10 tipikus mixing hiba – és azok orvosolása

Ha keverésre kerül a sor, könnyen zátonyra futhatsz, ezért összegyűjtöttünk 10 jellemző csapdát amit és tanácsot amivel elkerülhetitek azokat, feltéve persze ha nem pont arra van szüksége a zenédnek, hogy belelépj.

 

1. Minden középen

Screen Shot 2016-02-03 at 6.26.38 PM

Manapság a plug-in szintetizátorok nagy része eleve olyan széles, dús sztereó képpel és mélységgel szólal meg, hogy könnyedén elfeledkezhetünk a panoráma potméterről. Ha minden hangszert középen tartasz, könnyen konfliktus alakulhat ki, és olyan zenei elemeknek, mint a lábdob, a basszus vagy az ének (amiket ajánlatos középre panorámázni) meg kell küzdeniük a helyért a zenében lévő összes többi hangszerrel. Vigyázz, a fejhallgatóban keverés könnyen átverhet, hiszen megszűnteti a környezet természetes lecsengését, így hamis képet kaphatsz a zenéd sztereó teréről.

Tipp: Kísérletezz a zene kevésbé fontos elemeinek balra, jobbra panorámázásával és figyeld meg mikor szabadul fel szabad hely középen.

 

2. Csak emelésre használt EQ

Screen Shot 2016-02-03 at 7.16.13 PM

Az EQ nem csak emelni tud, hanem vágni is. Gyakori hiba amit mindenki elkövet amikor először nekiveselkedik a keverésnek, hogy szép lassan minden EQ band-en emel egy kicsit. Az igaz, hogy a hangszínszabályzókat bizonyos tartományok is kiemelésére tervezték, de mivel a frekvenciatartomány véges, könnyen lehet, hogy azt a tartományt, ahol emeltél, egy másik hangszerben csökkentened kell, hogy ne adódjon össze és váljon túlzsúfolttá, nehezen definiálhatóvá.

Tipp: Ha egy konkrét tartományt emelsz, csinálj neki helyet a frekvenciatartományban olyan csatornán való vágással, amelyekkel ütközhet.

 

3. Sávok pirosban

clipping

Szinte az összes plug-in szintetizátor gyári presetjei nagy hangerővel igyekeznek lenyűgözni a felhasználót. A baj csak az, hogy ha bekerül a mixbe egy jelentősen hangosabb hangforrás, hirtelen minden más halk, erőtlen lesz, ez pedig arra kényszeríthet, hogy hangosítsd hozzá a többi sávot is, így viszont hamar pirosban találhatod magad.

Tipp: Ez ellen jó megoldás lehet, hogy első lépésként a projected sávjainak hangerejét -6, -8dB környékére halkítod . Így megőrizheted a headroomot még akkor is, ha a frissen berakott sound eredetileg közel lenne a 0 dB-hez.

 

4. Eltúlzott reverb

1365-4

A Reverb egy kiváló mixing eszköz, de amellett, hogy néhány hanggal csodát tesz, könnyen definiálatlan masszává teheti a mixedet. Ez a mély tartományra hatványozottan igaz: lábdob, basszus vagy akár egy pad mélyebb hangjai esetében is. Ugyanis erő és határozottság helyett, a reverb felhigíthatja hangképet, ha nem vagy elég óvatos.

Tipp: Ha mindenképp sok teret szeretnél használni sok hangon, helyezz a Reverbből érkező jel után egy EQ-t és vágd le a 200 Hz alatti tartományt.

 

5. Keverés megszakítás nélkül

tumblr_muikroZpGe1srpvizo1_1280 (1)

A keverés maraton, nem sprint. Minél több ideig terheled a füled, annál több mixing hibát fogsz elkövetni. Először a józan ítélőképességed válik megbízhatatlanná az ismételt újra hallgatás miatt, így hozva rossz döntéseket hangerő, reverb, EQ fronton. Majd észrevétlenül kis lépésekben de folyamatosan hangosítod a monitor hangfalakat, mivel a füled folyamatosan hozzászokik a hangnyomáshoz, nem érzed már annyira határozottnak a zenét. És végül – szintén a füled túlterheltsége miatt – túlemeled a magas tartományt.

Tipp: Időnként szakítsd meg a folyamatot, csinálj valami mást ami nem terheli a füled. A mix meg fogja köszönni.

