.

NE írj olyasmiket, hogy “ez az első trackem” vagy  “14 éves producer vagyok”

Egy A&R szakember a minőségi zenéket keresi, a legjobb producerek legjobb számait. Egy szerző legjobb munkái (ha egyátalán valaha) nagyon ritkán születnek az első években. Megértem, hogy muszáj megmutatnod az első kész(nek vélt) zenéidet, de erre vannak a szülők, a barátok (pláne ha objektív visszajelzést kaphatsz tőlük). Ha te egy tinédzser producer zseni vagy, a környezeted jelezni fogja.

NE linkelj be gyűjtő helyeket ahol “az összes zenéd meghallgatható”

Egy példa: soundcloud.com/artist. Egy A&R-os nagyon hálás lesz ha csak egy (vagy két) számot linkelsz, ezzel ismét megkímélve őt a plusz munkától, máskölönben szintén a zenéid meghallgatása nélkül ugrik a következő levélre.

NE jelöld be a kiadó munkatársait ismerősnek, hogy privát üzenetben zaklathasd (kivéve ha személyesen ismered) őket

Emlékezni fognak a nevedre, és nem olyan minőségben ahogy szeretnéd.

Ne próbálkozz kétségbeesetten

A kétségbeesettség egy nagyon romboló érzés. Messze visz az objektív szemlélettől és emiatt olyan döntéseket hozhatsz amivel eltántoríthatod az embereket, ami pont a célod ellenkezője. Ha egy olyan kiadóval szeretnél szerződni akiket tisztelsz azért mert szimpatikus, átgondolt lépéseket teszneke, neked ugyanígy kell hozzáállnod. Összességében egy kiadó olyan ígéretes tehetségeket keres akik évek óta követik a munkásságukat, ismerik a zenei irányt amit képviselnek, és ahogy ezt prezentálják. Tehát úgy kell tálalnod a demódat, hogy egyértelműen azt üzenje,  megérted és tiszteletben tartod az említetteket.

Néhány tipp ami segíthet

1. Pontos cím / Tárgy
Pl. “Producer Név Demo”

2. Csak egy e-mail címre küldd el
Hozzávehetsz több címet is ha szükséges, pl. ha több kontakt e-mail is van ugyanahhoz a kiadóhoz

3. Rövid leírás
Pl. “X producer vagyok x országból. X ideje követem a kiadót és szeretném ajánlani a demómat” (extra pont, ha megemlíted a kiadó nevét is pár rövid de kedves szóban, ezzel is utalva arra, hogy kifejezetten nekik célzod ezt a levelet.)

4. Streaming link 1 vagy 2 számodhoz
A legjobb a private Soundcloud link, nem több mint kettő. Ha tetszik a kiadónak, az első kérdésük szokás szerint az, hogy “Hallhatunk többet is?” majd “Mit kell tudnunk rólad?”

BÓNUSZ: Kapcsolatban vagy más producerrel aki már leszerződött a kiadóhoz?

Ha igen, kérd meg óvatosan, hogy továbbítsa a demódat. Ennek köszönhetően különleges figyelmet kap az anyagod és legalább annyit biztosan megtudhatsz, hogy megfelel-e az elvárásoknak.

 

forrás: Simplify Recordings

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!