Csak megnyomod a gombot és kész a zene

Tomas Villegas egy terméket bemutató videó után kutatott a YouTube-on, de semmit nem talált. Mint az a modern világ tündérmeséiben lenni szokott: csinált maga egyet, hátha másokat is érdekel és ezzel a lendülettel bele is vágott a YouTube kontent gyártás csodálatos világába.

Hamar rájött, hogy a videóknak jót tesz némi zenei aláfestés, aztán hamar arra is, hogy ez bizony nem olcsó játék.

“Hetente töltök fel új videót, kifizetni 52 különböző egyedileg legyártott zenét.. nem túl ésszerű befektetés”

Na de ez az egész hol érdekes nekünk? Egészen pontosan ott, hogy felfedezett egy Jukedeck nevű céget ami számítógép által generált háttérzenéket ad el 99 centért kis ügyfeleknek, $21.99-ért nagyoknak.

A szolgáltatáshoz tartozik, hogy a vásárló kiválaszthatja milyen hosszú zenét szeretne, milyen stílusban, milyen hangszerek szerepeljenek benne, sőt még a zene dramaturgiáját is meghatározhatja.

Természetesen nem ezek az első lépések a számítógép által generált zene témakörben. Az első ilyen zenei részlet 1957-ben született.

David Cope a kaliforniai egyetem nyugalmazott professzora szerint az egyik nehézség az volt eddig, hogy nem volt elég nagy az érdeklődés (és ezzel a befektetés) az ilyen projectek mögött.

“Senki nem akarja azt látni egy zene alatt, hogy ‘Composed by Computer Program Experiments in Musical Intelligence by David Cope’” – mondja. “Még kevésbé akarnák ezt a közönség felé kommunikálni”.

A világ viszont változott. A Jukedeck nem az első program ami zenét ír, viszont az üzleti stratégiája működni látszik. YouTube és Vimeo kontent gáyrtók milliói szeretnének zenét használni, de nem tudják megfizetni.

A professzor szerint azok a zeneszerzők akik jingle-öket és háttérzenéket írnak, hamarosan új munka után nézhetnek.

“Ebbe az irányba haladunk. Lehet, hogy 20 év múlva, lehet, hogy 50 év múlva, vagy 2, de egyértelműen számolnunk kell ezzel a változással is. Meg fog történni.”

Pánikra valószínűleg nincs ok. Az emberi kreativitás túlságosan összetett ahhoz, hogy emberek által írt automatizált rendszerek helyettesíteni tudják. Azok viszont akik szigorú szabályrendszerek szerint hoznak létre funkcionális termékeket és a jövőben is ezzel szeretnének foglalkozni, talán tényleg okosan teszik, ha lassan fejlesztenek egy saját zene generátor rendszert.

ZPTvUvm

Készült az NPR cikke alapján.

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!