“A pop nem uncsi” – GOMA / Passed interjú

A Passed a Mesmerize című klipjével pár hete ledobta a pop-bombát, és alig találunk olyan hazai zenei blogot, ahol ne írtak volna róluk.  A négy tehetséges és lelkes fiatalból álló csapatot Nizalowski Dorottya és Fanni, illetve a GOMA alkotja, a GOMA-t pedig Lee és Lewis. A két srác pár hónapja állt fel az imPro padjából, azt állítják magukról, hogy “the happiest music duo that ever existed”,  és nem kevesebbet tűztek ki célul, mint bebizonyítani itthon, hogy a popnak van jövője.      

– Az imPro-ba már együtt jöttetek, a csoportban ti voltatok “gomáék”. Hogy ismerkedtetek meg?

passed-levi

Lee

Lee: Én sárospataki vagyok, és itt a helyi gimiben nyomtam a sulirádiót, amiben Lewis is a társam volt.

Lewis: Királyhelmecről jöttem, Szlovákiából, középsuliba már Lee-vel jártam. Az egyik szünetben látta, hogy én is Live-ban csinálok zenét, ekkor kezdtünk el dumálni.

– Kinek milyen zenei múltja van? 

Lewis: Négy évig jártam zongorára, majd YouTube-ról tanultam meg gitározni. Otthon mindig rockzenét játszottunk a bandáimmal, később Lee-vel megbeszéltük, hogy egy hétvégére összebútorozunk megírni egy teljesen más hangvételű EP-t.

Lee: Kiderült, hogy Lewis-szal annyira jól működünk együtt, hogy az a hétvége azóta is tart. Én egyébként 13 éve zongorázom, majd a rengeteg elektronikus zene hallgatása után szinte evidens volt, hogy belekóstolok a produceri világba.

– Akkoriban döntöttetek úgy, hogy beiratkoztok Zenei Producer képzésre?

Lee: Olvastam egy interjút a Recorderben Yankkal, aki mesélt a suliról. Akkoriban nagyon nem éreztem magam otthon az egyetemen, ahol éppen tanultam, úgyhogy másnap a zárthelyi dolgozatok után be is néztem hozzátok. Nálatok tanultam meg profi módon elkészíteni és kreatívan továbbadni a zenéimet. Csók az imPro családnak!

Lewis: Amikor beiratkoztunk, már volt némi jártasságunk az Live-ban, de azt is láttuk, hogy rengeteget kell fejlődnünk. Meghallgattuk a végzett diákok final projectjeit a neten, amelyek között rengeteg remek zenét találtunk, ez győzött meg minket. Az imPro rengeteget segített abban, hogy analitikusan tudjak zenét hallgatni: észreveszem mi, miért és hogyan működik egy dalban. Továbbá megtanított arra, hogy korlátokat szabjak magamnak, víziót alkossak. Így gyorsabban, céltudatosan tudok zenét csinálni.

–  Miből inspirálódtok, mik a legmeghatározóbb zenei élményeitek?

passed-david

Lewis

Lee: A legmeghatározóbb nekem mindenképpen edIT – Crying Over Pros For No Reason című albuma volt még általános iskola hatodikban. Azóta is rajongok a rejtett apró zajokért az elektronikus dalokban. Manapság Cashmere Cat, Lido, és az ő bandájuk inspirál engem a leginkább.

Lewis: Elektronikus zenei téren a legnagyobb hatással Flume volt rám, de bármilyen koncertre is megyek el, az valahogy mindig befolyással van rám. Nekem rendkívül fontos az élő zene.

– Hogy alakult a Passed, hogy csatlakozott hozzátok Fanni és Dóri?

Lewis: Lee és Dóri régóta nézegették egymást Facebookon, majd egymásra hangolódtak, és mivel mindketten zenélnek, kipróbálták, hogy együtt mit tudnak alkotni.

Lee: Alig néhány nappal később csatlakozott a produceri munkálatokhoz Lewis, végül a hárfajátékával Dóri ikertestvére, Fanni is keményen besegített. Lényegében az egész magától értetődő volt, hiszen legjobb barátok vagyunk, és szeretünk együtt lógni és zenélni.

