5 technikai trend 2016-ból

Hogyan hangzott a pop zene 2016-ban? Most, hogy már vége az évnek, visszanézve 5 meghatározó trendet is láthatunk, amelyek a toplisták élén jellemzőek voltak.

 

1. Lassabb tempó

2015-ben a Billboard 100-as listáján szereplő számok tempójának mediánja 120 bpm volt. Emellett a leggyakrabban választott tempó is ez volt. (További infókért nézd meg Erik Storm analízisét 2015-ről.)

2016-ban pedig méginkább lelassultak a dolgok. Egyre több 80 és 104 bmp közötti dal lett listavezető, Drake “One Dance”-től (104 bpm) Justin Bieber “Love Yourself”-én át (100 bpm) Rianna “Work”-éig (92 bpm). Ami azt illeti, 11 szám lett listavezető idén, és ebből 8 104 bmp alatti. Sőt, mi több, a maradék három csak nagyon rövid ideig uralta a listákat – a teljes évben összesen 7 hétig volt olyan listavezető, aminek a tempója 104 bmp fölött volt (“Pillowtalk,” “Can’t Stop the Feeling,” és “Black Beatles”).

 

2. Mollok

 

 

2015-ben a Billboard top 100-as listájának több, mint a felét mollban írták – ez a trend is folytatódott. A 11 listavezető dalból 7 mollban íródott, köztük a 2016-ot felavató “Hello” Adele-től, vagy Rianna “Work”-je, és Sia-tól a “Cheap Thrills”. Egy fontos kivétel azonban, hogy az a dal, amely a leghosszabb ideig uralta a lista élét (The Chainsmoker – “Closer”) dúrban íródott.

 

3. Karibi stílusú ütemek

 

 

2016-ban jamaikai-szerű reggae ütemek ismét élre törtek. A listavezető számok többsége (Sia –  “Cheap Thrills”, Drake – “One Dance”, Rihanna – “Work”, és Justin Bieber – “Sorry”) nagyon hasonló dob mintát követ.

 

4. Hiperkompresszált, vékony vokál

A lead-vokál minősége, tonalitása és karaktere jellemzően jó indikátora az aktuális producer trendeknek. Ha szeretnéd, hogy úgy szóljon a dalod, mint egy rádiós sláger, kezd a vokál kezelésének megértésével. Ez adja a mix alapját.

 

 

A tavalyi slágerek vokáljai igen erősen kompresszáltak voltak (nem meglepő módon), emellett továbbra is erősen jelen van a határozott magas tartomány. Vegyük csak példának Justin Timberlake “Can’t stop the feeling”-jét. Itt a kompresszált vokál dinamikája egyáltalán nem változik a dal különböző részeiben. Ehelyett azonban a vokál-layering trükköknek köszönhetően a hallgató azt hiszi, valóban dinamikai váltások történtek.

 

5. Samplerekkel játszott vokál hangminták

 

 

A mintázott hangok műfaja természetesen nem újdonság, viszont 2016-ban mindenképp meghatározó trend volt. Maga a technikai egyszerű: kapj elő egy vokál hangmintát, vagy loopot, tedd be egy samplerbe, és játssz le vele egy dallamot. A trükk a megfelelő vokálminta használatában rejlik, hogy karakterét, dallamát tekintve passzoljon a dalba. Nagyon sok producer használja ezt a trükköt, mert rendkívül fülbemászó, hiszen az emberi hang sokkal inkább megragad a hallgatóban, mint bármilyen más hangszer. Rengeteg tavalyi sláger alkalmazta ezt a trükköt,  (DJ Snake – “Let Me Love You,” Mike Posner – “I Took a Pill in Ibiza,” Rihanna’ – “Needed Me,” és természetesen Justin Bieber – “Sorry”), hogy aztán ne tudjuk kiverni őket a fejünkből.

 

A cikk forrása: https://splice.com/blog/5-producer-trends-of-2016/

CÍMKÉK: , , ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!