 

6. Preset használat változtatás nélkül

Figure-4

Nem csak a szoftver szintetizátorokat szerelik fel presetekkel, hanem a kompresszorok, EQ-k, sőt mastering eszközök is gyakran gyári beállítások hosszú listájával érkeznek. Ezekkel viszont bánj óvatosan. Igen kicsi rá az esély, hogy egy mixing preset pont azokat a specifikus hibákat orvosolja ami a te mixedben javítandó, vagy azt a karaktert adja meg neki amire éppen szükséged van. Ahogy elkerülöd a szintetizátor presetek használatát annak érdekében, hogy egyedi karakterrel ruházd fel a zenédet, ugyanígy járd végig a mixing fázisokat. Egészen biztos, hogy egy a ‘Dream Acoustic Guitar’ vagy ‘Pop Master’ preset nem tud olyan döntésket hozni mint te kritikus hallgatás közben, viszont hasznos segítség lehet a fejlődésedhez.

Tipp: Minden dal más, ezért nem létezhet ‘egy klikkes’ megoldás.

 

7. Egy ‘Dobok’ sáv

PIC_3-1

Megannyi oka van annak, hogy az akusztikus dob felvételeknél sok mikrofont használnak, ezek közül az egyik az, hogy így a hangmérnök a mixing fázisban egymástól elválasztva hozzáfér az egyes hangokhoz. Gondolkodj hasonlóan akkor is ha nem akusztikus forrásból származnak a dob hangjaid. Ha elkészültek a patternek, rendereld ki az egyes dobhangokat külön sávokra, így a dob sávod minden elemét külön processzálhatod.

8. Káosz a projectben

myloops-trance-stems-ableton-project-2-old-horizons

Zene írás közben lenémítunk átmenetileg sávokat, részeket, ötleteket miközben a szerkezeten dolgozunk. Ez egy természetes velejárója a munkafolyamatnak, viszont ha keverési fázisba érsz, itt az ideje végleg kidobni, amire nincs szükség. Apróságnak tűnik, de két hasznos következménye is van a takarításnak. Először is processzor kapacitást szabadítasz fel (attól függetlenül, hogy lenémítod a sávot, a processzor ugyanúgy dolgozik). Másodszor pedig, az átlátható project mindig segít fókuszálni a figyelmed.

Tipp: Mixing előtt tisztítsd le a projected, használj színkódokat a különböző hangszercsoportokhoz (pl. dobok – barna, basszusok – vörös)

 

9. Korai maximizer használat

No-No-Theres-No-LIMIT-580x335

A mastering folyamat során a zene végleges formát ölt és különálló hangok közti kohézió megerősödik. A mastering plugineket arra tervezték, hogy véglegesítsék, dúsítsák a mixet. A véglimitert, maximizert pedig arra, hogy a végleges hangerő szintre emelje azt. Éppen ezért ne alkalmazd túl korai fázisban.
Érdekes lehet, ha keverésnél kipróbálsz egy Loudness Maximizert, de amint kikapcsolod, észre fogod venni, ha a mix nincs rendben. Az ilyen drasztikus dinamikaszabályozás alapján hozott mixing döntések szinte biztosan további problémákhoz vezetnek.

Tipp: A mixing fázisban ne használj kompresszort és limitert a master csatornán, kivéve ha a sound design szerves részét képezi. Menj végig figyelmesen a keverés minden fázisán mielőtt egyátalán gondolnál a masteringre.

 

10. Túl sok feladat egy kompresszorra

waves-cla-76-black

Ha van ének a zenédben, valószínűleg az a legfontosabb része, így a hallgatók arra fognak első sorban figyelni. Ez azt jelenti, hogy a hangerejének tökéletesnek kell lennie az dal elejétől végéig. Köztudott, hogy a kompresszor kisimítja a dinamikát, visszafogva a nagyobb hangerő kiugrásokat, de nagyon kicsi arra az esély, hogy egyetlen beállítás pont megfelelően tartsa kordában végig az ének sávot.

Tipp: Ha kell, használj hangerő automatizációt. Tudatos hangerő változtatással megkönnyíted a kompresszor dolgát, és nagyobb eséllyel viselkedik majd úgy az ének sáv, ahogy szeretnéd.

 

Készült a Point Blank cikke alapján.

CÍMKÉK: , , , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!