Honnan tudod, hogy elkészült a zenéd? 2. rész

Screen Shot 2017-08-10 at 15.46.20

Mindenki, aki alkotni kezd, előbb utóbb belefut ehhez hasonló kérdésekbe: Mikor készül el? Mi hiányzik? Egyátalán mi az, hogy kész? Az egyik leggyakoribb kérdéskör, amivel találkozunk, így utánajártunk, mit mond az internet a témában.

5 probléma és megoldás

1. Mindig újat kezdesz

Kötetlenül pörgetni a dalszerzést, beat írást az egyik legszórakoztatóbb része a folyamatnak. Ha viszont kezd valamelyik ötlet teherré válni, az ember könnyen félredobja és inkább új projectet nyit. Ez jól is van így, még akkor is ha lassan megtelik a gép félkész ötletekkel. Ezekből lehet később akár egy albumnyi anyag is. Ha viszont megjelenik az igény arra, hogy publikálj, az bizony azt jelenti, hogy itt az ideje befejezni néhány számot.

Megoldás:
Egy kis fegyelem kelleni fog. Tűzz ki egy dátumot amikorra el kell készülnöd a dallal, de tartsd nyitva a lehetőséget, hogy ezután a dátum után is finomíthass rajta. Rendereld ki, hallgasd telefonon, kocsiban és elemezd. Írd fel az ötleteket (de ne vezetés közben) és módosíts ha kell. Lehet jó lépést teszel, lehet rosszat, de lényegtelen, mivel a cél pusztán az, hogy kialakuljon benned a “zene befejező” munkafázis. Ha rákapsz arra, hogy ez miben más mint a kötetlenül csapongó és megtalálod ebben is a móka faktort, akkor pikk-pakk elkészülnek a zenék.

2. Nehéz visszakerülnöd abba a hangulatba amiben elkezdted a dalt

Egy nagyobb festmény többszáz munkaórát felemészthet, de az alap gondolatot sokkal gyorsabban felvázolja a festő. Zene íráskor ugyanez a helyzet, egy határozott érzést, hangulatot húzol fel akár egy session alatt, majd hetekkel később visszatérve teljesen más hangulatban próbálod befejezni.
Alkotóként meg kell tanulnod, hogyan tudod hibernálni azt a pillanatot amiből táplálkozik a dalod.

Megoldás:
Napló. Nem újdonság, de érdemes kipróbálni, hogy egy-egy alkalomhoz rögzítesz néhány fontosabb gondolatot : mit érzel, mit szeretnél kommunikálni, milyen irányt képzelsz el a dalnak. Ha vissza kell térned később, ezeket olvasva könnyebben képbe kerülsz és fel tudod venni a fonalat újra.

3. Folyamatosan más zenei teendőket veszel előre

Félre értés ne essék, gyakorolni, fejlődni, kutatni nagyon fontos és jó. Viszont ha észre veszed magadon, hogy szinte mindig csak kipróbálsz új technikákat, eszközöket, újra eljátszod azt a dalt amit már rongyosra gyakoroltál (valószínűleg ezért is szereted játszani), akkor nagy esély van rá, hogy értékes időt rabolsz el magadtól, amit egy dal befejezésével is tölthetnél.

Megoldás:
Minden az egyensúly. Legalább annyira kell fókuszálnod a dalok befejezésére, mint az új technikák felfedezésére. Ne vegyen el időt egyik sem a másik elől. Van, hogy az ember nem érzi elég motiváltnak, ihletettnek magát, hogy egy félkész projectet megnyisson. Ne hagyd, hogy ez végtelen halogatásba csapjon át és azzal nyugtasd magad, hogy “most muszáj kipróbálnom ezt az új VST-t, majd holnap”, mert soha nem fogod befejezni.

4. Nem ér elég impulzus

Néha elég csak egy új számot meghallanod és azonnal elkap a gépszíj, már nyitod is az új projectet. Viszont van, hogy kőkeményen próbálod kikalapálni a final_master2_morebass_vegleges_ujmaster_anyanakbejott.wav verziót, de sehogy sem akar összeállni. Ha nem hagysz időt arra, hogy néhány lépést hátrébb lépj és körbenézz, nagyon nehéz lesz megtalálni a megoldást.

Megoldás:
Hagyj időt. Hagyd el a stúdiót. Próbálj meg akár szándékosan nem zenei impulzusokat keresni. Kiállítás, könyv, egy inspiráló TED előadás szépen át tud billenteni. Ezek mind segítenek eltávolodni és objektív perspektívát adni ahhoz, hogy hatékony döntéseket hozz.

5. Túl sok impulzus ér

A ló másik oldala ebben az esetben sem célravazető. Ha teletömöd a fejed rengeteg zseniális alkotó rengeteg zseniális művével akkor nem marad hely arra, hogy a saját kreativitásod kibontakozzon. Tegyük fel, iszonyatosan ki vagy az új _______ (aktuális kedvenc előadód helye) számtól és bármire képes lennél, hogy írj egy ilyet, ezért romra hallgatod, hogy megfejtsd mitől olyan zseniális. Ezen az úton valójában csak ahhoz kerülsz közelebb, hogy pontosan letudd másolni azt az egy számot, ahhoz nem igazán, hogy kifejezd öngamad.

Megoldás:
Rendszeresen, tudatosan (és mértékkel) zárj ki minden külső impulzust. Meg kell ismered a gondolkodásod, világnézeted, emlékeid, kvázi önmagad ahhoz, hogy konkretizálódjon mit is szeretnél megformálni. A kulcs szintén az egyensúly, ne zárd el magad teljesen, de ne is uralkodjon a gondolataid fölött a naponta megjelenő brutális mennyiségű új zene.

 


Az előző részt itt találod.
A komment szekció remek lehetőség arra, hogy megosszátok személyes tapasztalataitokat a témával kapcsolatban, segítve ezzel mindannyiunk fejlődését!

CÍMKÉK: ,

0 hozzászólás

Legyél te az első, aki hozzászól.

Szólj hozzá te is!