Mentettél már ma? 4 tipp az adatvesztés ellen

Vesztetted már el zenei projektedet? Persze, hogy vesztetted. Talán az összeset is. Az alábbi trükkökkel azonban meg tudod akadályozni, hogy elszálljanak a cuccaid.

 

Tipp a tippek előtt: ne válassz ki belőlük egyet – csináld meg mindet.

 

1. Tudd, hogy mennyi helyre van szükséged a biztonsági mentésekhez.

 

Mielőtt eldöntöd, hogy melyik szolgáltatást vagy eszközt fogod beszerezni, számold végig, hogy mennyi helyre van szükséged a teljes rendszer másolásához. Vedd bele a gépeden tárolt dolgokat, és azokat a sample pack-eket, instrument-eket és egyéb adatokat, amiket külső eszközön tárolsz. Például:

  • Mackbook Pro Háttértár (250 GB) – biztonsági mentés helyigénye 500 GB
  • Külső winchesteren lévő dolgok (1 T) – biztonsági mentés helyigénye 2 T
  • Mackbook Pro bootolható klónja – biztonsági mentés helyigénye 250 GB

Összesen kb. 2,75 T

Nem árt a biztonsági mentés tárhelyét minimum megduplázni ahhoz képest, hogy mennyi tárhellyel dolgozol (tehát ha 100 GB-os meghajtóra dolgozol, a backup tárhelyed legyen 200 GB-os), de erről majd még később.

 

2. Ments minél több helyre

 

A biztonsági mentés első szabálya, hogy annyi féle helyre mentsd el az adataidat, amennyire csak tudod. A legjobb, ha elérhetőek a felhőben és fizikai adathordozón is. A felhőt használd olyan adatok tárolására, amiknél nem engedheted meg az időkiesést- például aktuális projektek. Az olyan dolgokat, amik nem változnak folyton (például sample pack-ek), nem feltétlen szükséges, hogy a felhőben tárold.

A nem helyben lévő biztonsági mentés fontos stratégiai pont. A felhő alapú tárolás is ilyennek számít. Ha fizikai adathordozóra mentesz, érdemes két ugyanolyan példányt tartani, egyet mondjuk az irodában, és egyet otthon, de még jobb, ha egy barátodnál van, így azt is kivéded, ha az egyik winchester meghal, vagy netán kigyulladna a lakásod.

 

3. Ments gyakran

 

A felhő alapú mentés egyik nagy előnye, hogy automatikusan azonnal, vagy legalábbis frekventáltan frissíti az adatokat. Magyarul, ha épp valamilyen projekt kellős közepén vagy, a rendszer akkor is minden 5 percben készít egy mentést, és feltölti a felhőbe. Ha összeomlik a géped, csupán néhány percnyit vesztettél a munkádból.

 

4. Mentsd el a munkád különböző verzióit

 

Az ok, amiért kétszer akkora tárhelyet ajánlottunk a backup tárhelyre az, hogy folyamatában ments különböző verziókat a munkádból. Így vissza tudsz nyúlni egy-egy dokumentum vagy zene régebbi verzióihoz – ha megvan rá a tárhelyed, ezt könnyedén megteheted.

 

A cikk és kép forrása: https://splice.com/blog/4-best-practices-for-music-producers-to-backup-projects/

 

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!