– Zeneileg miben különbözik a Passed a GOMA-tól?

Lee: A Passednek a kulcsfigurája a hárfa, és jobban háttérbe kerül a gitár, ami ugye a GOMA jellegzetességét adja.

Lewis: A GOMA-ban az az izgalmas, hogy mindig más énekessel dolgozhatunk, a Passed-et pedig azért is szeretjük, mert banda hangulata van. Itt az aranyhangú Dórival állandó az énekesünk, sok közös próbánk van, és folyton a saját határainkat feszegethetjük.

– Kinek mi a szerepe a csapatban?

Passed

Passed

Lewis: Lee és én javarészt a produceri munkálatokért felelünk. Letisztult, basszusnehéz zenei alapokat csinálunk, amibe kihívás beleilleszteni egy olyan klasszikus hangszert, mint a hárfa.

Lee: Meglepő módon Dórinak a félkész zenei alapokra már szinte gyerekjáték olyan dallamokat írni, amitől rendre eldobjuk a hajunkat. Élőben egyébként változik ez a felállás, ott ugyanis Lewis basszusgitározik és szintizik, Lee dobol és effektel.

– A Mesmerize-hoz készült egy klip, amit már 23 ezren néztek meg a Youtube-on pár hét alatt. Hogy zajlott a klip forgatása? Tényleg random embereknek énekelt Dóri az utcán?

Lee: Nagyon mókás forgatás volt! Azt tudtuk, hogy VHS-sel akarjuk felvenni a anyagot, de öt perccel a kezdés előtt még fogalmunk sem volt, hogy mi lesz a klip koncepciója. A Szív 17  lányai (-a Szív 17 grafikusok és építészek közös stúdiója, bemutatóterme) az utolsó pillanatban előálltak ezzel a hatalmas ötlettel, és végül Dóri valóban véletlenszerű embereknek énekelte el a dalunkat. Borzasztóan élveztük az egészet.

– A Mesmerized az imPro-ban Lee Final Project vizsgamunkája volt. Mit változtattatok a track-en?

Lee: Ez egy vicces kérdés, mert a dalnak eredetileg egy vad breakcore őrület volt a befejezése. Ez természetesen ment a levesbe.

Lewis: Továbbá igyekeztünk letisztítani a hangképet, és befogadhatóbbá tenni a dalt. Végső simításként átírtuk a dalszöveget, illetve egy új verzét is kapott a dal.

– Készültök A Dal nevű műsorba a formációval. Mire számítottok, miért fontos nektek ez a megmérettetés?

Lewis: Elsősorban az motivál bennünket, hogy egy szélesebb közönséghez juttathassuk el a zenénket.

Lee: Szeretnénk rámutatni itthon arra, hogy a pop nem uncsi. Rétegzenéket át lehet alakítani teljesen befogadhatóvá úgy, hogy az még mindig élvezhető legyen.

Az idén szeptemberben jelent meg az első GOMA EP, de hamarosan várható a Passed EP is. Mit lehet tudni róla?

Lee: A Passed EP januárban fog érkezni, és helyet fog kapni rajta az eddigi legszentimentálisabb dal, amit valaha írtunk, illetve egy nagyon GOMA-s, happy feel track is, amit Lewis imPro vizsgamunkájából gyúrunk tovább.

Lewis: Természetesen a Mesmerize rajta lesz a kislemezen, egy gospel dallal is próbára tesszük magunkat, illetve egy Drake feldolgozás is készülünk. Nagyon izgalmas lesz!

– Mi a legnagyobb álmotok, amit zenei producerként szeretnétek elérni?

Lewis: Az eddigi projektjeinkkel szeretnék annyira befutni, hogy ismerjék a zenénket a világban, és szabadon turnézhassunk a kedvenc országainkban. Később szívesen összeraknék egy nagy kedvencemnek egy teljes albumot.

Lee: Snoop Doggal egy közös klip.

GOMA Facebook
GOMA Soundcloud
Passed Facebook

Afterlife sorozatunkban a nálunk végzett hallgatókkal az imPro utáni életről sztorizunk.
Korábbi posztok ebben a kategóriában.

CÍMKÉK: ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!